Genel

KUMLUCA'DA HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ YAPlLMAYAN DÜĞÜN KALMADl

   Antalya’nın Kumluca ilçesinde gelin ve damat adayları düğünlerinde halk oyunları grupları kiralıyor

Kumluca ve komşu ilçelerde gelin ve damat düğün salonuna halk oyunları ekipleriyle giriyor. Gelin ve damat gösterilerini eğitimli halk oyunları eşliğinde yapıyor

 Evlenecek çiftler, düğünlerinde salona girişlerinin ardından önce zeybek oynuyor. Ardından profesyonel halk oyunları eşliğinde eğe ve Teke yöresine ait hareketli oyunlar sergiliyorlar.

ARKADAŞLARIN DÜĞÜNLERİNDE GÖNÜLLÜ GÖSTERİLERLE BAŞLADI

Avşar Halk Oyunları Ekibinin kurucusu Alperen Töre (21); “İlk zamanlarda meslek halinde değil bir gönül işi olarak başladı. Çocukken okullarda gösteri ekiplerine verilen eğitimlerle halk oyunlarına hevesimiz başladı. Düğünlere pek yaygın değildi. Evlenecek çiftler düğünlerde gördükçe talep etmeye başladı. Bu zamana kadar geldi. Daha önce böyle şeyler yoktu. Bir iki kere yapıldı. Artık yaygın hale geldi. Ben 13 yaşında başladım. 8 yıldan beri halk oyunları oynuyorum.

MESLEK DALI OLMA YOLUNDA

Düğünlerde halk oyunları oynamaya ekiple başladık. Benim ekibimdeki kişiler benden daha önceden halk oyunları oynamaya başlayan kişiler. Daha önceden halk oyunları yarışmalarına katılmış, belediyenin veya okulların gösterilerine katılmış, festivallerde ve turizm amaçlı gösteri yapmış deneyimli kişiler. Her düğüne olmasa da genelde tüm düğünlere ücretli gidiyoruz. Şu anda ek gelir olarak yapıyorum ana mesleğim değil ama ana meslek haline getiriyoruz. Mesleğim sadece bu iş olmasını istiyorum.

HER YÖRENİN HALK OYUNUNU OYNAYABİLİYORLAR DAHA ÇOK EGE YÖRESİ OYNUYORLAR

Birçok yöreye has halk oyunlarını oynuyoruz. Ama düğünlerimizde Eğe ve teke yöresi oyunları oynuyoruz. Teke yöresinin halk oyunları daha az olduğu için zeybek ve oyunlarımızda daha çok Ege yöresi oyunları oynuyoruz” dedi.

ÇOCUKLUK HAYALİMDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK İSTEDİM       

Düğününde halk oyunları isteyen Gelin Rabia Öncel; “Ben Türkçe öğretmeniyim. Bu yüzden kendi düğünümde Türk Kültürünü yansıtmak istedim. Kendimde zamanında çok halk oyunu oynamıştım. Her kızın bir hayali olur ya düğünümde salona ilk girişte zeybek oyunuyla girmeyi hep hayal etmiştim. Bu benim küçüklüğümden beri olan bir hayaldi. Düğünden önce eşime de söyledim o da seve seve kabul etti. Zeybek bizim kültürümüz bu kültürü düğümüzde yaşatmak istedim” dedi.

DÜĞÜNÜMÜZDE FARKLI BİR ETKİNLİK OLSUN İSTEDİM

Polis memuru Damat Tolga Öncel ise; “ Düğünden önce eşim bana düğümüzde halk oyunları oynamamızı teklif etmişti. Daha önce gittiğim düğünlere görüyordum ama bu kadar dikkatimi çekmiyordu. Bende düğünümüzde farklı bir etkinlik olmasını istiyordum. Kültürümüzü yaşatalım düşüncesine girmiştik. Yaptık çok güzel oldu. Memnun kaldım” dedi.

 GELECEK NESİLLERE DE TAVSYE EDERİM

Düğünlerinde yapılan gösterileri herksin çok beğendiğini belirten Gelin Rabia Öncel; “Davetliler gösteriye çok zaman harcayıp harcamadığımızı merak ediyorlar. Aslında hiç zaman harcamamıştık. Bizim bir ayımızı bile almadı. Eşim polis olduğu için gece nöbetlerinden geldikten sonra çalışıyordu. Halk oyunları ekiplerindeki arkadaşlarımız çok yardımcı olmuştu. Ekiple çalıştığımız için çok güzel oldu. Güzel karşılandı. Katılımcıların dikkatini çekti. Zeybek hem ağır bir oyun hem de her figürü kendini izletiyor.

Gelecek genç nesillere bu tür düğünleri tavsiye ederim. Bu tür düğün şekli kendi öğrencilerimin de dikkatini çekti” dedi.