Evet Fenerbahçe yine yaptı yapacağını Dünya'nın en iyi teknik direktörleri arasında sayılan Jose Mourinho'yu getirdi. Bütün şanslarını zorlamak ve şampiyon olmak için. Belki de Türkiye'de şampiyon olamayacak ama Avrupa'da şampiyon olmayı zorlayacak.

Geçen seneler de de böyle idi. Hatta daha önceki senelerde Joachim Löw’ü getirdi. Fenerbahçe yoluna dolu dizgin devam ederken, ne yapalım hemen bir plan yapalım ve Fenerbahçe'yi durduralım dediler. Bir Samsunspor maçında Metin Diyadin'in ayağını kırdılar. O da yetmiyormuş gibi Fenerbahçe'ye 3 kırmızı kart. O sene boş gitti. Yapanların yanına kar kaldı. Fenerbahçe'nin bütün yatırımları boşa gitti. O yıl da Fenerbahçe'yi şampiyon yapmadılar. Hatta geçen yıl İsmail Kartal kötü müydü? Ondan önceki Jorge Jesus ondan daha ünlü idi.

Dünyanın en iyi teknik direktörünü ve futbolcusun getirmek yetmiyor. Buradaki hakem lobisinin doğru karar vermesini nasıl sağlayacaklar, bütün mesele burada?

Bugünkü mesele değil, bunlar yıllardan bu yana aynı işlerin döndüğü kesin. Hatta kimsenin bu konuda umudu kalmadı. Dünyanın en iyi teknik direktörü ve futbolcularını getirmek yetecek mi? Bakalım göreceğiz. Belki de Avrupa'da şampiyonluklar yaşanacak, ama Türkiye'de bu lobinin Fenerbahçe'nin şampiyon olmaması için elinden geleni yapacağı tahmin ediyoruz.

Örnek istiyorsanız, en yakın örnek ofsaytımsı gol, olmayan penaltı. İsmail Kartal da başarısızlar sınıfına eklendi. Ondan önce otobüs kurşunlanması. Onlar yetmiyormuş gibi 3 Temmuz. Fenerbahçe'nin başına gelmeyen kalmadı ki!..

Hatta yine Murat Yakın var iken İstabul'da deprem oldu ve futbolcular birer ülkelerine döndü. Hakemler yetmiyormuş gibi, doğal felaketler de Fenerbahçe'yi buluyor.

Bu durumda yönetim ne yapacak? Yıllardır Fenerbahçe şampiyon yapılmamak için adeta senaryo üstüne senaryo üretiliyor. Bu yıl bu yıkılsa bile, gelecek yıl yine aynı yere gelmeyecek miyiz? Hatta her takım Fenerbahçe'yi yenmek veya berabere kalmak için mücadele ederken, rakipten fark yiyor nasıl oluyor? Bunu da anlamak mümkün değil…

Türkiye'de futbol Fenerbahçe'yi yenmekten ibaret diyen Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic bile bunun farkına vardı. Ama Fenerbahçe bunun farkına varamadı. Burada oynayan futbolcuların daha üstün bir performans göstermesi gerekiyor. Sıradan bir futbolla başarının gelmeyeceğini bilmesi gerekir. Bunu da hem yönetime hem de teknik direktöre ve hem de futbolculara iyi anlatmak gerekiyor!..

Hatta neler yapılıyor biliyor musunuz? Haftalık teknik direktör değişikliğine gediyorlar. Sadece Fenerbahçe maçı için teknik direktör değiştiriliyor. Bunların çoğu da Fenerbahçe'de oynamış futbolcular veya teknik direktörler. Bazen de Fenerbahçe şampiyon olmasın da biz tek fark yiyelim diyenler de çıkıyor.

Bir takım 16 hafta maç kazamıyor. Ama 16 hafta sonra Fenerbahçe ile maçı var o maçı kazanmak için öyle bir futbol oynuyor ki, sanırsınız şampiyonluğa oynuyor. Hatta bazı takımlar ligden düşüyor. Sezon için de hiç futbol oynamıyor. Ama giderayak Fenerbahçe'den nasıl puan ve puanlar alabilirim. Sonunda da Fenerbahçe böyle takımlara puan kaptırarak şampiyonluktan oluyor.  O olmazsa hakemler devreye giriyor, o da yetmezmiş gibi bir medya mensupları da devreye giriyor. Nasıl yapalım da Fenerbahçe'yi karıştıralım. Çünkü reyting kazanmak için başka ellerinde done yok. Varsa yoksa Fenerbahçe!.. Fenerbahçe’nin rakipleri yeniliyor fark yiyor kimse bir şey demiyor. Ama Fenerbahçe bir puan kaybetse kıyamet koparıyorlar. En çok ben izleneyim diye!..

Tabii bunların da Fenerbahçe tarafından bilinmesi gerekiyor. Ama Fenerbahçe de bunları bir türlü anlamıyor. Önüne gelen herkesi dost sanıyor. Halbuki gizliden gizliye Fenerbahçe'nin kuyusunu kazıyorlar. Fenerbahçe'nin sadece rakibi değil, hakemi de yenmesi gerekiyor lafı da buradan çıkıyor. Ne yazık ki!..

Bence Jose Mourinho’nun işi çok zor. Çünkü sadece futbolla ilgilenmeyecek. Saha içi ve dışı faktörler de bu konuda etkili olacak. Onun için geçmiş maçları ve olayları çok iyi incelemesi gerekiyor. Hatta yöneticilerin de oturup geçmişe yönelik bir araştırması yapması gerekiyor. Bunu da söylemeden edemeyeceğim. Çünkü rakibe yatan, takım sana canavar kesiliyor. Onun için çok çok dikkat etmek gerekiyor.

Mesela Fenerbahçe ile şampiyonluk yarışan kim girdiyse o takımın gol ve golleri verilirken, aynı pozisyonda Fenerbahçe'nin gol ve golleri verilmiyor. Hatta fauller, ele çarpmalar ve penaltılar bunları da göz ardı etmemek gerekiyor.

Fenerbahçe yönetimi, teknik direktör, futbolcular, doktorlar ve taraftarlar oturup durumları iyi incelemeliler ve ona göre çok dikkat etmeleri gerekiyor!..

Bir de rakibe saygıyı da akıldan çıkarmamak ve rakibi de olağanüstü büyütmemek, hep aklımda diye hareket etmesi lazım…

Bütün bunlara dikkat ederlerse başarı gelir. Ama dikkat etmezler ise, yine aynı yere gelebiliriz.