TAŞ DEĞİRMENDE 100 YILDIR TAHİN ÜRETİLİYOR

      Kaş İlçesi'nde oturan Armutçu ailesi, dededen kalma tahincilik mesleğini sürdürüyor. Aile fertleri, asırlık taş değirmende doğal yöntemle ürettikleri tahini kendi markalarıyla satıyor.

   Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı eski adıyla Köyre, bugünkü adıyla Gürsu  Mahallesi’nde yaklaşık yüz yıldır doğal yöntemlerle tahin üretimi yapılıyor. Denizden yaklaşık bin metre yüksekliğindeki Torosların eteklerindeki mahallede, aynı aileye ait taş değirmenlerde, bölgede üretilen susam tahine dönüşüyor. Aynı zamanda Gürsu Mahallesi’nin muhtarı da olan Mehmet Armutçu, atalarından kalan bu mesleği oğlu Eyüp Armutçu ile birlikte yaşatıyor. Yaşatmaya da kararlı.

    Doğal tahin için çuvallara doldurulan susam, su havuzlarında bir gün ıslatılıyor. Islanan susamlar, bir gün sonra bir makinada döndürülüyor. Ardından odun ateşinde, kara taş fırında susam 45 dakika bir saat arasında kavruluyor. Kavrulan susam bir süre, bez üstünde soğutuluyor. Soğutulan susam, bir makinada elenip, temizleniyor. Ardından taş değirmende tahine dönüşüyor. Taş değirmenden çeşme gibi tahin akıyor. Armutçu Ailesi,  tahin için Türk Patent Enstitüsü’nden “”KÖYRE” markasını almış. Markalı üretim yapıyorlar. Mahallelerini eski adını marka olarak aldılar.  Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde üretim izni almış. Günde ortalama 500 kilo tahin üretiyorlar. Talep artınca 24 saat çalışarak, günde yaklaşık bir ton tahin üretiyorlar. Bir kilo susamdan 750-800 gram tahin çıkıyor. Susamı, Kaş, Aksu, Serik, Muğla’nın Seydikemer ve Fethiye ilçelerinden kilosu 8 liradan satın alıyorlar. Pazar sorunu yok. İnternet yolu ile ve bölgedeki marketlere, pazarlara satış yapıyorlar. Kendi susamını getirenlere, kilosu 2 liradan tahin yapma olanağı var.

  Manisa’dan tahin öğütmek için gelen Halil İbrahim Yılmaz yaptığı konuşmada”Ben Manisa’nın Demirci İlçesi’nde bulunan tarlamda ürettiğim susamları, tahin yaptırmak için buraya getiriyorum. Buradaki üretim şekli doğal. Üretilen tahinin kokusu, tadı, lezzeti çok güzel” dedi.

   Doğal tahin üreticisi Mehmet Armutçu ise yaptığı konuşmada”Biz bu tahini yüz yıldır üretiyoruz. Bize atalarımızdan, dedelerimizden miras kaldığı için oğlumla beraber devam etmekteyim. Bunun tadı, odun fırınında kavrulduğu için, kara fırında, kara taşta öğütüldüğü için lezzeti bir başkadır. Tadına doyum olmaz. Pazar aramıyoruz. Türkiye’nin her tarafına dağıtım yapıyoruz”dedi.
 








 
Editör: TE Bilisim