YÖRSİAD BAŞKANI AV.MUSTAFA ALPER ORAL:

KONUT KREDİLERİ DERİN VE YAKICI BİR BARINMA KRİZİNE SEBEP OLDU

Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD), 2024 Antalya Ekonomisi, Ali Bahar’ın ve ATSO’nun Vizyon Projeleri konulu toplantıda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ı konuk etti. Su Hotel’de yapılan toplantıya; ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri; Behçet Ülker, Hüseyin Sarı, Başkan Danışmanı Ercan Mutlu, Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Mustafa Cengiz,Yönetim Kurulu Üyesi Türker Aydın, Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Gökçen Atmaca, Organize Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Atılgan, Kemer Turizmci ve İş İnsanları Derneği Başkanı Rıza Sönmez, Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük, YÖRSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Aykut Ege, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ramazan Dikmen, Antalya İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Çetin, Bucak Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Enver Yiğit, Antalya Eğitim ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Gülen İkizoğlu, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Jale Akhundova Demir, Antalya Korkutelililer Derneği Başkanı Adnan İmirgi, Türk Hava Kurumu Antalya Şube Başkanı Nazif Eken, ATİK Uluslararası Ticaret ve İş Birliği Konseyi Antalya Bölge Başkanı Erdoğan Budak, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Üyesi Sibel Tanyıldızı Ülker, AGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Melisa Burçin Oral, TOBB Antalya Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Yasin Demir, Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Bayram Ali Çeltik ve üyeler katıldı. Toplantıda derneğe yeni üye olan Ömer Tutak’a üyelik rozeti ve yörük kefiyesi YÖRSİAD Başkanı Avukat Mustafa Alper Oral ve ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman tarafından takıldı.

ANTALYA BİR EVLADINI KAYBETTİ

Toplantının açılışında bir konuşma yapan YÖRSİAD Başkanı Avukat Mustafa Alper Oral, “Acı bir olay neticesinde kaybettiğimiz değerli başkanımız, büyüğümüz, ağabeyimiz Ali Bahar’a rahmet, kederli ailesine ve ATSO camiasına tekrar başsağlığı diliyorum. Antalya bir evladını kaybetti. Bizler de çok değerli bir dostumuzu, destekçimizi ve yol göstericimizi kaybettik. 2024 Antalya Ekonomisi ve Ali Bahar’ın ve ATSO’nun vizyoner projelerini konuşacağımız bu etkinliğe katılım sağlayan değerli ATSO Başkanımız ve yönetimine tekrar teşekkür ediyor, görevlerini en iyi şekilde yapacaklarına inanıyor ve her zaman kendilerinin yanında olduğumuzu tekrar belirtmek istiyorum” dedi.

KREDİYE ULAŞIM İMKANSIZ

Ülke ekonomisine dair değerlendirmelerde bulunan Başkan Oral, “Ülke ekonomisinin ve Antalya ekonomisinin içinde bulunduğu durumun maalesef iç acıcı olmadığını üzülerek belirtmek istiyorum. Bu durumun da en önemli tanığı siz değerli iş insanlarısınız. Yüksek enflasyon ile mücadelenin halen istenilen seviyede olduğunu söylemek imkansız görünmektedir. Enflasyon oranlarında baz etkisiyle nispi bir düşüş yaşanmış gibi görünse de bu düşüşün piyasaya yansıdığından söz etmek mümkün olmayacaktır. Yüksek enflasyonla mücadelenin panzehiri olarak görülen faiz artışı ise iş inanlarının krediye ulaşımını zorlaştırmaktan öte imkansız hale getirmiştir. İş dünyası maalesef finansman krizi ile boğuşmaktadır” diye konuştu.

İNSAAT SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINDA

Başkan Mustafa Alper Oral sözlerini, “Konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumunda olan inşaat sektörünü durma noktasına getirdiği gibi bir yandan da vatandaşın konuta erişimini engelleyip derin ve yakıcı bir barınma krizine sebep olmuştur. Eğitimli gençlerimiz niteliklerine uygun iş bulamadıkları için yurt dışına taşınmayı düşünmekte ya da eğitimlerine uygun iş bulamadıkları için mutsuzluk yaşamakta, diğer yandan da işverenler nitelikli iş gücü bulamadıkları için zorluk yaşamaktadırlar. Ülke ekonomisi ithalata dayalı olduğu için girdi maliyetleri kura bağlı olarak artmakta; bir yandan da ihracatla uğraşan sanayicilerimiz kurun yeterince yüksek olmadığı yönünde beklentilerini yansıtmaktadırlar. Cari açık halen kabul edilebilir düzeyde değildir” diye sürdürdü.

ANTALYA’NIN BAŞLICA SORUNLARI

3 DAKİKA DOĞRU MÜDAHALE EDEMEZSENİZ YANGINI SÖNDÜREMEZSİNİZ. 3 DAKİKA DOĞRU MÜDAHALE EDEMEZSENİZ YANGINI SÖNDÜREMEZSİNİZ.

Başkan Oral konuşmasını şöyle tamamladı: “Yatırımı teşvik için gereken hukuki alt yapı sağlanmış değildir. Tüm bu olumsuzluklar yanında vergi adaletindeki çarpıklık ve iş insanlarını üretimden uzaklaştırır nitelikteki vergisel denetim ve yükler en önemli sorunlar olarak belirmektedir. Antalya ekonomisi ile ilgili olarak ise şehir içi trafik sorunları, Antalya-Alanya arası otoyol projesinin halen akıbetinin belli olmaması, EXPO yatırımının atıl vaziyette beklemesi, serbest bölgenin yeterli gelmemesi, tarımsal maliyetlerin artmasının ve satış fiyatlarının çiftçiyi memnun etmemesi, turizmin kentin tamamına yayılmaması ve esnafın turistten yeterince kazanç elde edememesi gibi belli başlı sorunlardır. Bu sorunlar ve benzeri sorunların çözümü noktasında gerek merkezi idarenin, gerek yerel yönetimlerin ve gerekse kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının atacağı tüm adımları memnuniyetle karşılayacağımızı ve yanlarında olduğumuzu, ülkemizin ekonomik anlamda hak ettiği yere en kısa sürede gelmesi için hep birlikte gayret göstermemiz gerektiğini belirtmek istiyorum.”

7 YILDA YAPILMAYAN 7 AYDA BİTTİ

Daha sonra söz alan ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, merhum Başkan Ali Bahar döneminde başlayıp devam eden vizyon projeleri anlattı. Ali Bahar’ın vizyonunu projelerde sürdüreceklerini söyleyen Başkan Yusuf Hacısüleyman, ATSO binasında hizmet bölümlerinde yaptıkları düzenlemelerle sözlerine başlayarak, “Kaleiçi Kültür Evi’ni kısa sürede hizmete açacağız. Yedi yılda yapılamayan çalışmaları yedi ayda bitirdiğimiz 77 hektarlık, 81 parsel Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi’nde çok yakında alt yapı çalışmaları başlayacak. Proje bittiğinde 6 bin kişiye istihdam yaratacak” dedi.

KREDİ ALMAK AKIL KARI DEĞİL

Ekonomiye dair açıklamalar yapan Hacısüleyman, “Faizler çok yüksek. Finansmana erişilmiyor. Bu faizlerle kredi almak çok akıl karı değil. Kasım, aralık gibi faizlerde düşme bekliyoruz” diye konuştu. ATSO’nun vizyon projelerini anlatmayı sürdüren Başkan Hacısüleyman, “Krediler dışında siz iş insanları için başka finansman kaynakları da var. Devlet teşvik ve destek programları hakkında iş insanlarına bilgi vermek için ATSO’da Devlet Destekleri Ofisi açtık. Vizyon projelerimizden bir diğeri ise mentörlük hizmeti. Üç meslek okulunda öğrencilere mentörlük yapıyoruz. Şehir içindeki küçük işyerleri görüntü ve ses kirliliği yapıyor. Küçük imalathaneleri şehir dışına çıkarmak için meslek komitelerimizle ortak karar alarak toplu işyerleri projesi geliştirdik. Bu projenin ranta dönüşmemesi için de 13 kooperatif kurduk. Arsa temini için çalışmaya başladık. Ali Bahar’ın en önemli projelerinden birisi de Organize Sanayi Bölgesi Teknik Koleji idi. ATSO olarak yapay zeka destekli B2B görüşmeleri yaptık. Bu toplantıda 5 bin 712 görüşme gerçekleşti, 1 milyar 36 milyon TL’lik iş hacmi oluştu. 28 kasımda ikincisini destekleyeceğiz. Ayrıca doğru bulduğumuz konularda Antalya’nın lobisini yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Editör: ADEM AYDIN