Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2023 yılı da; hem dünyada, hem ülkemizde acıların ve sevinçlerin acımasızca yaşandığı bir yıl olarak tarih sayfasında yerini aldı.Temennimiz hiç acıların haksızlıkların yaşanmadığı ve hep mutlulukların, sevinçlerin yaşandığı yıllar olması. Ancak acılar ve haksızlıklar olmasa sevincin ve mutluluğun farkına nasıl varacağız?

   Hiç kuşkusuz ki, ülkemizde 2023 yılında yaşanan en acı olay; on binlerce hatta yüz bin civarında insanımızın yaşamını yitirdiği 6 Şubat deprem felaketidir.Göz göre göre, insanlık dramının yaşandığı yüz bine yakın insanımızın canından olduğu, yüz binlerce insanımızın yaralandığı, milyonlarca insanımızı etkileyen felaketi Allah hiç kimseye bir daha yaşatmasın. Bu felaketin bir doğal sebebi var, bir de biz insanoğlunun ihmalinden kaynaklanan sebepler var. İnsanımızda olan ihtiras, hırs, iş bilmezlik, plansız programsız iş yapmaktan kaynaklanan sebepler var. Asıl bizleri de üzen bunlardır.Günümüzde; devlet yetkililerince yapılacak planlama ile yeterli ve kaliteli malzeme kullanımı, gerekli teknik kontrollerin zamanında yapılması gibi tebirlerle bu acıları en aza indirgemek mümkündür. Bizde yaşanan depremlerden daha şiddetlisini neredeyse sıfır can kaybı ile atlatan bir Japonya örneği varken, bu bizim ülkemizde neden yapılamasın?

   Günümüz devlet yetkililerinin söylediği en önemli kent sorunlarından biri, büyük şehirlerimizdeki kentsel dönüşüm. Peki bizim yaşadığımız;Dünyanın İncisi dediğimiz, turizmin Dünyadaki sayılı yerlerinden biri olan Kaş’ta, düzensiz, plansız, programsız kentleşmeyi yapmak niye? Allah insanoğluna akıl vererek diğer canlılardan ayırt ettiğine göre bu kadar yanlış yapmak kimin faydasına?

İki yıldır devam eden ve insanların yerlerinden yurtalarından edildiği, Ukrayna-Rusya Savaşı bitmeden, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e füze fırlatmasıyla başlayan İsrail-Filistin savaşı; çocuk, yaşlı, kadın, hasta demeden tam bir katliama dönüşmüştür. Filistin-İsrail savaşı; buna savaş demek biraz zor ancak yine de savaş diyelim. Çünkü savaşın da kuralları vardır.Ancak maalesef bu savaşın kuralı yok. Kuralı koyanların da maalesef kurallara uyduğu yok. Tüm Dünya; Filistin'deki katliama seyirci kalıyor. Ve artık bizler insanlığımızdan utanır olduk. Nerede insan hakları? Nerede savaş şartlarını yazan Birleşmiş Milletler? Nerede bu barış çığırtkanlığı yapanlar? Tabii ki terör örgütlerine müsaade edilmemeli.Bugüne kadar terörden en çok çeken ülke Türkiye. Ancak sapla samanı da karıştırmamak gerekir.‘Millet hayatı tehlikeye girmedikçe çıkarılan savaş,savaş değil, cinayettir’ diyen Mustafa Kemal ve “En kötü barış, en haklı savaştan daha iyidir” diyen Çiçero'yu unutmadan, bütün Dünyada barışın sevginin ve dostluğun egemen olmasını diliyorum.

   23 Aralık; her zaman Türkiye Cumhuriyeti'nin hafızasında acı ile anılacak yüreğimizi acıtacak bir gün olarak tarihteki yerini koruyacaktır. 1930 yılında yeni kurulmuş gencecik Cumhuriyete kastetmek isteyen hainler,yüreği insanlık sevgisi ile dolu olan, kimseye zarar gelmesin diye plastik mermi kullandığı için bize kurşun işlemez diyerek gencecik bir subayımızın kafasını testere ile kestiler ve iki bekçimizi de orada şehit ettiler. Onlar milletimizin kalbinde ve tarih sayfalarında hep varolacaktır. Ancak Kutsal dinimizi kendi çıkarları için kullanan din bezirganlarıda hep var olacaktır ve onlarda hep hainlikleriyle anılacaktır.

   Yine 23 Aralık'ta bizlerin sağlık ve selameti için vatani görevlerini yapan, vatan savunmasını kutsal sayan 6 askerimiz, Kuzey Irak'ta; 24 Aralık'ta 6 askerimiz Kuzey Suriye'de bu vatan için şehit oldular. Mekanları cennet, Ruhları şad olsun. Askerlerimize yapılan bu hain saldırılarda 12 Asil kahraman vatan evladı, bir o kadar da gariban aile çocukları; arkalarında gözü yaşlı anne, baba, eş, kardeş ve çocuklarını bırakarak aramızdan ayrıldılar. Bugün buralarda biz rahat uyuyabiliyorsak bu rahatlığı onlara borçluyuz. Terör, savaş, katliam nereden ve nasıl gelirse gelsin; her türlüsüne karşı olmak hepimizin insanlık vatan ve millet borcumuzdur.

   Tüm insanlığın ve Milletimizin, sağlık, mutluluk, huzur İçinde yaşadığı, sevinçlerin yaşandığı, hakkın, adaletin ve özgürlüğün doyasıya yaşanacağı, veya 2023’te tüm bu acıların bir daha yaşanmaması dileğiyle. Yeni yıl hepimize kutlu olsun. Hoş geldin 2024………