Demre Belediye Başkanı Gülsüm Cengiz, yeni otoyol projesiyle ilgili Bakanlık’ta yapılan komisyon toplantısında projenin yaratacağı yıkıma dikkat çekti, Demre kısmının projeden çıkarılarak mevcut yolun iyileştirilmesi talebini dille getirdi…

   Demre Belediye Başkanı Gülsüm Cengiz, bölgede yapılması planlanan yeni bölünmüş otoyol projesinin ÇED süreciyle ilgili 4 Ocak’ta Ankara’da yapılan İDK (İnceleme Değerlendirme Komisyonu) Toplantısında projeyle ilgili görüşlerini komisyona sundu. Mevcut yola alternatif olarak planlanan Demre-Kaş otoyolunun içme suyu kaynakları, tarım arazileri ve ilçe halkının ekonomisine zarar vereceğini savunan Cengiz, “Beymelek–Kalkan arası şu anki yol ile 80 km’dir. Yeni otoyol yapıldığında bu yol sadece 6 km kısalıp 74 km olacaktır. 6 km’lik kısalma için bu kadar yatırım yapılmasını israf olarak görüyoruz. 50 yıllık ömrü olan bir otoyol için 2 bin 500 yıllık değerlerimizi tehlikeye atmayı doğru bulmuyoruz. Projenin Demre bölümünü ilgilendiren kısmının durdurulmasını ve mevcut yolun iyileştirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

   Antalya’nın Demre ve Kaş ilçeleri sınırlarında mevcut karayoluna alternatif olarak yapılması planlanan 74 kilometrelik 4 şeritli bölünmüş yol projesiyle ilgili ÇED sürecinde sona gelindi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda dün gerçekleştirilen İDK toplantısında, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan otoyolla ilgili hazırlanan rapor değerlendirildi.

DEMRE, KAŞ VE FİNİKE’DEN BAKANLIĞA YOL İTİRAZI

Bakanlık bünyesinde gerçekleşen toplantıya, Demre Belediye Başkanı Gülsüm Cengiz, Demre ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ünal Çetinkaya, Kaş Belediye Meclis Üyesi Meral Çiyan Şenerdi, Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Aksoy ile Canan Hacımusaoğlu, Süleyman Hacımusaoğlu ve Nurcan Çetinkaya adındaki vatandaşlar katıldı. Finike Belediye Başkan Yardımcısı Sıdıka Gökyar Kızılca'nın da katıldığı toplantıda, Demre Belediye Başkanı Gülsüm Cengiz, projeyle ilgili görüşlerini komisyona sundu.

“DEMRE HALKININ GÖRÜŞLERİNİ AKTARMAK İÇİN BURADAYIM”

“Demre halkının bu proje ile ilgili görüşlerini aktarmak için buradayım” diyen Belediye Başkanı Cengiz, ilçe halkının görüşlerinin kendisinin de görüşü olduğunun altını çizerek mevcut yola alternatif olarak yapılması planlanan bölünmüş yol projesine neden karşı olduklarını şöyle açıkladı:

‘50 YILLIK YOL İÇİN 2500 YILLIK DEĞERLERİMİZİ TEHLİKEYE ATAMAYIZ’

“Demre tarımdan geçinen bir ilçedir ve bu yol Demre’nin en verimli tarım arazilerinin üzerinden geçmektedir. Demre halkının ekonomisine faydadan çok zarar vermektedir. Demre ve çevresinde birçok antik yerleşim yerleri vardır. Demre’nin ikinci gelir kaynağını sağlayan turistler bunları görmek ve Likya Yolu’nda yürümek için Demre’ye gelmektedir. Bu otoyol projesi bahsi geçen antik şehirlerimize, kalıntılarımıza ve Likya Yolu’na gerek yapım esnasında gerekse sonraki aşamada araçların yapacakları titreşimlerle telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir. 50 yıllık ömrü olan bir otoyol için 2500 yıllık değerlerimizi tehlikeye atmayı doğru bulmuyoruz.

‘DEMRE EKONOMİSİ İÇİN FELAKET OLUR’

Demre’nin köylerinde yaşayan ve geçimini keçi çobanlığı ile sağlayan birçok aile vardır. Otoyol projesi bu kişilerin kullandığı mera alanlarından geçmekte veya bu alanları ikiye bölmektedir. Bu da bu ailelerin ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Demre’nin içme suyu ve tarım arazilerini sulama suyu Köşkerler bölgesindeki yeraltı suları ve kuyulardan sağlanmaktadır. Yeni otoyol tam da bu bölgeden geçmektedir. Burada yapılacak olan kazı ve patlatmalar Demre’nin içme ve sulama kaynağına hasar verecektir. Yer altı sularının yönünün değişmesine sebep olacaktır. Bu da tarımdan geçinen Demre ekonomisi için felaket olur.

‘DEMRE BÖLÜMÜ PROJEDEN ÇIKARILSIN, MEVCUT YOL İYİLEŞTİRİLSİN’

Beymelek– Kalkan arası şu anki yol ile 80 km’dir. Yeni otoyol yapıldığında bu yol sadece 6 km kısalıp 74 km olacaktır. 6 km’lik kısalma için bu kadar yatırım yapılmasını israf olarak görüyoruz. Proje’nin Finike bölümünün tarım arazilerinin ikiye bölünmesi sebebiyle durdurulduğu belirtilmektedir. Aynı bölünme Demre tarım arazileri için de geçerlidir ve hatta Demre’de, şu anda içinde köylülerimizin yaşadıkları ortadan ikiye bölünmektedir. Bu durum halkımızın sosyal ve ekonomik hayatını çok kötü etkileyecektir. Bu gerekçelerle biz de projenin Demre bölümünü ilgilendiren kısmının durdurulmasını ve mevcut yolun iyileştirilmesini talep ediyoruz.”

KÖYLÜLER YOL PROJESİNE KARŞI İMZA TOPLADI, BAKANLIĞA İLETTİ

Öte yandan yol projesinin etkileyeceği Demre’ye bağlı Kapaklı Mahallesi halkıda yüzden fazla ıslak imza toplayarak projeyle ilgili görüş ve taleplerini Bakanlık yetkililerine teslim etti. Kapaklı Muhtarı Salim Özer’in imzasıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne teslim edilen görüş ve talep metninde, şu ifadelere yer verildi:

ARKEOLOJİK KALINTILAR ETKİLENECEK, LİKYA YOLU TAHRİP EDİLECEK

“Demre-Finike-Kaş-Kalkan devlet otoyolu projesinin bir kısmı Kapaklı Mahallesinden ve Hoyran Mevkii’nden geçmektedir. Kapaklı mahallemizde zor şartlar altında örtü altı üretim yapan ve ekin eken çiftçilerimiz bu yolun ata yurdu olan topraklarından geçmesi nedeniyle çok kötü etkilenecektir. Köylülerimiz hayvancılık yapmakta ve yol nedeniyle hayvan otlak alanları ve geçiş yerleri yol güzergâhı tarafından yok edilecektir. Mahallemizde bulunan 2.500 yıllık bir Likya yerleşimi olan Hoyran arkeolojik alan ve kalıntıları bu yol inşaatından olumsuz etkilenecektir. Ayrıca binlerce insanın yürüdüğü ve ülke ekonomisine katkısı olan Likya Yolu tahrip edilecektir. Köylülerimiz ekonomik koşullarını çok kötü etkileyecek ve telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacak bu yol güzergâhının değiştirilmesini, doğaya ve insanımıza vereceği zararları önlemek açısından eski güzergâhın iyileştirilerek kullanılmasını talep etmektedirler. Bu taleplerini 1.07.2021 tarihinde Demre’de yapılan ÇED toplantısında da dile getirmişler ve topladıkları imzalara ilgili mercilere vermişlerdir. Ekte toplanan imzalar değerlendirmek üzere bilgilerinize sunulmaktadır. Bu nedenlerle mağdur olmamamız için Demre-Finike-Kaş-Kalkan devlet otoyolu projesi ile ilgili görüşlerimizin değerlendirilmesini ve gereğini saygılarımla arz ederim. Salim Özer Kapaklı Köyü Muhtarı.”