Tarımsal üretimin her aşamasında destek sağlandı
Antalya Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında da tarımsal destekler konusunda üreticileri yalnız bırakmadı. Başkan Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma hamlesi doğrultusunda Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, başta fide, fidan, tohum desteği olmak üzere çiftçinin ihtiyaç duyduğu her konuda yanında yer aldı. Başkan Böcek, “Tarım sektörünün güçlü bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için, her zaman çiftçinin yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin tarımın, ekonominin temel taşlarından biri olmasının yanında Antalya’nın kültürel kimliğinin de önemli bir parçası olmasından hareketle sürdürdüğü çalışmalar, kent tarımın gelişmesine katkı sağlıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi, daha verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir üretim ortamı yaratabilmek için 2024 yılında da tarımsal desteklemeler ile çiftçilerin yanında yer aldı.
HEDEF VERİMLİ VE KALİTELİ ÜRÜN
Tarımsal üretimin verimliliğini artırmak ve kaliteli ürünler elde etmek için en önemli unsurlardan biri olan kaliteli fide ve fidan konusunda üreticileri destekleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 2024 yılında 19bin 571 adet fide-fidan hibesi gerçekleştirdi. Bu kapsamda üreticilere hünnap, defne, zeytin, ceviz, badem, Antepfıstığı gibi ekonomik değeri yüksek ürünlerin fidanları dağıtıldı. Yine üreticilere destek olmak amacıyla 10 bin adet nergis soğanı ve 5 bin adet frezya soğanı verildi.Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Aksu, Elmalı, Serik, Korkuteli, Döşemealtı ve Manavgat’ta ise 10 bin 400 kg silajlık mısır tohumu hibe edildi.
VERİMİ AZALTABİLECEK ETKENLER EN AZA İNDİRİLDİ
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı üretimin daha sağlıklı sürdürülebilmesi konusunda da destekler gerçekleştirdi. Bitkilerde verimi azaltabilecek dış etkileri en aza indirmek için 2000 kg bordo bulamacı, 12 bin kg tarımsal kaolin kili ile 300 bin adet sarı ve mavi yapışkan tuzak dağıtıldı. 2022 yılından bu yana kültür mantarı üreticileri tarafından dönüşümlü olarak kullanımı devam eden elektrikli tuzaklar 2024 yılında da üreticinin kullanımına sunuldu.
2024 yılında yaşanan fırtına, sel ve hortum gibi afetlerin ardından da üreticilerin yanında yer alan Antalya Büyükşehir Belediyesi, doğal afetlerde seraları zarar gören üreticilere 310 bin metrekare sera naylonu desteğinde bulundu. Dijital Tarım Projesi kapsamında da seraları don afetinden korumak amacıyla dağıtımı ve kuruşlumu gerçekleştirilen 300 adet ısı/nem sensörünün kullanımına devam edildi.
EĞİTİM DESTEĞİ SAĞLANDI
Sadece maddi karşılığı olan desteklerle değil, aynı zamanda tarımsal bilgi ve deneyim paylaşımıyla da çiftçilerin yanında yer alan Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal eğitimler ile çiftçilerin en yeni tarım teknikleri ve verimli üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağladı. Üreticilere toprak analiz desteği de verildi.
2025 YILINDA DA DESTEKLER SÜRECEK
Başkan Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak, tarım sektörünün güçlü bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için, her zaman çiftçinin yanında olmayı sürdüreceklerini söyledi. Başkan Böcek, “Tarım sektörünün gelişmesini ve çiftçilerimin refahını artırmayı kendimize bir görev bildik. Fide, fidan, tohum ve diğer desteklerimizle çiftçilerimizin üretim kapasitelerini artırmalarına ve Antalya’mızın tarımsal üretim gücünü daha da yukarıya taşımalarına yardımcı oluyoruz. Bu desteklerin, hem ekonomik açıdan hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Hep birlikte daha güçlü bir tarım sektörü için 2025 yılında da el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.