Kırkpınar'da bazı başpehlivanların güreşleri bu yıl erken başlayacak.

   Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılımda lig usulüyle belirleme sistemine geçilmesi dolayısıyla bu yıl ön eleme için 28 başpehlivan, normal güreş takviminden önce er meydanında mücadele verecek.

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, Kırkpınar'da format değişikliğine giderek 7 etaptan oluşan lig usulünü geçen yıl başlatmıştı. Buna göre lig puan cetvelinde ilk 32'ye adını yazdıran başpehlivan Kırkpınar'a direkt katılırken, aynı boyda güreş tutacak 8 pehlivanın ise ön eleme usulüyle belirlenmesi kabul edilmişti. Kural gereği 4 Temmuz'da 28 başpehlivan 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılmak için Sarayiçi Er Meydanı'nda ter dökecek. Başpehlivan güreşlerinin başlayacağı 6 Temmuz Cumartesi gününden iki gün önce başpehlivanlar bu yılın Kırkpınar'ında ilk randevuya çıkacak.

663. KIRKPINAR GÜREŞLERİNE 32 BAŞPEHLİVAN DOĞRUDAN KATILACAK

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerine sayılı günler kaldı. Bu sene Kırkpınar’da 40 başpehlivan güreşecek. Tabloda görülen Yağlı Güreş Ligi’nde ilk 32’ye girenler başpehlivanlar doğrudan Kırkpınar’a katılacaklar. Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerinden 3 gün önce 4 Temmuz Perşembe günü Sarayiçi’nde 29 Başpehlivan ön eleme güreşi yapılacak. Buradan elemelerden gelen 8 başpehlivan ile birlikte Kırkpınar’da güreşebilecek 40 başpehlivan belirlenmiş olacak. 6 Temmuz Cumartesi günü başpehlivanlık 1.tur güreşleri yapılacak. Tabloda farklı renklerle belirtilen (yeşil) 1.torba,  (mavi) 2.torba ve (kırmızı) 3.torbada bulunan 24 başpehlivan ilk turu güreş yapmadan geçecek. Yani yeşil, mavi ve kırmızı renki başpehlivanlar 2.turdan itibaren güreş tutacaklar. Örneğin Osman Kan ilk turda müsabaka yapmayacak. (Siyah) 4. torbadaki pehlivanlar ön elemeden gelecek 8 başpehlivan ile eşleşerek 1. turda güreş yapacaklar. Örneğin Kürşat Korkmaz ön elemeden gelecek biri ile 1.tur müsabakası yapacak. Bu müsabakaların galibi 8 başpehlivan 2. turda yeniden oluşacak 4. torbadan kura çekecekler. Mesela ilk turdan önce oluşan 4. torbadan 5 kişi, ön elemeden ise 3 kişi 1. turda galip geldi diyelim. Bu galipler 2. tur için yeni bir 4. torba oluşturacaklar.

LİG USULÜ DİREK KATILACAK BAŞPEHLİVANLAR

Piyasa güreşlerinde aldıkları başarılara göre bu yıl Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılma hakkı kazanan 32 başpehlivan şu şekilde oluştu:

Kırkpınar'da direkt katılım vizesini ligde 71 puanla Orhan Okulu ilk sırada aldı.

Okulu'yu 62 puanlı Ali Gürbüz, 42'şer puanlı Serhat Gökmen ve Hüseyin Gümüşalan ile 40 puanlı geçen yılın başpehlivanı Yusuf Can Zeybek takip etti.

   Bu sonuçların ardından 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne doğrudan katılacak 32 başpehlivan ve torbaları şöyle oluştu:

1. Torba: Orhan Okulu, Ali Gürbüz, Serhat Gökmen, Hüseyin Gümüşalan, Yusuf Can Zeybek, İsmail Balaban, İsmail Koç ve Serdar Yıldırım

2. Torba: Mehmet Yeşil Yeşil, Mustafa Batu, Ertuğrul Dağdeviren, Fatih Atlı, Nedim Gürel, Mustafa Taş, Mustafa Doğan Özkaya ve Ali İhsan Batmaz

3. Torba: Enes Doğan, Osman Kan, Osman Aynur, Mustafa Arslan, Turan Balaban, Furkan Durmuş Altın, Özkan Yılmaz ve Süleyman Başar.

4. Torba: Yıldıray Akın, Ünal Karaman, Kürşat Şevki Korkmaz, Tanju Gemici, Recep Kara, Recep Taslak, Emre Erkal, Faruk Akkoyun.

    Lig sistemine göre, Kırkpınar'a katılacak son 8 pehlivan, 4 Temmuz Perşembe günü Sarayiçi Er Meydanı'nda yapılacak ön eleme güreşleriyle belirlenecek.