İnsan yaşadığı coğrafyanın güzelliklerine, doğal kaynaklarına sahip çıkmalıdır. Onu geçmiş atalarından aldığı haliyle koruyarak; bakarak doğallığını bozmadan güzelleştirip gelecek nesillere bırakmalıdır.

Buna örnek yerlerden birisi de Kaş, Gömbe, Yayla Çukurbağ Semtindeki “ Yeşilgöl “ olarak bilinen su kaynağı ve Subaşı Yaylasıdır. Son yıllarda özellikle hafta sonu piknikçilerinin akınına uğrayan saha ziyaretçilerin çöp atıklarıyla kirlenmektedir. Yerel yönetimlerin ve halkın desteği ile Yeşilgöl, fiziki koruma altına alınmalı ve insanların araçlarıyla gölün suyuna kadar giderek orada mangal yakması ve piknik yapması önlenmeli, gölün dışındaki sahalarda insanların piknik yapacağı, vakit geçireceği sahalar oluşturulmalıdır. Bu konuda sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler halka öncülük etmelidir diye düşünüyorum.

Fotoğraflar; Selma Şabanoğlu

Erol Demirtepe

BİLMECELER

Eskiden insanlar birbirlerine “ bilmeceler” sorarak eğlenirler ve zeka yoklaması yaparlardı.

Bir tanesi de;

- pazardan aldım bir tane eve geldim bin tane” şeklinde bir bilmeceydi. Bu bilmecenin cevabını bir çık insan bilirdi “ nar”.

Günümüzde tablet, akıllı telefon cihazlarına bağımlılık nedeniyle muzip şakalar ve bilmeceler bile unutuldu.

Modern hayat insanları robotlaştırdı ve hayat sorunları içerisinde hapsetti. Artık “bir bilmecem var “ diyenler kalmadı.

Şimdi ben soruyorum;

- eskiden bir taneydi eve geldim baktım bin tane olmuş, bu nedir ?.

Bu bilmecenin cevabı, günümüz insanın dertleridir. Birçok insan “ benimle uğraşma zaten bin tane derdim var” demektedir.

Herkese olabildiğince dertsiz tasasız günler diliyorum.

SEN BİLİRSİN

Atalarımız; sen bilirsin deyince değirmen sırasında kavga olmaz” demişler.

Karmaşık hayat koşullarında herkesin “ siniri tepesinde” gezdiği ortamlarda sihirli yol ” sen bilirsin”demektir. Sen bilirsin deyince akan sular durur, sinirden kükreyen insanlar “araç farı tutulmuş tavşan “ gibi olur.