Genel

SANAYİ YANGINLARI ÖNLENEBİLİR

   Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, son dönemde sanayi tesislerinde sıkça yaşanan yangınlarla ilgili açıklamalarda bulunarak, “Sanayi tesisleri ülke ekonomisinin dinamosudur. Bu tesislerde üretimin sürdürülebilirliği temel unsurdur. Başta yangın olmak üzere, yönetilemeyen her türlü risk hem tesisteki üretim hem sermaye hem de o tesisteki emekçilerin can güvenliği için büyük bir tehlike unsurudur" dedi.

Atmaca, sanayi yangınlarının son yıllarda sıklaştığının altını çizerek, “Yangın başladıktan sonra yapılacak müdahale için yetkin personeli hazırlamak dahil, birçok önlemi almak gereklidir. Ancak, esas olan; yangınların önüne geçebilecek tedbirleri baştan almaktır" ifadelerini kullandı.

Sanayi tesislerinde meydana gelen yangınların, can kayıplarına varan acı sonuçları olabileceği gibi oluşan mal ve sermaye kaybından dolayı, ülke ekonomisini de sekteye uğrattığını belirten Atmaca, “Tesislerin her ne kadar sigortaları olsa da yangın sonrası işletmelerin sektöre geri dönüş oranlarının oldukça düşük olduğu, bilinen bir gerçektir. Bütün bu nedenlerle; sanayi yangınlarının önüne geçecek tedbirler mutlaka alınmalıdır" diye konuştu.

TEMEL NEDEN EKSİK VE İHMALLER

Yaygın olarak elektrik kaçakları veya elektrik kaynaklı sebeplerin yanı sıra metal kaynağı gibi sıcak işlemlerin, sürtünme gibi mekanik etkileşimlerin, cihaz ve makinelerde bakım eksiklikleri ya da çalışan kaynaklı hatalar gibi birçok faktörün, sanayi yangınlarının nedeni olabildiğini aktaran Başkan Atmaca, “Sanayi tesisinde başlayan bir yangının, yayılması ve önüne geçilmesine engel birçok etkenden bahsedebiliriz. Tesiste yangın söndürme sisteminin bulunmaması, yetersiz olması, çalışır vaziyette olmaması ya da tasarlanan sistemin içeride yanan materyali söndürmek için uygun nitelikte olmaması, önemli bir etkendir. Her yangının su ile söndürülemeyeceği unutulmamalıdır. Yanan materyalin türüne göre gazlı, köpüklü, kuru kimyasal tozlu alternatif söndürme sistemleri baştan planlanmış olduğu gibi çalışır vaziyette kalması da sağlanmalıdır" dedi.

YAPI ELEMANLARINDA KULLANILAN MALZEMELERE DİKKAT

Sanayi tesisinde başlayan bir yangının yayılarak büyümesinde gözlemledikleri en önemli sebeplerden birinin de kullanılan yapı malzemeleri olduğunu dile getiren Başkan Atmaca, “Tesislerin duvar ve tavanlarında, arasında poliüretan köpük malzeme bulunan sandviç panellerin kullanıldığını görmekteyiz. Bilindiği üzere poliüretan petrol türevi bir malzemedir ve yanıcıdır. Oluşan bir alevlenmenin duvar ve tavanda yayılması yangının söndürülmesini güçleştirdiği gibi, tesiste var olan yangın söndürme sisteminin hasar alarak çalışmasının da önüne geçebilmektedir. Bilindiği üzere yangın söndürme sistemleri duvar ve tavanlara monteli halde bulunmaktadır. Özellikle tavanın çökmesi yangın söndürme sisteminin çalışmasını engellemekte, su veya başkaca söndürme materyalinin tesisatın devamına yol almasının önüne geçebilmekte ve yangının büyümesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle risk barındıran tesislerde kolay yanabilen malzemelerden ziyade cam yünü, taş yünü gibi mineral lifli malzemeler ile üretilmiş panellerin yapı elemanı olarak tercih edilmesi etkin bir önlem olacaktır" diye konuştu.

YANGIN TATBİKATLARI ÖNEM ARZ EDİYOR

Başkan Atmaca, yangın söndürme sistemlerinin periyodik kontrolleri ve düzenli yangın tatbikatlarının önemine de vurgu yaparak, “Sanayi tesislerinde olası yangınların önüne geçebilmek için, üretime ve içeride bulunan malzemenin niteliğine uygun bir yangın söndürme sisteminin kurulu olması, bu sistemin çalışır vaziyette kalması için periyodik olarak kontrollerinin yapılması, hatta belirli periyotlarla yangın tatbikatlarının yapılması önem arz etmektedir. Özellikle binada kullanılan yapı malzemelerinde yanıcılığı zor olan yapı elemanlarının tercih edilmesi, olası bir yangının yayılmasının önüne geçebileceği gibi, kendisine monteli olan bir yangın söndürme sisteminin çalışır vaziyette kalmasını da sağlayacaktır. Sanayi tesislerinde oluşan yangınların ekonomiye verdiği zararlar dikkate alındığında baştan alınacak her türlü tedbirin özenle alınması gerektiği açıktır" ifadelerini kullandı.