Kim yarı yolda,

ilk dönemeçte bırakır?

En uzaktakiler değil, en yakınındakilerdir. İnsanlar yaratılış gereği düşmanı ve kötülüğü hep dışarıdan, uzaklardakilerden bekler ama ihaneti ve kötülüğü çoğu zaman en yakınlarından götür. İhanete uğrayıp çok üzülmemek için bunları da bilmekte fayda var.

KİŞİSEL ÇIKARINA GÖRE

İnsanlar senin ne kadar akıllı ve maharetli bir gemi kaptanı olduğunla ilgilenmezler, gemiyi sağ salim limana getirip getirmediğinle ilgilenirler. İnsan yaratılışı gereği “ sonuçlara” odaklı düşünür ve davranır. Olayların geçmiş hikaye bölümleri ile ilgilenmez, sonucuna bakar. Filmlerin, dizilerin bile son sahneleri çok önemlidir. Onu merak ederler ve birbirlerine “son’unu “ sorarlar. Günümüz insanı ise olayları sonundaki “ kişisel çıkarına göre” değerlendirmektedir.

 ASLINDA İNSAN İNSANIN AYNASIDIR

Aslında insan insan aynasıdır ama bakmasını bilene.

Kişi ne yaparsa yapsın karşıdaki kişiden aynı davranışları görür. İyilik yapan iyilik, kötülük yapan kötülükle karşılaşır. İyi bir dost boy aynası gibi sizin karakterinizi gösterir. Dost kişinin doğru ve yanlışlarını gösterir, iyilikleri taktir eder, yanlışları ve hatalarından dolayı onu uyarır.

İNSAN ÖNCE KENDİNİ TANIMALIDIR

İnsan hayatta huzurlu ve başarıl olabilmek için önce kendini tanımalıdır.

Kendini tanımayan, kendi değerini bilmeyen kişiler ömür boyu başka kişileri gözler onlarla rekabet eder, onları kıskanır. Kişi kendini tanırsa kendi güçlü taraflarını ortaya çıkarır, sakıncalı yönlerini azaltmaya çalışır. Olduğu gibi görünürse samimi ve huzurlu olur. Başka kişilere özenen kişiler komik durumlara düşer. Atalarımız;

-Karga keklik gibi yürümek istemiş kendi yürüyüşünü de unutmuş” derler.

Herkese sağlıklı ve mutlu haftalar diliyorum.

Atalarımız; deli kız düğün etmiş kendi başköşeye oturmuş” derler.

 Atalarımız; deli kız düğün etmiş kendi başköşeye oturmuş” derler.

Günümüzde şaşkınlıktan, görgüsüzlükten şaşıran insanlar “ deli kız gibi” davranmaktadırlar.

 Aldıkları eşyaları; gittikleri yerleri, içtikleri çayı, kahveyi bile insanlara göstermek için çabalamaktadırlar. Eskiden Roman mahallelerinde komşu kadınlar kavga ettiklerinde kadınlar sahip oldukları bütün ev eşyalarını sokağa serer;

   - Senin kocan bunları aldı mı?

    Kapıdan saten yorganları çırpar;

    -senin saten yorganın var mı ? diye bağırırlar, bu kavga saatlerce devam edermiş.

 Günümüz insanlarının “ kendini ve mallarını gösterme/ teşhir etme” hırsı son hızla devam ediyor.

Çirkefe üstüne taş atma sıçrar

Çirkefe üstüne taş atma sıçrar “ demiş atalarımız. Günümüzde huysuz, saygısız ve saldırgan insan sayısı gittikçe çoğalıyor.  Onlarla muhatap olmak, onlara cevap vermek balçığa taş atmak gibidir. Onun için bu devirde huysuz ve saldırgan insanlara bulaşmak yerine onlardan uzak durmak en iyi yol sayılır.

 24 Kasım Öğretmenler günü kutlu olsun.  Öğretmenlerimize meslek hayatında kolaylıklar, öğrencilerimize eğitim hayatında başarılar, ahirete intikal eden tüm öğretmenlerime Allahtan rahmet diliyorum

bunlar kıyamet alameti “ derlerdi

Eskiden büyüklerimiz; hayatta bazı tuhaf hareketler ve olaylar için

- bunlar kıyamet alameti “ derlerdi.

Günümüzde ise daha önce görmediğimiz olaylar ve davranışlarla karşılaşmaktayız. Gazetelerin 3. Sayfa haberleri okuduğumuzda ve Tv’lerin haberlerini izlediğimizde çok değişik insan davranışlarıyla karşılaşmaktayız. Bunlar tam neyin habercisi bilmem ama dünya hayatının kötüye gidişinin habercisi olduğu belli oluyor. Herkese sağlıklı ve huzurlu haftalar dilerim .