Antalya Barosu Kaş Temsilciliğine seçilen Av. Ramazan Çaylak'ın açıklamasına göre, Baro Kaş Temsilciliğine ziyarette bulunan Kaş Cumhuriyet Başsavcımız; Adalet Bakanı ile bire bir yaptığı görüşmede Kaş yeni Adliye Binası yapımının 2025 programına alındığı müjdesini vermiştir.

Konu hakkında kamu görevlilerinin dışında birçok kişinin yüzeysel veya derin bilgisi yoktur. Kaş Belediyesi eski başkanı Halil Kocaer döneminde boşaltılan ve kendi kaderine terk edilen eski Ceza ve Tevkif Evi binası arsası imar planlarında " Adliye Binası " olarak düzenlenmiştir. Adalet Bakanlığının talebi üzerine daha sonra o arazide bina yüksekliği 4 kata çıkarılmıştır.

   Daha önce Çerçiler Semtinde inşaatına başlanan Kaş Hükümet Binası ile ilgili endişelerimi dile getirmiştim. Bu gün yapılan bina eski bir gecekondu bölgesinin içinde kalmıştır. Şu anda oraya ulaşımı sağlayan şose 1940 yıllarında yapılan Kaş-Antalya eski karayolu olarak yapılmış ve bu güne kadar önemli oranda bir değişim ve genişleme yapılmamıştır. Gerek orada çalışanlar, gerek hizmet almak için oraya gidecekler için uygun bir yol ve otopark yoktur. Bina hizmete girdiğinde bugün Eski Antalya Caddesi üzerinde trafik karmaşası yaşanacaktır. Şu anda mahalle arasında araçların iki taraflı park etmesinden ve dükkan önlerine koyulan malzemelerden dolayı araç trafiği adeta tek şeritten sağlanmaktadır.

   Adliye binasının yapılması planlanan alan ise Eski Kaş Antalya Şoses"inden Büyük Çakıla giden yolun sapak noktasının ve Kaş Meteoroloji binasının güneyinde eğimli bir alandadır. Bu arazinin olduğu alan topografik yönden büyük bir kamu binası yapılmasına uygun değildir. Adliye binasına günde yüzlerce insan gelip gidecektir. Orada yüze yakın personel olacaktır, şu anda Kaş ilçesinde 79 avukat vardır, bunun yanında dışarıdan birçok avukat ilçeye gelip gitmektedir. Artık Kaş Antalya"nın ücra ve küçük ilçesi değildir. İlçenin zeytinlikleri, arazileri ve arsaları Kaş dışından on binlerce kişiye satılmış bu insanlar tarafından binlerce inşaat yapılmıştır. Bu yüzden ileride büyük sayıda hukuksal sorunlar doğacak, o işlerin çözümü için yüzlerce kişi veya avukat yıllarca Adliye Binasına gelip gidecektir.

    İmar Planları yapılırken o bölgenin en az 50 yıllık geleceği düşünülerek planlar yapılır. Geleceği gören, okuyan insanlara " füturist " denir. Bizim gibi küçük yerlerde de her şeyi seçilen muhtar veya belediye başkanı kendisi tek başına düşünüp uyguladığından geleceğin hesaplanması gibi düşünceler çok romantik sayılır.

    Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi Orman Genel Müdürlüğünden yer tahsisi alınarak bütün kamu binalarının aynı yerde toplanması ulaşım; sosyal tesisler, otopark ve iklim yönünden çok faydalı olacaktır. Otogar ilçenin kuzeyine yapılmış ise de ilçenin kalabalık nüfusu ve ekonomik üretim yeri batı bölgesidir. Bu yönden düşünüldüğünde Kaş Devlet Hastanesi"nin yeri ilçenin coğrafyasına uygun seçilmiştir. Turizm Meslek Lisesi, Öğrenci Yurdu ve Spor Salonu Gökseki semtine yapılmıştır. Yoğun kaçak inşaatlarda bu semtte yapılmış ve yapılmaktadır. Siyasetçiler ve konunun uzmanları biraya gelerek ilçenin geleceği masaya yatırılarak kamu binalarının yerinin saptanması ve imar planlarına işlenmesi gerekmektedir. Günübirlik çözümler yerine geleceği düşünerek, sorunların uzun vadeli olarak ele alınması ve çözümlenmesi gerekmektedir. Bana kalırsa en iyi çözüm Kaş Devlet Hastanesi yakınından en az 50.000 m2'lik bir alanın Orman Genel Müdürlüğünden " kamu hizmeti için" tahsis yoluyla alınması ve bu alanda "Kamu Hizmet Kampüsü" yapılması en ideal çözümdür. Adliye Binası inşaatına başlanmadan önce plan değişikliği ve tahsise ilişkin   işlemler yapılabilir diye tahmin ediyorum. Ben mühendis veya plancı değilim, bu konuda düşüncesi olan tüm hemşehrilerimin düşüncelerini  kamuoyuna açıklamalarını bekliyorum.

   Abdullah Yıldırım ise yaptığı açıklamada;" Salim bey, Antalya'nın en güzel ilçelerinden biri olan Kaşımıza, Çerçilerde, eski ceza evi arsasına, Hükümet Binası yapılması kadar, kadar kötü bir proje bulunması mümkün değil, bu güne kadar gelmiş geçmiş, Belediye Başkanları, belediye meclis üyeleri, neden güzel bir proje için, imar tadilatı yapmamışlar. Çok yazık, ben bir kaşlı olarak üzülüyorum. Şimdiye kadar neredeydiniz. İleri, geri süslü laflar üretiyorsunuz. Hala Kaş'ın şehiriçi otoparkı bile yok. Yine, kapalı halk pazarı dahi yok. Kaş'da Ben Belediye başkanıyım, ben meclis üyesiyim diye dolaşmasınlar. velasıl kelam, Kaş'a, hayatı projeler üretilmiş. Çok yazık. Hemşehrilerime saygı ile arzederim.

HAYAT

Hayat ekonomik ve sosyal yönden gittikçe zorlaştıkça, mevsimin de kışa dönmesiyle bazı insanlar için hayat iyice zorlaşacaktır. İşte o zaman insanlar arası iletişime, dostluğa, arkadaşlığa “ bir selama” daha çok ihtiyacımız vardır.

  Her ailenin kendi kabuğuna ve dertlerine kapanması bir çözüm değildir. Bu kapanma durumu insanların psikolojik ve sosyal durumunu bozar. Bütün olumsuzluklara hayat daha acımasız olarak devam edecektir. Yeni sınava karşı hepimiz bir dayanışma içinde üstümüze üstümüze gelen hayata karşı güçlenmemiz gerekiyor. Kimseyle konuşmadan, görüşmeden sadece doktorlara giderek “ antidepresan” ilaçlarla uyuşuk gibi gezmek çözü değildir. Toplumda herkes geleneksel yöntemlerle birbirini “ terapi “ tapmalıdır. Terapi sadece, psikoloğ ve psikiyatri uzmanı doktorları aracılığıyla yapılmaz. Bir arama, bir selam bir ziyaret, bir ziyaret ve dert dinleme de bir terapi sayılır, insanları rahatlatır. Günümüz insanı çeşitli sosyal ve ekonomik nedenlerle, akrabalar ise miras sorunları nedeniyle birbirinden kopmuştur. Bireysel ve özel çıkarlara dayalı davranış ve eylemler nedeniyle insanların “samimi “olarak konuşabileceği insan sayısı azalmış veya hiç kalmamıştır. Haydi gittikçe karara hayata gülümseyelim ve diğer insanlara da örnek olalım.

İYİ VEYA KÖYÜ YANLARI

 İyi veya köyü yanlarıyla ömürden bir gün daha bitiyor. Geçen günlerdeki bazı güzel olayları belki çabuk ama kötü olayları ve kötülükleri ise daha zor unutacağız.

Kaş ufuklarında Güneş vaktini doldurup diğer kıtalara doğru yol alıp güne veda ederken bulutlar ona sanat eseri tablolar çiziyorlardı.