01 Eylül 2024 tarihi itibari ile yeni Adli yıl yeniden başlamış oldu. Bu vesile ile nedeniyle Adalet ve Yargı için bir kaç söz söylemek gerektiği kanısındayım. Toplum yaşamında Yasama ve Yürütme yanında Yargının da önemli bir işlevinin olduğunu hepimiz biliyoruz.

   Her yıl 20 Temmuz 1 Eylül arası Adli Tatil olarak kabul ediliyor. 1 Eylülden 20 Temmuza kadar kadar tüm adliyelerde vatandaşlarımız gerek hukuk ve gerekse hak arama özgürlüğünü serbestçe kullanmaktalar. Her alanda olduğu gibi Yargıda da elbette büyük sıkıntılar var. Yargıdaki gecikmeler ve davaların oldukça uzun sürmesi vatandaşlarımızı endişelendiriyor. Ayrıca Mahkemelerde ki harçların ve giderlerin yüksek oluşu da Yargıda vatandaş için büyük bir engel. Adliye binalarının sağlıksız ve yetersiz oluşu,  odalardaki personellerin dar ve elverişsiz masalar ile çalışma koşullarının yetersiz oluşu da ayrı bir olumsuz durum. Aynı Hukuk Fakültelerinden mezun olan Hakim ve Savcılar ile Avukatlar arasındaki iletişimden görgü ve bazen nezaket sınırlarını aşan, bürokratik engelleri de gözönüne aldığımızda günümüzde zaman zaman ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Yargının tüm erkleri ile bir bütün olarak Adalete hizmet ettiğini düşünüyoruz. Geciken Adalette Adaletsizlik sayılır. Adaletin gecikmesi tüm toplumu olumsuz yönde etkiler. Ülkemizde Yargıda Davacı- Davalı ve de Mağdur- Sanık arasındaki yaşanan hak arama özgürlüğünü kullanmak en doğal vatandaşlık hakkıdır.

   Yargıda çalışan personellerin günümüzün enflasyon karşısında oldukça maaşlarının düşük olması beraberinde konut sorunu başta olmak üzere ulaşım, sağlık, giyim, eğitim ve diğer sorunlarını da beraberinde getiriyor. Denkleştirici Adaletin dahi önem teşkil ettiği günümüzde uzun süren davaların dahi vatandaşı bezdirdiği bir gerçektir.

   Bu vesile ile Yargının olmaz ise olmazı olan Hakim-Savcı ve Avukat üçgeni Yargının saç ayağını oluşturmaktadır. Hep birlikte Adaleti gerçekleştirecek olan hukukçulara burada büyük görev düşmektedir. Yargı da hak arama ve savunma kutsaldır.

   Herkes mahkemeler önünde hak arama özgürlüğüne sahiptir. Vatandaş için bu bir Anayasal haktır.

Bu nedenle bu yıl açılışı yapılan Adli yılımızın tüm yargı mensuplarına hayırlı olmasını temenni ediyorum.

   Esen Kalın...