CHP ANTALYA MİLLETVEKİLİ MUSTAFA ERDEM: “MEB BÜTÇESİNİN SADECE YÜZDE 2’Sİ OKULLARA AKTARILMIŞ!”
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, velilerden alınan kayıt paralarının gündeme gelmesinin ardından, devlet okullarındaki bütçenin yetersizliğine dikkat çekerek Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
Erdem “Anayasaya aykırı olarak, çocuklarını devlet okuluna gönderen vatandaşlardan herhangi bir ücret talep edilmesi yasak olmasına rağmen, birçok okul yönetiminin velilerden kayıt parası, kırtasiye masrafları adı altında ücret talep ettiğine dair haberler sık sık gündeme gelmektedir. Konuyu araştırdığımızda bu sorunun temelde başka bir sorundan kaynaklandığını görmekteyiz.” dedi.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın okulları güçlendirmek için bütçeden okullara kaynak ayırmaya ve özellikle ihtiyaca göre bütçe tahsis işlemlerini 2021 yılında başlattığının altını çizen Mustafa Erdem, okullara ayrılan miktarların komik denebilecek rakamlar olduğunu söyledi. Okulların neredeyse tüm ihtiyaçlarının velilerden toplanan paralarla karşılandığını söyleyen Erdem, yüksek enflasyon ve açlık sınırı altında kalan ücretlerle artık vatandaşın bu ücretleri karşılayamadığını söyledi. Erdem, “Okulların elektrik, yakıt ve su ihtiyacından temizlik malzemelerine, onarım, donatım ve kırtasiye ihtiyaçlarından laboratuvar ihtiyaçlarına kadar çok geniş bir alandaki ihtiyaçlar için her yıl okullara bakanlık bütçesinden ödenek ayrılmaktadır. 2021 yılında söz konusu ödenek için 8,7 Milyar Türk lirası bütçe kullanılmıştır. 2022 yılında ise, resmi rakamlarda bile artan enflasyon ve hayat pahalılığına rağmen, bu miktarın yaklaşık 2,5 Milyar Türk lirası azaldığı gözlenmiştir.” dedi.
Mustafa Erdem “Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, 12 Kasım 2022 tarihinde yapılan son açıklamaya göre, okullara gönderilen söz konusu toplam ödenek miktarının 6,2 Milyar Türk Lirasına yaklaştığı belirtilmiştir. Bu miktar, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 284.528.403.221,07 Türk lirası olan yıllık bütçesinin sadece yaklaşık olarak yüzde 2,18’ine tekabül etmektedir. Öğrenci başına yaklaşık 330 Türk lirasına denk geldiği söylenen bu miktar elbette yetersiz bulunmakta. Yani binlerce okula bütçenin sadece yüzde 2’sinin dağıtılması nereden baksan mantıksız. Öte yandan bu durum, evine ekmek götüremeyen vatandaştan kayıt parası almak zorunda kalan okul yöneticilerinin suçu değil. Okullara yeterli bütçe ayırmayıp tasarrufu her zaman en temel ihtiyaçlardan yapan, her sıkıştığında vatandaşın sırtına binen iktidarın suçudur.” eleştirisinde bulundu.
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem’in soru önergesinde, Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN’ e yönettiği sorular şöyle:
2021 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okullara kullanılan 8,7 Milyar Türk Lirası tutarındaki bütçenin, hızla artan enflasyon ve hayat pahalılığına rağmen 2022 yılında 2,5 Milyar Türk Lirası miktarında düşürülmesinin gerekçesi nedir?
Söz konusu uygulamanın amacı okulların herhangi bir dış kaynağa ihtiyaç duymadan ayakları üzerinde durmasını ve okullar arası imkân farklılıklarını azaltmak için ihtiyaç durumuna göre etkin ve verimli bir şekilde kaynak kullanımını sağlamak değil midir?
2023-2024 eğitim öğretim yılında, bakanlığınız tarafından okullara ayrılan ödenek miktarının, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2024 yılı toplam bütçesine oranının yüzde kaç olması planlanmaktadır?
Bakanlığınızın 2024 yılı bütçesinden okullar için ayrılacak olan ödenek miktarının, öğrenci başına kaç Türk Lirasına tekabül etmesi planlanmaktadır?
Hem okul yönetimleri hem de veliler açısından, okullara ayrılan bütçenin yetersizliğinden kaynaklanan bu mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak bakanlığınız tarafından atılacak adımlar nelerdir?
Devlet okullarında velilerden herhangi bir ücret talep edilmesi yasak olmasına rağmen devam ettiği görülen bu uygulamaya karşı bakanlığınız tarafından alınmakta olan/ alınacak önlemler nelerdir?