Genel

KUMLUCALl ÇİFTÇİLER BİZE İKİ AY SU VERSİNLER YETER

   Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Karacaören Mahallesi Karabük mevkiinde üretim yapan çiftçiler Alakır Çayı üzerinde kurulu HES’ler yüzünden Temmuz ve Ağustos aylarında susuzluk çektiklerini belirterek 11 ay HES lere 1 ay mahalleye su verilmesini istediler.

   Kumluca ilçesine bağlı Karacaören Mahallesi Karabük Mevkiinde meyvecilik ve örtü altı sebze üretimi yapan çiftçiler, yüzlerce dönüm arazilerinin olduğunu belirterek “Hem çiftçiler hem de hayvancılık yapan vatandaşlar bu Alakır çayından su kullanıyor. En çok susuzluk çektiğimiz Temmuz Ağustos aylarında bize su versinler. Geri kalan 10 ay elektrik üretimi yapsınlar” dedi.

HES’ler kurulurken suyun % 40 ını çay yatağına bırakma sözü verildiğini hatırlatan üreticiler, sözlerini hiç olmazsa Temmuz Ağustos aylarında tutulmasını istediler.

11 HES’LERE 1 AY BİZE VERSİNLER

Çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce; “ Kumluca Toptancı Halinin açılışında hal’e giren ilk mahsulleri yetiştiren Karabük mevkiindeyiz. Bu bölgemiz nar, zeytin portakal ve diğer tarım ürünlerinin tamamını üretiyor. Ancak bu son yıl yağışsız bir ortam geçtiği için Alakır Çayının suyuda (HES) elektrik santrallerinden geçtiği için su az geliyor. Burada bir mağduriyetimiz var. Elektrik santralleri 1 5 – 2 5 gün, bir ay üretimi kısıtlarda suyu çaya bırakırsa ürünlerimiz zarar görmez. Havalarımız da serinledi zaten. Yağışlarımız gelince suyumuz çoğalınca hiçbir sorunumuz kalmaz. Ondan sonra 11 ay çalıştırsınlar. Biz enerjiye karşı değiliz. Narımızın, zeytinimizin, örtü altı sebze üretimimizin suya ihtiyacı var. Bunların tedariki yapılırda bu bölgenin su sorunu giderilirse başka hiçbir sorunumuz yok. Bu da çok bir zaman değil 20 gün bir aydır en fazla. 11 ay istedikleri gibi kullanabilirler. Enerjiye de ihtiyacımız var tabii ki. Böyle bir talebimiz var yetkililerimizden” dedi.

HESLER DÖNSÜN DİYE ALAKIR ÇAYINI KURUTTULAR

Çiftçi Mustafa Öztürk; “Santraller günlük 6 saat suyu kullanıyor. İki buçuk 3 saat çay yatağına bırakıyor. Santraller kurulurken suyun % 40 ını dere yatağına bırakacaklardı. Balıkların cinsini kurutmayacaklardı. % 40 su vereceklerdi onu da vermediler.  Köylüyü de mağdur ettiler. Alakır Çayı üzerinde 3 tane santral var. Bu santralleri döndürmek için Alakır Çayını kuruttular” dedi.

YÜZLERCE DÖNÜN ARAZİ VAR BU SU KİME YETECEK

Üretici Mesut İncediş; “Yetsin de bir tane çiftçiye yetsin. Bu kadar su ile ne yapılabilir. Karacaören Köyünde yüzlerce dönüm arazi var. Sebzesi meyvesi, hayvancılık yani hepsi bu Alakır çayından besleniyor. Vatandaş sebzesini meyvesini hayvanını bu çaydan suluyor. Yüzlerce dönüm araziye yeter mi bu su. Yetkililerden çözüm bekliyoruz” dedi.

BİZDE DEVLETİMİZE VERGİ VERİYORUZ DEVLET BİZİMLEDE İLGİLENSİN

Karacaören Mahallesi Karabük Mevkiinde Çiftçilik yapan Abdullah Türkoğlu ise; “ Bu suyun (Alakır çayının) yukarısında 3 tane elektrik üretim santralleri var.  Gelen suyu elektrik santrallerine veriyorlar. Biz aşağıda mahallede susuz kalıyoruz. Çaresiz kalıyoruz. Biz köyümüzde zeytin, nar, portakal, dilimizin döndüğü her çeşit meyveyi yetiştiriyoruz. Örtü altı sebze üretimi de yapıyoruz. Alakır Çayı kuruduğunda kuyularımızdaki sular dahi kayıp oluyor. Hiç olmazsa Temmuz, Ağustos aylarında iki, iki buçuk ay bize şey tanısalar memnun oluruz. Devletimizden böyle bir yardım bekliyoruz. Biz cereyana da karşı değiliz. Biz devletimize kuruşu kuruşuna vergimizi de veriyoruz. Yüzlerce dönüm sebzemiz meyvemiz var arazilerimizde. Devletimize kurulu kuruşuna vergimizi veriyoruz. Devletimiz sadece santralleri değil bizi de gözetsin. Bizimle de ilgilensin istiyoruz” dedi.