“Taşları zincirle bağlamışlar, köpekleri serbest bırakmışlar” deyimi, toplumda yanlış olan kişilerin serbestçe hareket ettiği, ancak doğru, dürüst ve makul olan kişilerin baskılandığı veya engellendiği durumları ifade eder.
Bu deyim genellikle adaletsizlik, yanlış kişilere yetki verilmesi veya ahlaki değerlerin tersine çevrildiği durumlar için mecazi bir şekilde kullanılır. İyi ya da makul davranış sergileyenlerin sınırlanıp, kötü niyetli ya da yanlış davranışta bulunanların özgür bırakıldığı bir durumu eleştirir.
BİR GARİP HAYAT.
Gün doğdu yeni gün başladı.
Dün geride kaldı.
Dünya döndü, kainat döndü.
Yeni bebekler doğdu, yaşlılar ölürken. Dedeyi mezara verirken yeni torun doğuyor.
Neye sevineceğiz, neye üzüleceğiz.
Bir yanda düğün dernek, eğlence,
Yan komşuda cenaze var.
Beri yanda insanlar göbek atarken,
Diğer yanda aile boyu yas var.
Dün doğan iyi çocuklar, bu gün kötü çocuklar olmuşlar.
İnançlı dürüst insanların çocukları dolandırıcı, suç makinası oluyor.
Dün dünde kalanlar bir daha geri gelmeyecek. Hayat bir tiyatro sahnesi gibi mizah da var, dram da var.
Bu gün yeni bir güne başlıyoruz, yeni gün neler getirecek, hangi sürprizlerle karşılaşacağız, bekleyip göreceğiz.
KAPLAN İLE KEDİ
Kaplan ve kedi boy farkı hariç neredeyse aynı görünümdedir. Hatta bazı koyu gri kediler kaplana çok benzerler.
Ormanda yaşayan vahşi kediler aynen kaplan gibi yırtıcı bir hayvandır. Evcilleşen kediler insanlarla birlikte evlerde yaşayan ve günümüzde insanların en büyük dostu, arkadaşı, can yoldaşı olmuşlardır. Coronavirüs salgınından sonra evde kedi veya köpek besleme isteği aşırı şekilde artmıştır. Özellikle yalnız yaşayan bayanlar arasında kedi besleme alışkanlığı çok yaygındır.
Eski dönemlerde atalarımız köpek için “ sadık hayvan” kedi için ise” nankör “ derlerdi. Günümüzde eğitilen veya genetiği değiştirilen kediler insanlara en yakın dost olmuşlardır. Hatta bazı insanlar için kedi ile yaşamak onlara “ terapi “ sağlamaktadır.
HATA
Aptallar bir hatayı iki kere yapar ama akıllı insanlar hatalarını fırsata çevirirler.
Fırsatları değerlendirmeyi bilenler hayatta hep başarılı olurlar ve kazançlı çıkar.
Kuşların en akıllılarından olan kargalar hep özgürdürler, kapana ve tuzağa düşmezler.
Hayatta “ aklını kullanmasını bilen” işini de bilir. Ortada bir kötü durum veya tehlike varsa kargalar bir anda toplanır sesleriyle ortalığı yıkarlar ve tehlikeyi savarlar. Ortada yaralı bir karga var ve buna bir kedi yaklaşmaya çalışırsa kedinin üstüne pike yaparak gagalarıyla vurarak onu doğduğuna pişman ederler. İnsanların ara sıra kargaları seyretmesi ve onların hareketlerinden ders alması gerekir. Bizim ilkokulda okumayı öğrendiğiniz yıllarda alfabede “ karga karga gak dedi. Şık şu dala bak dedi. Çıktım baktım şu dala….” diye okuma parçaları vardı. Bu satırlarda çocuklar kargayı öğreniyorlardı bu günkü durumu bilmiyorum. Ama çocukların bu çok akıllı hayvanı bilmeleri gerekiyor.
Herkese iyi haftalar diliyorum.