Genel

TÜNEKTEPE TELEFERİK SİSTEMİNİN DENETİM BAKIM VE ONARIMLARI YAPLIDIMI

   Tünektepe Teleferik sistemi, 2017 yılında işletmeye alındı.

İnşa sürecinde uluslararası standartlara uygunluk belgesinin  alındığını, Makine ve Elektrik  mühendisleri odalarının ( Bursa Makine Mühendisleri Odası da dahil olmak üzere) uygunluğunu kontrol edip, onayladığı bir teleferik sistemi olduğunu biliyoruz.

   Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Tünektepe teleferik tesisindeki kaza için şu sorular cevap bekliyor?

* İlk çalışmasından sonra 6 yıl geçti. Rüzgara ve özellikle deniz nemine maruz bölgede çalışan bu sistem için kontrol ve denetim çalışması oldu mu? 

* Yıllık periyodik bakımları ve bakımların kontrolü  6 yıldır yapıldı mı veya yaptırıldı mı?

* Çalışma saatine  bağlı hassas  bakım ve değişimleri gereği gibi yapıldı mı? Yorulan parçaların değişimi yapıldı mı?

 * Bakımlar ve kontroller kaç gün sürdü? Yıllara göre bakım süreleri karşılaştırıldığında son iki yılda süresi neden kısaldı?

* Özellikle direklerin yer ile bağlantı noktaları için yapılması gereken kontrol ve  işlemler yapıldı mı?  Taşıyıcı direklerdeki korozyon kontrolü ne zaman yapıldı, yorulan parçaların değişimi hangi sıklıkta yapılıyor yada yorgunluk kontrolü yapılıyor mu!

* Taşıyıcı direklerin ekleme ve bağlantı noktalarında hangi bakım ve işlemler yapıldı?

* Bağımsız denetim ve kontrol firmaları tarafından teftişi yaptırıldı mı? Bağımsız bir kontrol mercii varise; teknik çalışma ve altyapı güvenliğini uluslararası standartlar ve mevzuat uyarınca denetlemekte midir?

   Kamuoyu bu ve benzeri sorulara cevap bekliyor!

Şu gerçeği de söylemeden geçemeyeceğim:  Teleferik neredeyse yapıldığı tarihten itibaren yani 5 yıldır CHP’li Büyükşehir tarafından ve ona bağlı şirket tarafından işletiliyor. 5 yıldır çalışan bir sisteme gerekli bakımlar yapıldı mı, gerekli kontroller yapıldı mı, yorulan parçalarda rutin değişimler yapıldı mı,  direklerin yer ile statik bağlantıları kontrol edildi mi, direklerdeki bağlantı noktalarında korozyon kontrolü yapıldı mı sorularının cevabı ortada yok ama bazıları suçu teleferik sistemini planlayıp, gerçekleştirenlere  buluyorlar! Otomobil imal edilmiş, üretilmiş, testlerden geçmiş, uygunluk belgesi almış, 5  yıldır yollarda,  5 yıl sonra bir parçası kırıma uğramış kaza olmuş, 5 yıldır kontrolü ve bakımı yapıldı mı, servise gitti mi, servis gerekli özenle bakımı yaptı mı, eskiyen parçaları değişti mi yada yorulmaya uğrayan parçaların rutin değişimleri yapıldı mı mi diye sormak  yok, neden otomobil üretildi diye soruyorlar!!

Nasıl bir mantık!  Bu tür sistemler,  yalnızca her yıl değil,  belli bir çalışma  saatinden sonra hatta çalışmasa bile belirli periyodlarla işleten firma veya kurumlarca en küçük vidasından ana sistemine kadar büyük bir  hassasiyetle kontrol edilmeli veya ettirilmelidir,

düzenli bakımları yapılmalıdır. Maalesef  bu kazada! işletmeye alındıktan sonraki 5 yılda periyodik bakım ve kontrollerde bir ihmalin olduğu anlaşılıyor. Tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.