Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın, tüm Türkiye’yi derinden sarsarken, Salı Grubu’nun bu haftaki toplantısında yangın güvenliği ve alınması gereken önlemler masaya yatırıldı. Toplantıda, ev yangınları ve topluma açık yapılarda yangın güvenliğinin sağlanmasının acil bir ihtiyaç olduğu vurgulandı.
Yangın güvenliği ve önlemleri konularında belediye yetkilileri, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ve alanında uzman kişilerin katıldığı toplantıda, yangın güvenliği için gerekli ekipmanların önemi tartışılırken, yangın söndürücüler, duman dedektörleri ve gaz dedektörlerinin kullanımı üzerinde duruldu.
Ayrıca, bu ürünlerin TSE belgeli ve seri numaralı olması gerektiği belirtildi. Topluma açık yapılardaki yangın güvenliği eksikliklerine dikkat çekilerek, hastane, okul, AVM, restoran, spor salonu ve ofis gibi yapıların güvenlik önlemlerini güçlendirmesi gerektiği ifade edildi.
YANGIN MÜHENDİSLİĞİ VE YASAL SORUMLULUK
Gelişmiş ülkelerdeki yangın güvenliği yönetmelikleriyle Türkiye’deki durum karşılaştırıldı. ABD ve Avrupa'da, yangın güvenliği yönetmeliklerinin ayrıntılı olduğu ve bu kurallara uymayan binalara kullanım izni verilmediği, yangın mühendislerinin yasal sorumluluk taşıdığı belirtildi. Türkiye'de ise yangın mühendisliği alanının yasal olarak belirlenmediği ve bu konuda uzmanlaşmış bir meslek dalının bulunmadığı, bu durumun karışıklığa yol açtığı vurgulandı.
Öte yandan, gelişmiş ülkelerde binaların itfaiye ile doğrudan bağlantılı olduğu ve tüm yangın risklerinin kayıt altına alındığına dikkat çekildi. Türkiye’de ise itfaiyenin yalnızca yangın söndürme görevini üstlendiği, yangın güvenliğiyle ilgili eksikliklerin önlenmesi için daha etkin bir sistemin kurulması gerektiği ifade edildi. Her belediyenin itfaiye izleme sistemi kurarak, topluma açık tüm yapıların bu sisteme dahil edilmesinin önem taşıdığı vurgulandı.
YANGIN GÜVENLİĞİ DENETİMİ
Uzmanlar, etkin bir yangın denetimi için düzenli kontrollerin büyük önem taşıdığını belirtti. Yangın güvenliği yönetmeliklerine uyumun sürekli izlenmesi, yangın güvenliği ekipmanlarının düzenli bakımlarının yapılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, güvenlik ekipmanlarının işlevselliği, acil çıkış yollarının erişilebilirliği ve yangın riski analizlerinin düzenli olarak yapılması gerektiği vurgulandı. Belediyeler ve itfaiye birimlerinin işbirliği içinde çalışarak, yangın güvenliği denetimlerinin etkinliğini artırmaları gerektiği kaydedildi.
YETKİLİLERE ÇAĞRI!
Toplantı sonunda, yangın mühendisliği, danışmanlığı ve sigorta düzenlemelerinin yasal sorumluluklarla belirlenmesi gerektiği belirtildi. Yangın güvenliği konusunda atılacak adımların, halk sağlığını korumanın yanı sıra sigorta ve yargılama süreçlerinde de önemli bir rol oynayacağı vurgulandı. Yetkililere, topluma açık yapılarda yangın güvenliği eksikliklerini gidermeleri çağrısı yapıldı ve halkın yangın güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği bir kez daha ifade edildi.