Genel

YÖRSİAD, HAKAN GÜLDAĞ’ı KONUK ETTİ

    Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD), Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Ufuk Turu başlıklı toplantıda Gazeteci Hakan Güldağ’ı dinledi. Toplantı öncesinde konuşan YÖRSİAD Başkanı Avukat Mustafa Alper Oral, Hakan Güldağ’a katılımı için teşekkür etti. Ankara’da hain Tusaş saldırısında yaşamını yitiren şehitlerimize rahmet yaralılara şifa dileyen Oral terörü lanetleyerek, “Her zaman devletimizin yanındayız” mesajı verdi.

Su Hotel’de düzenlenen ve dernek üyesi iş insanlarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya ayrıca; Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Mustafa Cengiz, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ercan Özbek, Antalya İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Havva Betül Karataş, Danimarka Fahri Konsolosu Ozan Ünal, Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Melisa Burçin Ora,l ASAP Başkanı Avukat Mustafa Meydan, Antalya Oto Galericileri, Emlakçılar ve İş Takipçileri Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İsmail İltemir, Başkan Yardımcıları Hasan Kılıç ve Turan Hacıarifoğulları, Muhasip Üye Ahmet Büyük, Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Gez, YÖRSİAD Kurucu Başkanı ve Türk İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Semih Beken, Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Vernez, dE yer aldılar. Toplantı öncesi Başkan Oral bir konuşma yaptı.

MALİ DİSİPLİN İŞ İNSANLARINI BUNALTTI

Ülkenin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Avukat Mustafa Alper Oral, “Bugünleri en hasarsız şekilde atlatmak için alınan mali disiplin tedbirleri iş insanlarını bunaltmış ve yormuş olsa da geleceğin daha iyi olacağına dair inancımızı korumak ve umudumuzu büyütmek zorundayız. Ülkemizin kendine özgü ekonomik sorunları yanı sıra bölgesel gelişmelerin de tam ortasında yer almamız ekonomik kırılganlığımızı daha da artırma potansiyeli taşımaktadır” dedi.

Turizm sezonunun bitmesiyle Antalya ekonomisinde de ülke ekonomisiyle paralel gözle görülür bir durgunluk yaşandığını söyleyen Başkan Oral, “Turizmin 12 aya yayıldığı, tarımdan elde edilen gelirin daha da arttığı, sanayinin geliştiği, duran inşaat sektörünün de canlandığı bir Antalya hayaline olan inancımızla bugünlerin de en kısa sürede hep birlikte sizler sayesinde bir an önce biteceğine inanıyoruz” diye konuştu.

DÜNYA BİR HALDEN DİĞER HALE GEÇİYOR

Oral’dan sonra söz alan Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, dünyanın bir halden diğer hale geçtiğini belirterek, “Dünyada serbest ticaret modeli artık işlemiyor. Dünya Ticaret Örgütü’ne kimse uymak istemiyor. Dünyada başını Çin’in çektiği bölgesel yapılar oluşuyor. Çin dışarıda yaptığı yatırımların semeresini almaya başladı. Almanya’da otomotiv sektörü dağılmanın eşiğinde” şeklinde konuştu. Dünyada gelişmenin iki ayağının savunma sanayi ve yeşil dönüşüm olduğunu söyleyen Güldağ, “Üçüncü dünya ülkeleri nüfusun %80’ini oluşturuyor, büyüyen sanayilere sahipler. Dünyada dengeler çok kutuplu düzeye doğru gidiyor” dedi. Türkiye’de yeni ekonomi programında %50 politika faizine rağmen beklenen sonuçların alınamadığını söyleyen Hakan Güldağ, kamu zamlarının enflasyonu olumsuz etkilediğini vurguladı.

TÜKETİCİ FAİZİ İLE BORÇLANIYORUZ

Ekonomik sürecin siyaseti yorduğunu da belirten Güldağ sözlerini: “Ekonomide güven ortamı ortadan kalkmış durumda. Ekonomi yönetimi ne yapacağını tam olarak bilmiyor. Ciddi bir tasarrufa ihtiyaç var. 2025 yatırım bütçesi 2024 bütçesinin altında. Dışarıdan para gelmiyor, para bulmamız lazım. Mayıs ayından önce faz indirimi beklemiyorum. Türkiye tefeci faizi ile borçlanıyor” diye sürdürdü.

Hakan Güldağ şöyle konuştu: “Uluslararası piyasalar Türkiye’de sorun çıksın istemiyor. Ekonomi yönetiminin B planı yok. Ancak güçlü yönlerimiz de var. Türkiye’de yastık altında 3.500 ton altın olduğu hesap ediliyor. Türkiye bir üretim üssü, kaslarımız güçlü. Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin önü çok açık. 219 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ürün çeşitliliği rekabetinde dünyada üçüncüyüz. Devletin yeni bir vergi getireceğini düşünmüyorum.”