Karakucak Güreşleri çağ atlıyor
Evet Ankara Keçiören'de 1. Taha Akgül Karakucak Pehlivan Güreşleri düzenlendi. Hatta bir ilke de imza atılmış oldu. Ödülleri ile güreşe verilen değerin ne kadar olması gerektiği bir kez daha gösterilmiş oldu.
Daha önce karakucak güreşleri neden az yapılıyor ve gereken ilgiyi görmüyor diye düşünüyordum. Hatta sürekli yağlı güreşlerin daha ön planda olduğu diğer geleneksel güreşlerin çok silik geçtiği de kesin. Geleneksel güreşler denince akla yağlı güreşler geliyor. Fakat Ankara T.C. Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan bir devrimi gerçekleştirdi ve karakucak güreşlerine gereken değerin verilmesi gerektiğini hatırlattı.
Bu şekilde devam ederse diğer yapılacak güreşlerde de ödüllerin yüksek olması ile güreşlerin daha da çoğalması bekleniyor. Hatta 4 Eylül'de de büyük bir karakucak güreşi daha düzenlenecek. Sanıyorum bu güreş de, Keçiören Taha Akgül güreşlerinden geride kalmayacaktır.
Güreşin anası karakucak olduğuna göre neden az yapılıyor diye sormuştum. Fakat gereken cevabı o zaman federasyondan alamamıştım. Eğer belediyeler özellikle Erzurum, Sivas, Tokat, Amasya ve Adana'da özellikle karakucak güreşleri yapılıyor. Bu yörelerde karakucak gerçekten ön planda. Özellikle de şampiyonlar da buralarda yetişiyor.
Pehlivanların kimisi hem karakucak, hem minder ve hem de yağlı güreş de yapıyorlar. Belki bu alternatifli güreşi yapanlar daha da başarılı oluyor diye düşünüyorum.
Güreşin gereken değeri kazanabilmesi için ödüllerin ve özellikle de alt boylardaki güreşçilerin gereken ödülleri alması ata sporu olan güreş daha da gelişecek ve daha çok bölgeye de yayılacaktır.
Diğer geleneksel güreşler de bazı bölgelerde var, bazı bölgelerde yok. Tıpkı yağlı güreşte olduğu gibi. Birkaç bölgede güreş oluyor, onun dışındaki yerlerde gereken ilgiyi görmüyor.
Belki de yeterince tanıtımı yapılmıyor veya gereken değer verilmiyor. Daha çok reklam yapılırsa daha çok tabana yayılacağı kesin. "Reklam yapan yapmayanın kesesinden yer."
Burada eksik olan tek şey seyircinin az olması idi. Belki de ilk defa düzenlenmiş olmasının etkisi var. Şunu da unutmamak gerekiyor. Güvenlik gerekçesiyle uzun zamandır yağlı güreş de Ankara'da yapılmıyordu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın öncülüğünde hem Türkiye'de ilk defa yağlı güreş tesisler ile birlikte yağlı güreş sahası da Şaban Yılmaz ASKİ Yağlı Güreş Tesisleri açıldı ve geçen yıl yağlı güreş organizasyonu yapıldı.
Çünkü daha önceki yıllarda Ankara'da yağlı güreş organizasyonları yapılıyordu. Birden bire bir kesildi. Uzun süre yapılmadı. Sincan'da, Gölbaşı'nda, Kızılcahamam'da ve diğer ilçelerde düzenleniyordu. Yapılmaya yapılmaya unutulmaya doğru yol almaya başladı. Ne zaman ki, Mansur Yavaş'ın Şaban Yılmaz ASKİ Yağlı Güreş Tesisleri'nde düzenlediği Gazi Paşa'yı Anma Yağlı Pehlivan Güreşleri ile harekete geçildi ve güreşler yapılmaya başlandı.
Şimdi de Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ve Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan'ın girişimleriyle karakucakta devrim niteliğinde güreşlere imza atıldı.
Güzel bir organizasyondu. Yağmura rağmen, güreşler iyi bir organizasyonla güreşler yapıldı. Her şey çok güzel, ödüller muhteşem idi. Tek eksik olan yeterince seyircinin olmaması etkili oldu. Pazar günü, Cumartesi'ye bakarak daha yoğun bir seyirci kitlesi vardı.
İki Avrupa Şampiyonu’nun karşılaştığı başpehlivanlık finalde Rıza Yıldırım'ı yenen, Feyzullah Aktürk baş boy 1.'si olmayı başardı. Ödülleri yazmama gerek yok hemen herkes biliyor. Ama Edirne'de bile bu kadar para dağıtılmadığına göre gerçekten takdiri hak ediyor. Bu arada gelecek yıl daha da yüksek ödüller verilecek!..
Güreşe ve güreşçiye gereken değerin verilmesi ve ata sporu olan güreşin gereken yere ulaşması dileğiyle!..
Emeği geçen herkese teşekkürler!..