Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD)’nin Delphin Be Grand Otel’de gerçekleştirilen geleneksel öğle yemeğinde, turizmciler sezon değerlendirmesi yaptı.
Delphin Be Grand Otel’de gerçekleşen toplantıya POYD üyesi otel yöneticileri, turizm paydaşları ve basın mensupları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını POYD Yönetim Kurulu Başkanı Ülkay Atmaca, bu sene turizm sezonun tüm sorunlara rağmen iyi geçtiğini, ancak otelcilerin enflasyon nedeniyle giderlerinin arttığını belirtti.
Yemek sponsoru Precise Energy’nin kurucusu John Gunnar’ın enerjinin verimli kullanımı ile ilgili sunumunun ardından, Başkan Atmaca katılımcılardan sezonla ilgili değerlendirmelerini paylaşmalarını rica etti. Mikrofon alan konuşmacılar, sezon hakkında önemli açıklamalar yaparken, 2024 ile ilgili öngörülerini de paylaştılar.
“Kontratlarda ciddi ayarlamalar yapılmış”
İlk değerlendirmeyi Hotel Turquoise’nin Genel Müdürü Hakan Duran yaptı. Sezonla ilgili düşüncelerini aktaran Duran, “Biz bu yıl Belek’in ekmeğini yedik. Bizim bölgemiz tamamen Avrupa’ya çalıştığı için tam olarak bir boşluk yaşamadık. Ama biz de nisan mayıs aylarını ‘acaba bu işlerden etkilenecek miyiz?’ diye sorarak geçirdik. Şu anda genel görüş sezonun kasıma uzayacağı yönünde. Ama ben yine de Side ve Manavgat’ta birçok otelin kasım başında kapatacağını düşünüyorum. Seneye ve ondan sonraki sene de bundan çok farklı olmayacağını tahmin ediyorum. Rusya’nın gelişmelerini beraber takip edeceğiz. Eğer Rusya’da birazcık düzelme olur ve fiyatlar onlara göre ayarlanırsa iyi olur. Duyduğumuz kadarıyla herkes kontratlarında çok ciddi ayarlamalar yapmış. Seneye bunun gibi belki bundan biraz daha iyi bir sezon olur diye düşünüyorum. Hepinize teşekkür ederim.” dedi.
“Avrupa pazarını göz önünde bulunduran oteller biraz daha ön plandaydı”
Paloma Otelleri Marka Direktörü Ali Burak Özarutan ise sezonu şu şekilde değerlendirdi:
“İyi kötü hepimizin de bildiği gibi sezon biraz geç geldi. Nisan mayıs ne zaman gelecek bu sezon? Temmuz ağustosta bu sıcaklar ne zaman bitecek? derken bir sezonu daha bitiriyoruz hep beraber. Bu sezonu şöyle bir özetleyecek olduğumuzda, en çok gündemimizde olan konu, “havaalanı sayıları artarken neden otellere bu yansımadı” sorusu oldu. Bölgesel farklılıkları çok yaşadık. Özellikle Belek bölgesi Rus pazarıyla alakalı sıkıntılar çekerken, Avrupa pazarını göz önünde bulunduran oteller biraz daha ön plandaydı diye düşünüyorum. Ama kasım ayının 15’inden sonra düşüşler bekleniyor. Umarız ki gelecek sezonda bu sezonu aratmayacak bir sezon yaşarız.”
“Yoğun bir sezondu ama personel konusunda sıkıntılar yaşadık”
Seaden Hotels Genel Müdürü Volkan Gülşen, “Biz Manavgat bölgesi yöneticileri olarak, hep otel satış fiyatlarından, doluluk oranlarından ya da yatırımlardan bahsediyoruz. Ama personel açısından çok destek görmediğimize inanıyorum ben. Manavgat bölgesi genelinde personel konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Yoğun bir sezon geçirdik bu sezon. Doluluğumuz vardı ama personel konusunda büyük sıkıntılar yaşadık. Her zaman iyi personel iyi yatırımdır ve iyi satıştır diye düşünürüm ben. Sizlerden ricam 2024 yılında sezonun iyi geçmesi adına, personellerinize daha özel yatırımlar yapmanız. Bu şekilde gerçekten hem turizm hem personel açısından bakıldığında daha mutlu olacağımıza inanıyorum.” dedi.
“Sezon uzayacak gibi görünüyor”
Limak Hotels Genel Koordinatörü Hakan Saatçioğlu, “Sezon sıkıntılı başladı. Ancak önümüzdeki günlerde sezon uzayacak gibi görünüyor. Personel konusunda da arkadaşımla aynı fikirdeyim. Gelecek sene önemli bir personel istihdamı olacaktır. Burada sadece personele güzel davranmak, alt yapısını sağlamlaştırmak yetmiyor. Yönetimimizin de bu açıdan neler yapacağını düşünmesi gerekiyor. Stajyerlerimizin bu işe severek ve inanarak devam etmelerini sağlayacak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Şahsen ben stajyerlere bu sene çok zaman ayırdım. Onlarla toplantılar yaptım ve bunu üniformasız yaptık. Böyle yapılınca ilerleyen süreçte mesleğe devam etmek isteyenlerin sayısının arttığını gördüm. Biz yöneticilerin de buna ağırlık vermesi gerekiyor.” dedi.
“Stajyerleri koruyun, kollayın”
Prof. Dr. Ahmet Aktaş, turizm otelcilik öğrencilerinin bu sektöre büyük katkısı olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Eğitim konusuna değinmişken herhalde eğitimcilere de sıra gelir diye düşünüyorum. 1974 yılından beri turizm sektörüne insan yetiştiriyorum. Bu toplantı salonundaki çoğu profesyonel otel yöneticisi arkadaşlarımın benim öğrencilerim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bununla çok gururlandım. Profesyonel otel yöneticisi arkadaşlarımın ve sizin insan kaynakları üzerinde durmanız çok anlamlı oldu bu toplantıda. Dolayısıyla insana yaptığınız yatırım size muhakkak pozitif olarak geri dönecektir. Yıllarca insana ve personele yatırım yapmanın gerekliliğinin altını çizdim. Ama görüyoruz ki o söylediklerimiz bugün gerçekleşiyor ve sektörü zorluyor. Öncelikle personel eğitimi konusunda önerimi söylemek istiyorum; üniversiteler ve meslek liseleri bu konuda sizlere destek verebilir. Stajyer öğrencileri iyi koruyup kollarsanız, bu gençler, sevdiğini terk etmez. Her yönüyle onları desteklemeniz lazım. Konaklamayla, transferiyle, iş başı ve iş dışı eğitimlerle personelinizi koruyup kollarsanız bu insanlar başka sektörlere gitmezler. Bu nedenle özellikle sezon dışı dönemlerde aktif kadroda çalışan personel arkadaşların da eğitime ihtiyacı var. Eğitimin beşikten mezara kadar devam eden bir süreç olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle bu konuda bizlere müracaat edebilirsiniz. Teorik ve uygulamalı eğitimler konusunda ben Ahmet hoca olarak her zaman hazırım. Bu konuda elimden gelen desteği sizlere vermeye hazırım.”
“Orta kademe yöneticilerin iyi eğitilmiş olması önemli”
Turizm duayeni Salih Çene, turizm otelcilik eğitiminin önemine vurgu yaparken şöyle konuştu:
“Eğitime ne kadar vurgu yapsak az. Birçoğunuz hatırlar, 83 yıllarında ilk yüksek okulun kurulacağı dönemlerde bu okullar açılabilsin, eğitilmiş personeller yetişsin diye çok çalıştık. Köylerden devşirme arkadaşlarımızı yetiştirerek bu sektörde kullandık. Ama o talebeler nereye gidiyor bilmiyoruz. Orta kademe yöneticilerin çok iyi görmüş ve eğitilmiş olması da önemli. Eğer orta kademe yöneticileriniz personel eğitebilme kabiliyeti olan seviyede insanlardan seçilir, maaş konusunda onlara biraz cimrilik yapılmazsa, uzun süre kalmaları söz konusu olur. Bu şekilde personel istihdamı da daha sağlıklı olur.
“POYD, Akdeniz Üniversite ile birçok iş birliği yaptı”
Prof. Dr. Akın Aksu, “POYD olarak Akdeniz Üniversite’si iş birliğiyle öğrencilerimizle çeşitli burslar, para ödüllü yarışmalar düzenlendi. POYD ile Akdeniz Üniversite’si olarak birçok iş birliği, araştırmalar ve eğitimler yaptık. Bunun tabii ki devam etmesi önemli. Türkiye’de maalesef kişiler değişince projelerde değişebiliyor. Başlayan projeler yarım kalabiliyor. Başka projelere yelken açılabiliyor. Ama ben her zaman için POYD’un olumlu olarak, üniversiteler genelinde ve Akdeniz Ünivetsite’si özelinde çok fazla katkı verdiğini, gördüm. Bundan dolayı da tüm yönetimlerine ve ekiplerine çok şükran duyuyorum. Ama Türkiye gerçeği üzerinden baktığımızda işletmelerin karlılığını arttırmak için iki nokta önemli; ya karı arttıracaksınız ya da maliyeti azaltacaksınız. Maliyeti azaltma tarafından baktığınızda da ister istemez konu liselerden başlayarak istihdamla başlıyor. Bunu Türkiye geneline yaymak lazım.” dedi.
Aralıkta yeni yönetim kurulu belirlenecek
Yemek sonuna doğru POYD’a yeni katılan üyeler tanıtıldı. POYD Başkanı Ülkay Atmaca, yeni katılan üyelere rozet ve plaketlerini dağıttı. Ülkay Atmaca ve POYD Başkan Vekili Hakan Saatçıoğlu yemeğe ev sahipliği yapan yeni üye, Delphin Be Grand Otel Gelen Müdürü Mehmet Yaylı’ya bir plaket takdim etti. Atmaca, aralık ayında yeni yönetim kurulunun kurulacağını da belirterek, yönetim kuruluna katılmak isteyen herkesi görüşmeye beklediklerini söyledi.