Genel

ORMAN YANGINLARINDA ATIKLARIN ROLÜ ELE ALINACAK

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ORTAĞI OLDUĞU  PROJE AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN HİBE DESTEĞİ KAZANDI

     Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu proje, Avrupa Birliği’nden IPA-II kapsamında hibe desteği kazandı. Proje ile orman içerisindeki atıklardan kaynaklanan yangınların toplum temelli çözümler ile azaltılması ve ormanlarda atık yönetiminin, paydaşların diyaloğu ile iyileştirilmesi hedefleniyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu “Orman Yangınlarında Atıkların Rolü: Topluluk Temelli Farkındalık ve Çözüm Stratejileri” isimli proje, Avrupa Birliği Sivil Katılım Hibe Programı’ndan hibe almaya hak kazandı. Doğu Akdeniz Araştırma Derneği ile ortaklaşa yürütülen çalışma, orman içerisindeki atıklardan kaynaklanan yangınların toplum temelli çözümler ile azaltılması ve ormanlarda atık yönetiminin, paydaşların diyaloğu ile iyileştirilmesini hedefliyor.

PAYDAŞLAR İLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Proje kapsamında orman alanları içerisindeki atıkların orman yangını oluşturma riskinin azaltılabilmesi için kamu, akademi, STK’lar ve bölge sakinleri ile iş birliği yapılacak. Bu iş birliği kapsamında risk haritaları oluşturulacak, kamuoyu bilinçlendirme çalışmaları yapılacak ve atıksız festival düzenlenecek. 12 ay sürecek projenin nihai faydalanıcıları orman içi ve yakını mahallelerde yaşayanlar, orman alanlarındaki atıklar sebebiyle ortaya çıkan yangınlardan zarar görme riski olan vatandaşlar.

PAYDAŞ KATILIMLI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULACAK

Projenin genel hedefi, atık kaynaklı orman yangınlarının toplum temelli çözümler ile azaltılması ve ormanlarda atık yönetiminin, paydaşların diyaloğu ile iyileştirilmesi. Paydaşların çözüme yönelik iş birliğinin aktif parçası olması ve kamuoyunun kimliği belirsiz orman yangınlarına dair bilinçlenmesiyle yangınların önlenmesi hedefleniyor. Projenin özel hedefi ise Antalya ilinde orman alanlarındaki atıkların yönetimine ilişkin kamu, sivil toplum ve üniversite paydaşlarının müzakere masasında yer alarak çözüme dair ihtiyaçları ve çözüm araçlarını belirlemeleri olarak öne çıkıyor. Bu sayede proje sonunda orman alanlarındaki atıkların yönetimine dair kapsamlı bir problem analizi ve çözüm önerileri sunulacak. Proje kapsamında kamuoyunu bilinçlendirme materyalleri ve eğitim çalışmaları gerçekleştirilecek. Gönüllülük esaslı sivil katılımın teşvik edilmesi ve atık kaynaklı orman yangınlarına dair her yaş grubundan kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla 'Atıksız festival' düzenlenecek.