TÜRKİYE, BÖLGESEL ETKİ YATIRIMI MERKEZİ OLMAK ÜZERE VİTES YÜKSELTİYOR
Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) ve The Global Steering Group for Impact Investment (GSG) işbirliğiyle düzenlenen Küresel GSG Liderlik Zirvesi, 30 Mayıs ve 1 Haziran 2023 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşecek. “Etki Ekonomisine Doğru: Türkiye'nin Yüzüncü Yılında Küresel Kuzey ve Küresel Güneyi Birleştirmek” konusunun tartışılacağı zirvede, 50 ülkeden 150 etki yatırımı lideri Türkiye'deki paydaşlarıyla bir araya gelecek.
Küresel GSG Liderlik Zirvesi, bu yıl Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) ve The Global Steering Group for Impact Investment (GSG) işbirliğinde, 30 Mayıs ve 1 Haziran 2023 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşiyor. 50 ülkeden 150 etki yatırımı liderini Türkiye'deki paydaşlarıyla bir araya getiren zirve, “Etki Ekonomisine Doğru: Türkiye'nin Yüzüncü Yılında Küresel Kuzey ve Küresel Güneyi Birleştirmek” başlığı ile düzenleniyor ve Türkiye'nin bu alanda geçen dört yılda ortaya koyduğu büyük gelişimi gözler önüne seriyor. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girilirken, UNDP'nin öncül çalışmalarında Türkiye için öngörülen Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Orta Asya için bölgesel bir etki yatırımı giriş noktası olma rolü bir misli daha önem kazanıyor. Kamu, özel ve kâr amacı gütmeyen sektörlerden gelen 45 lider üye kurumuyla EYDK, bu potansiyeli hayata geçirmek için farkındalık artırma, kapasite geliştirme, küresel iş ve bilgi ağlarına katılma ve politika savunuculuğu alanlarında önemli girişimlerde bulunmaya devam ediyor. Zirveye ev sahipliği yapmak, bu girişimlerin tepe noktasını teşkil ediyor.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 36 ülkeden oluşan GSG topluluğu, her ülkenin anahtar paydaşlarını bir araya getiren Ulusal Danışma Kurulları aracılığı ile küresel bir temsiliyet imkânı sunuyor. Bu kapsayıcı yaklaşım, etki yatırımcılığının pozitif, ölçümlenebilir sosyal ve çevresel etki oluşturarak finansal getiri elde etme düsturuna da uyuyor. Küresel eğilimlere öncülük eden etki ekonomisi, IFC verilerine göre 2,3 trilyon dolar seviyesine ulaşmış durumda. Zirveye giden süreçte Türkiye'nin ilk erken aşama etki fonunu, etki fonların fonunu ve Sosyal Etki Tahvilini hayata geçirmiş olması da ülkenin avantajlı konumunu destekliyor.
Türkiye, etki yatırımı merkezi olarak küresel konumunu yükseltiyor
EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil, “Jeopolitik konumu, insan sermayesi, girişimci hayırseverlik dikeyi, yetkin finans sektörü ve girişimcilik ekosistemiyle Türkiye, etki yatırımları için güçlü bir temel sunuyor. GSG topluluğunun önemli bir parçası olan Türkiye, bir etki yatırımı merkezi ve bölgesel giriş noktası olarak küresel konumunu yükseltiyor” dedi.
Türkiye, konumuyla stratejik bir noktada yer alıyor
Bu doğrultuda, zirvenin İstanbul'da yapılmasının önemine değinen GSG Başkanı Sir Ronald Cohen, “Gelişen etki yatırımı ekosistemi ve potansiyeli ile Türkiye, farklı kıtalar arasında yaratıcı fikirlerin akışını mümkün kılan konumu ile stratejik bir noktada yer alıyor. Cumhuriyetin yüzüncü yılının, EYDK'nın sürdürdüğü katma değerli çalışmaları kutlamak ve Türkiye'nin tarihi geleneklerinin küresel etki yatırımı hareketine verebileceği katkıları ortaya koymak için de uygun bir zaman olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
30 Mayıs'taki açılış etkinliğine Boğaziçi Üniversitesi'ndeki tarihi Albert Long Hall'un ev sahipliği yaptığı zirve, Türkiye ve sınır ötesi partnerleri için dört ana temaya odaklanıyor: etki liderliği, etki sermayesinin harekete geçirilmesi, etki ölçümü ve yönetimi, kadınların güçlendirilmesi. Zirvenin ikinci ve üçüncü günleri, uluslararası katılımcıların dışarıya kapalı, hedef odaklı strateji toplantıları ve çalıştaylarına ayrılmış durumda.
İFM, ekonomimizin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkı sağlayacak
Zirveye ana sponsor olarak katılan İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) CEO'su Ahmet İhsan Erdem, İFM'nin Türkiye'nin en önemli stratejik projelerinden biri olduğunun altını çizdi ve “Uluslararası kurumlar ve ülkelerle yapılacak işbirlikleri, İFM'yi küresel alanda ön plana çıkaracaktır. İFM, ekonomimizin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ve finansal piyasaların gelişimine önemli katkı sağlayacak” dedi.
Yatırım ekosistemimizi güçlendirmek temel stratejilerimiz arasında
Ulusal bir çerçeve çizen T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu ise “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda yatırım ekosistemimizi güçlendirmek temel stratejilerimiz arasında yer alıyor. Bu noktada, küresel olarak trilyon dolar seviyesini aşan etki yatırımcılığı pazarı büyük önem teşkil ediyor. Cumhurbaşkanımız himayelerinde kurucuları arasında yer aldığımız EYDK'nın çalışmaları, güçlü bir etki yatırımı ekosistemi tesis edilmesinin ve Türkiye'nin küresel pazar payının artırılmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Arçelik ve Boğaziçi Üniversitesi de zirveye çok önemli bir destek sunmuş durumdalar. EYDK'nın kuruluş aşamasından itibaren itici güç olarak konumlanan Etkiyap, Kızılay Etki Yatırım, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Türkven kurucu sponsorlar olarak zirvede yer alırken, Kale Grubu ve Limak Holding ise zirvenin sunduğu platformda kadınların güçlendirilmesi temasını desteklemek amacıyla panel sponsorları oldular. Bu değerli kurumlara ek olarak idacapital, Marjinal Portner Novelli ve Otovınn da sponsor olarak zirveye destek veriyor.