KAŞ

KAŞ’TA YETİŞEN ENDEMİK VE GÜZEL BİTKİLER

   Tarihin kültürle buluştuğu Kaş güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikler ve bitkiler açısından da oldukça zengin bir bölgedir. Küçük bir merkezi olmasına rağmen Kaş ilçesine bağlı 55 mahalle bulunmaktadır.

   Dünyanın başka hiçbir yerinde yetişme ihtimali olmayan bitkilere endemik bitkiler denir. Sadece bu bölgede Kaş’ta yetişmekte olan endemik bitkiler;

   LİKYA ORKİDESİ (KAŞ ORKİDESİ)

   Likya Orkidesi bir diğer adıyla Kaş Orkidesi, sadece bu bölgede yetişen sayısı çok az kalmış çok özel bir bitki.

   Dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan Kaş Orkidesinden ne yazık ki sadece 250 adet kadar kalmış. Ağullu mahallesinde bir mezarlıkta açmış bu orkide ülkemizde bulunan 170 orkideden biri.

   Kış aylarında içilen salep, orkideden yapılan bir içecektir. Haliyle Likya orkidesi bir zamanlar bu amaçla sıkça toplanırmış. Bu nadide çiçeğin sadece burada yetiştiği ve neslinin tükenmekte olduğu bilinmekte.

   Likya orkidesinin tohumları Türkiye Tohum Gen Bankasında bulunuyor. Ayrıca Likya Orkidesi sadece rakımı 500 metrenin altında olan bir bölgede yetişebiliyor. Üstelik ilk yaprağını da 5 yıldan önce açamıyor.

KEÇİBOYNUZU

   Halk ağzında Harnup olarak da bilinen Keçiboynuzu, Kaş’ın merkezinden köylerine kadar pek çok bölgesinde yetişiyor. Akdeniz ikliminin bol yağmurlu ve bol güneşli tabiatı, keçiboynuzunun doğal olarak yetişmesine imkan veriyor.  Kurumuş olarak tüketilen keçiboynuzu hiçbir işleme gerek kalmadan dalında kurumaktadır. Bu anlamda Kaş köylüsü için oldukça kolay üretilen bitkiler arasında olduğunu söyleyebiliriz.

   EKİNEZYA

   Kış aylarında kesinlikle tüketmeni önereceğimiz Ekinezya yine Kaş bölgesinde bulunan önemli bitkilerden biri. Kızılderelilerden tut da dünyanın birçok bölgesinde ilgi gören bir bitki Ekinezya. Bağışıklık sistemine olan katkısı oldukça fazla. İlaç yapımında da kullanılabilen Ekinezya ağrı kesici özelliği olmasının yanı sıra soğuk algınlığına birebir iyi geliyor. Grip ya da nezle olduğunda ilk aklına gelen ekinezya.

   ÇALBA OTU

   Çalba Otu Kaş ve çevresinde bolca bulunan yaygın olarak çok fazla bilinmeyen bitkiler arasında. Sağlıklı yaşamak adına doğal yolla tedavi için son derece etkili. Hele ki kronik öksürüğü olanların bir an önce tanışmasında fayda var. Boğazı yumuşatma özelliği olduğu gibi, balgam sökmeye de yardımcı oluyor. Solunum yollarını temizlediği de bilinmekte.

   Cilt yaraları, kas ve eklem ağrıları, mide üşütmesi, ateş, bademcik ağrısı gibi sıkıntıları da gideriyor.

   ADAÇAYI

   Kaş’ta bolca bulabileceğin Adaçayı, Akdeniz bölgesinin en popüler bitkilerinden biridir. Büyükşehirlerde genelde kurutulmuş bir şekilde tüketilen ada çayı, özellikle Kaş’taysan dalından taze bir şekilde kullanımına sunulabilir.

   Adaçayı; sinir sistemini güçlendiren, hafızayı geliştiren önemli özelliklerinin yanı sıra, iltihaplara faydası olan antioksidan özelliklere sahip bitkiler arasında. Erken yaşlanmayı önlediği bilindiği gibi, aynı zamanda kan şekeri ve kolestrolü düşürücü özelliği olduğundan kanser ve kalp rahatsızlıklarına da iyi geliyor.

KEKİK

   Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde sofralarımızda yemeklerimize baharat olarak eşsiz bir tat veren kekik, Kaş dağlarında en sık rastlayacağın bitkilerden biri. Özellikle Likya yürüyüş alanında fazlasıyla bulunmakta.

   Kilo vermeye, kansızlığa, erken yaşlanmaya, toksinlerin vücuttan atılmasına, kabızlığa, şekere iyi geldiği kanıtlanmış olan kekik; ağız ve diş eti sağlığı açısından da çok faydalı.

   ISIRGAN OTU

   Isırgan Otu, Kaş bölgesinde kolaylıkla yetişen bir bitki. Nisan, Mayıs, Ekim ve Kasım yağmurları ısırgan otunun burada doğal olarak oluşumuna imkan sağlıyor. İğneli yaprakları ile onu doğada tanımak mümkün.

   Vücudunun acıyan bir bölgesine sürüldüğünde acıyı alıyor. Bu yüzden tıp dünyasında romatizma gibi hastalıklarda tedavi olarak kullanılıyor. Aynı zamanda kas ağrısı, felç, iltihap, siyatik gibi hastalıklarda sıklıkla tercih edilen bir bitki.