Genel

ANTALYA'NIN KURAK VE ATIL ARAZİLERİ, ANTEP FISTIĞIYLA HAYATA DÖNDÜ

     Gaziantep'in tescilli ürünü Antep fıstığı, Antalya'nın Korkuteli ilçesinde denendi ve tuttu. 1 yılda 8 bin fidan dağıtılan üreticiler, kurak ve atıl arazilere diktikleri fidanlardan meyve alıp satarak gelir elde etti.

Küresel iklim krizi ve kuraklık tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük sorun olarak görülüyor. Kış aylarının kurak geçtiği, yağışın olduğu dönemlerde de sel ve su baskınlarının yaşandığı Antalya'da, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra STK'lar da çeşitli önlemler alıp, etkinliklerle suyun verimli kullanılmasına dikkati çekiyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı da kentteki üreticiler için alternatif ürün çeşitlerine yönelerek çalışmalar yapıyor. Korkuteli ilçesinde su azlığı ve iklim değişikliğiyle hava sıcaklığının artması nedeniyle bölgede Antep fıstığı yetiştiriciliği denendi.

Yapılan toprak ve su analizlerinin yanı sıra Gaziantep, Siirt ve Mardin'deki üreticilerle de görüşüldü. Bölgeden getirilen fidanlar deneme amaçlı dikildi ve iklime uyum sağladığı gözlendi. İlçede 1 dekar için 20 fidan hibe verilmesiyle ilgili proje başlatan büyükşehir belediyesi, geçen yıl 8 bin fidan dağıttı. Üreticilere bakım ve yetiştirmeyle ilgili gerekli desteği de sağlayan belediye, verim alan üreticilerin geri dönüşlerinden sonra hibe miktarını artırdı.

Bu yıl sırada bekleyen 500 üretici olduğunu anlatan Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürü Saadet Tuğrul Ay, “İnceleme yaptık ve üzerine düşündük. Gaziantep ve çevresindeki bahçeleri inceledik. İklim ve toprak yapısının uyumuna bakarak çalışmayı başlattık. Bu yıl 3'üncü kez fidan dağıtımı yapacağız. Çiftçimiz bu işe çok ilgi gösterdi" dedi.

'GAZİANTEP VE ŞANLIURFA'YA NAZARAN DAHA RAHAT YETİŞİYOR'

Asıl hedeflerinin kurak bölgelerdeki arazilerin değerlendirilmesi olduğunu söyleyen Saadet Tuğrul Ay, “Hiç ekim yapılmayan alanların değerlendirilmesini amaçlıyoruz. Hiç sulamadan yetişen bir tür bu diktiğimiz fidanlar. İklim değişikliği ve kuraklık ana sorunumuz. Bizdeki iklim daha nemli ve toprağımız daha verimli. Antep fıstığının burada Gaziantep ve Şanlıurfa'ya nazaran daha rahat yetiştiğini gördük. Çiftçimiz yoğun ilgi gösteriyor" diye konuştu.

Geçen seneki fiyatlarla 1 dekarlık alanda çiftçinin masraflar hariç 150 bin lira kazandığını ve Gaziantep'te 10 yılda tam seviyede ürün verir hale gelen ağacın, Antalya'da 7 yılda bu aşamaya geleceğini belirten Ay, “8 bine yakın fidan verdik. 500 çiftçimiz sırada bekliyor. 1 dekardan az olan arazilere vermiyoruz. Talep giderek artıyor" dedi.

Üretici Ali Şevkan (52) ise 35 yıldır çiftçilik yaptığını ve denemek için diktikleri fidanlardan verim almaya başladığını anlatarak, “İklim şartları uydu. Çok güzel oluyor şu anda. Bakımı ve budamasının iyi olması lazım. Ağaçta meyveleri görünce seviniyorum. Geçen sene az vermişti, yedik tadı da çok güzeldi" diye konuştu.

1 dekarlık alanda sulama imkanı varsa 20, yoksa 12 fidan diliyor. 1 dekarda 1 erkek fidanla tozlaşma sağlanabiliyor. Meyve verimi 7'nci yılında tam seviyeye geliyor ve yaş- kuru olarak iki şekilde pazara sunulabiliyor.