BİR ZAMANLAR BİZ HAYVANLARLA AYNI ÇEŞMELERDEN, KUYULARDAN VE SARNIÇLARDAN SU İÇERDİK
Kaş, Ağullu - Çukurbağ 55 Evler Mahallesine yakın yerdeki sarnıç 1950 yıllarında hayırsever işadamı, eski belediye başkanı, Kaş’ta ilkleri gerçekleştiren Süleyman Çavuş ( Yıldırım) tarafından rahmetli “ Gendiveli “ lakabıyla tanınan annesi hayrına yaptırılmış olduğunu biliyorum. Bundan dolayı bu sarnıca bölgede " Gendiveli Sarnıcı" denilirdi. Batı yanında çamaşır yıkanan ve insanların da bir köşesinde yıkandığı “ geyceklik “ denilen yeride vardı. Çünkü o senelerde birçok evlerde Bu yerin etrafı taş duvarla çevrili üzeri açıktı, günümüzde " yıkanılacak yer ve hela (tuvalet) yoktu. çamaşırlık bölümü yıkılmış kaybolmuştur.
Diğer sarnıç Çukurbağ Köyü’nün Ortakuyu Semtinin tam ortasındadır. Bu sarnıcın Abdullah Hoca ( Gültekin) tarafından hayrat olarak yaptırıldığını duydum. Yine Ortakuyu semtindeki yan duvarında “deve resimli “çeşme arkasındaki kayaların altından sızan kaynaktan beslenir, son yıllarda kuraklık nedeniyle suyu çok azalmıştır. Çeşmenin 1957 yılında mahalleli ve hayırseverlerin katkılarıyla yapıldığını biliyorum. Çeşmenin yanında bulunan “ çamaşırlık “vardı, şimdi çamaşırlığın yıkıldığını düşünüyorum. Eskiden köylerde giysilere " giycek" denildiğinden çamaşır yıkanan yerlere de " geyceklik" denilirdi. Bu gün birçok köyde insanlara yüz yıllarca hizmet eden tarihi eser niteliğindeki su kuyuları ve sarnıçlar kaderine terk edilmiştir. Bu eserlerin yıkılarak kaybolmaması ve gelecek kuşaklara ulaşması için yerel yönetimler bu gibi eserleri koruma ve kayıt altına almalıdır.
Not: Ortakuyu Çeşmesindeki deve resimleri emekli orman muhafaza memuru( 85) eski muhtarlardan Kadir Çavuş oğlu Ali Rıza Kahya tarafından yapılmıştır.
BOZ PIYNAR PELİT
Biz insanlar kendi kendimize birbirimizi yerken doğa olağan proğramını uyguluyor. Yaz sıcakları biterken pırnar ağaçları da meyve/ tohumlarını büyütmeye başladı.
Bugünümüz hayat koşullarında kimsenin pırnar pelitlerinin farkında olduğunu sanmıyorum.
Pırnar pelitleri kırsal kesimdeki insanların “ kestanesidir”. Ateşte, közde pişirilerek yenilir. Hele “ boz pıynar “ denilen pırnar ağaçlarının pelitleri büyük ve Bursa kestanesi gibi tatlı olur.
Kıtlık ve savaş yıllarında arasında kırsal kesimde insanların pırnat peliti toplayarak, onları ocakta küle gömerek açlıklarını giderdikleri öyküleri dinlemiştim. Geçmişi unutan ve bilmeyen milletler, gelecekte yıllarını kaybederler.
Hayat iyiliklerle, güzelliklerle yaşanırsa insanlar mutlu olur
Hayat iyiliklerle, güzelliklerle yaşanırsa insanlar mutlu olur.
Bazen bir çocuğa “ bay bay” yaparsınız, uygunsa başını okşarsınız, bazen yaşlı bir kimseye “ selam verip elini öpersiniz”, bir yaşlıya, güçsüze yardım edersiniz, bazen yolunu şaşırmışsa “ doğru bir yol” gösterirsiniz, bazen fırında birkaç ekmek parası verip “ askıda ekmek “ iyiliği/ hayrı yaparsınız.
Bazen kapıda, sırada, kuyrukta beklerken komşu kişiye “ gülümsersiniz”.
Evren de hiç bir iyilik ve kötülük karşılıksız kalmaz. Başkalarına ne yaşatırsan onu yaşamadan bu hayattan gidemezsin. Atalarımız “ boş durmaktan köpek taşlaması iyidir” demişler. Ben de evvelsi gün daha önceki şenlerde ilgilendiğim ağacımın trafik görüntüsüne engel olan dallarını budadım, dibindeki fazlalıkları aldım onu daha sağlıklı ve güzel görünür hale getirdim. Bunun için kimseden birşey beklediğim yok. İnsanlardan beklentim herkes önce evinin önünü temiz tutsun, sonra sokağındaki ağaca, yola atılmış çöpe, şişeye dikkat etsin. Göreceksiniz çevremiz daha güzel, sizler veetrafımızdaki kişiler daha mutlu olacaktır.
Unutmayalım ki gülümsemek ve iyilik bedava! @öne çıkar
İNSAN
İnsan toplum içinde yaşayan ve orada mutlu olan bir varlık iken, son senelerde meydana gelen ekonomik be sosyal olaylar nedeniyle insanlar evlerine, içlerine kapandılar. İnsanlar dar alanlarda kendi küçük ortamlarında yaşamayı seçiyor.
Toplumdaki yaşam insanların canı yandıkça, topluma ve adalete güven azaldıkça insanlar “ demir kapılar, çifte kilitler ve güvenlik kameraların “ arkasına saklanıyorlar ve yalnızlaşıyorlar. Toplum yalnızım ama huzurluyum, mutluyum “ diye kendini inandırmaya çalışıyor. İnsanlar kendi kendilerine telkin ederek kaybettikleri huzur ve güveni aramaya çalışıyorlar. Günümüz hayatının yanlışlıkları, adaletsizlikleri, güvensizlikleri bundan doğan acıları insanları insanları evde kedi ve köpeklerle yaşamaya doğru zorluyor.
Ne kadar zorunluluk da olsa yalnızlık huzurun ve mutluluğun yeni bir yolu değildir.
Foto: Tesbih Ağacı.
RASGELE İYİ ŞEYLER
Günümüzde artık rastgele iyi şeyler, güzel şeyler ve huzur/ mutluluk, iyilik bulmak imkanı yok.
Define arayanlar gibi; İyi insanlar, Bozulmamış doğallıklar, Doğal yiyecekler, Dostluklar, Arkadaşlıklar,
Karşılıksız selam veren, Bedava gülümseyen, Sizi gördüğüne sevinen, İnsanları arıyoruz. Çoğunuz içinizden” daha çok ararsınız “ dediğini duyar gibiyim. Biz hepimiz, 3 maymun gibi gözümüzü, kulağımızı kapatırsak daha kötü günler geleceğini de unutmayalım.
Bir güzellik bulmak için sanki elimizde büyüteçle veya define arayıcıların kullandığı dedektörle doğallık ve güzellikleri arıyoruz.
TEMİZLİK
Görevlilerin ihmalleri ile 10 yıllardır temizlenmeyen, denetlenmeyen ve Kaş belediyesi tarafından işletilen, 100.000’lerce yerli yabancı misafirin gezintifotoğraf çektiği sohbet ettiği Kaş Yat limanı ve mendirek arkasındaki seyir kayalıkları arasındaki çöpleri, katı atıkları Kaş&Kalkan Akut Ekibimiz temizlemiştir. Emeği geçenlere çok teşekkür ederiz. Ne kadar teşekkür etsek de azdır.
Görevini ihmal edenlerinde Allah cezasını versin. Cezalarını kuldan alamıyorlar. Cehalet her yerde.