ELMALI GÜREŞLERİ 8 EYLÜL CUMA GÜNÜ BAŞLlYOR

  671'inci Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri 8 Eylül Cuma günü Elmalı Belediyesi tarafından düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak. 1’inci ayağı Antalya Manavgat Yağlı Pehlivan Güreşleri, 2’nci ayağı olarak Kocaeli Seka Park Yağlı Pehlivan Güreşleri, 3. Ayağı Gaziantep Şahin Bey Yağlı Pehlivan Güreşleri, 4. Ayağı Ordu Aybastı Perşembe Yaylası Yağlı Pehlivan Güreşleri, 5. Ayağı Bursa Softaoğlu Mehmet Pehlivan Güreşleri, 6. Ayağı Manisa Yunus Emre Belediyesi Yurt Dağı Yağlı Pehlivan Güreşleri, 7. Ayağı Balıkersir Büyükşehir Belediyesi ile Karesi Belediyesi’nin ortaklaşa düzenledikleri 63. Tarihi Geleneksel Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Pehlivan Güreşleri olmak üzere toplam 7 ayak (Etap) olarak yapılan CW Enerji Türkiye ligindeki puan sıralamasına göre 62 başpehlivan ile final oynayan 2 başpehlivan olmak üzere 64 başpehlivan Elmalı’da güreşecek. Cuma günü küçük boylarda pehlivanlar Recep Gürbüz Stadyumunda ilk günün güreşlerini yapacaklar. 9-10 Eylül Cumartesi ve Pazar günü güreşler devam edecek. Pazar günü yapılacak final güreşiyle 671. Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Pehlivan Güreşlerinin Başpehlivanı belli olacak.    

    8-10 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 671'inci Tarihi Elmalı Yağlı Güreşlerinde 64 Başpehlivanın güreşeceği Elmalı'da gelecek sene Kırkpınar'da geçerli olacak kurallar ilk defa uygulanacak, yarı final ve final eşleşmesinde puanlama yapılmayacak. Türkün ilk er meydanı Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri, gelecek yıl Kırkpınar'da geçerli olacak kuralların ilk defa uygulanacak olması açısından çok önem kazandı. Gelecek sene 2024 yılında Edirne İlinde Edirne Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen 663. Geleneksel tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerinde uygulanacak kuralları ilk defa 8-10 Eylül tarihlerinde yapılacak olan 671. Geleneksel tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşlerinde uygulanacak. Tüm boylarda boy atlaması yine bu sene Elmalı'da gerçekleştirilecek. Başpehlivanlık Güreşlerinde Başpehlivanlarda da son 8'e kalanlarda puanlama kaldırılacak. Yarı final ve finalde puanlama kalkacak. Eskiden dedelerimizin babalarımızın izlediği saatlerce süren güreşler Elmalı'da hayata geçirilecek. Gelecek sene Kırkpınar’da uygulanacak kurallar 671.Tarihi Geleneksel Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşlerinde uygulanarak yetkililer tarafından başarılı olup olmadığı, eksiklikler ve yapılması gereken veya yapılmaması gerekenler Elmalı Güreşleri bir ölçü olarak pozitif veya negatif olarak değerlendirilebilmesi için Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri herkesin pür dikkat ederek heyecanla izleyeceği güreşler olacaktır. Her boyda pehlivanlarında kıran kırana güreşeceği ve güreşsever seyircilerin hop oturup hop kalkacağı ve güreşleri heyecanla takip edeceği güreşlerde pehlivanların kürsüde en üste yer almak için kıyasıya kıran kırana güreşler yapacaklarını umuyorum.

   Elmalı Güreşleri, Türkiye'nin en eski Kırkpınar’dan 9 yıl daha eski güreşleri olduğu için 3 yılda üst büste başpehlivan olan başpehlivana altın kemer veriliyor. Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Pehlivan Güreşlerinde rekor 6 kere üst üste başpehlivan olan Antalya’nın Kumluca İlçesi’nden şimdi Antalya Muratpaşa Belediyesi adına güreşen Başpehlivan Orhan Okulu’ya ait. Orhan Okulu 2013- 2014- 2015-2016-2017-2018 yıllarında 6 defa Elmalı Güreşlerinin Başpehlivanı olarak 2 defa altın kemerin ebedi sahibi oldu. Orhan Okulu’yu Kocaeli Karamürselli Ahmet Taşçı Tarihi Geleneksel  Elmalı Yeşil Yayla Güreşlerini 5 yıl üst üste 1989-1990-1991-1992-1993 yıllarında kazanarak  1 defa altın kemeri ebedi sahibi oldu.  Elmalı Yeşil Yayla yağlı Pehlivan Güreşlerini kazanan Kocaeli Karamürsel’li Ahmet Taşçı’yı (1995-1996-1997) yıllarında 3 yıl üst üste kazanan Antalya Korkuteli’li Cengiz Elbeye ve yine 3 yıl üst üste kazanan Aydın Söke’li Keçe Mehmet lakaplı Mehmet Keçe Atak Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Pehlivan Güreşlerinde şimdiye kadar ebedi altın kemere sahip olan başpehlivanlardır. Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Pehlivan Güreşleri ilk defa bu yıl güreşleri izlemeye gelen güreşsever seyircilerden hiç bir ücret alınmayacak ve seyirciler güreşleri ücretsiz yani bedavaya izleyebilecekler. Onun için seyirciler adına Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk’e ve güreş komitesine çok teşekkür ederim. 

   Türk'ün ilk Ermeydanı, pehlivanlar şehri Antalya'nın Elmalı İlçesinde bu yıl 671'incisi düzenlenecek olan Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Pehlivan Güreşleri 8 Eylül Cuma günü başlayacak. 9 ve 10 Eylül Cumartesi Pazar günü yapılacak güreşlerle devam edecek. Elmalı dualı çayırında  son 13 yıla damgasını vurmuş en ünlü Baş pehlivanlardan birisi olan Ali Gürbüz başta olmak üzere Orhan Okulu, İsmail Balaban başta olmak üzere Yusuf Can Zeybek, Cengizhan Şimşek, Mehmet Yeşil Yeşil gibi Antalyalı başpehlivanların yanı sıra Türkiye'nin diğer ünlü Başpehlivanları, koç yiğitleri altın kemer için kıran kırana ve kıyasıya mücadele edecekler. Yağlı Güreşin kalbi 8-9-10 Eylül tarihlerinde Cuma, Cumartesi ve Pazar günü Elmalı'da atacak. Yetkililer 8-9-10 Eylül tarihlerinde yapılacak olan 671. Tarihi Geleneksel Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Pehlivan Güreşlerine ve yapılacak tüm etkinliklere tüm güreşsever seyircileri davet ediyorlar.

  ELMALI GÜREŞLERİNDE PUANLAMA OLMAYACAK!

   Yağlı güreş severlere müjde. Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı sayın İbrahim Türkiş’in yaptığı açıklamaya göre; Elmalı güreşlerine yalnızca lig güreşleri neticesinde ilk 64e giren başpehlivanlar katılacak. Cuma günü başpehlivanlıkta puanlamanın olduğu 1 tur güreş yapılarak cumartesi gününe 32 başpehlivan kalacak. Cumartesi günü iki tur güreş yapılacak ilk 32 turunda yine puanlamalı güreş yapıldıktan günün ikinci turu olan son 16 turunda puanlama olmayacak. Pazar günü çeyrek final yarı final ve final turlarında puanlama olmayacak. Elmalı güreşlerinin, önümüzdeki sene yapılacak olan puanlamanın olmadığı Kırkpınar güreşleri için müthiş bir prova olması bekleniyor.