Akdeniz Sahil Yolu olarak da geçen Finike-Demre ile Kaş-Kalkan otoyol projesinin 'ÇED Olumlu' raporu için 4 Ocak günü İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılacak. Toplantıya Kaş ve Demre'den katılacak olan heyetler, otoyolun bölgeye, doğaya ve tarihi alanlara zarar vereceği gerekçesiyle ÇED Olumlu kararı çıkmamasını talep edecek.
Antalya'nın doğal ve tarihi zenginlikleriyle öne çıkan batı kesiminde Akdeniz Sahil Yolu olarak da isimlendirilen Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu Projesi'nin ÇED Raporu'na ilişkin toplantı, yarın Ankara'da yapılacak. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda İDK'nın toplantısı için Demre ve Kaş ilçelerinden de katılım sağlanacak. Demre Belediye Başkanı Gülsüm Cengiz, belediye meclis üyeleri, Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akoy ve yöneticiler, Ankara'da olacak.
ÜÇ KEZ İPTAL EDİLDİ
Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akoy, toplantıya katılıp itirazlarını ileteceklerini ve 'ÇED Olumlu' kararı çıkmaması talebinde bulunacaklarını söyledi. Akoy, Antalya Valiliği’nin 22 Haziran 2017 tarihli Kaş-Kalkan Otoyolu için 'ÇED Gerekli Değildir' kararının 2019'da Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nce iptal edildiğini, 2020'de de Danıştay tarafından onandığını hatırlattı.
9 DOĞAL, 11 ARKEOLOJİK SİT ALANI ETKİLENİYOR
Finike-Demre ile Kaş-Kalkan hatları için 2021'de yapılan ÇED toplantılarının halkın tepkileri nedeniyle iptal edildiğini belirten Akoy, “Şimdi ise Karayolları Genel Müdürlüğü'nün özel bir firmaya hazırlattığı ÇED raporu Ankara'da İDK'da görüşülecek. 'ÇED Olumlu' kararı çıkarsa bakanlığın oluruyla yolun yapımına başlanabilecek. Fakat otoyol, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Kaputaş 1'inci Derece Doğal Sit Alanı dahil olmak üzere toplam 9 doğal koruma alanının ve 11 arkeolojik sit alanının ya içinden ya da yakınından teğet geçecektir. Kıymetli tarım topraklarının olduğu üretim alanlarından, hayvancılık ve çiftçilikle geçinen dağ köylerinden, halkın ata toprakları ve evlerinin üzerinden geçerek doğal ve sosyal hayatı bıçak gibi ikiye bölecektir" dedi.
TARIM VE ORMAN ALANI KAYBI
Sadece Kaş-Kalkan etabında tarım alanı, mera, zeytinlik ve benzeri kıymetli toprak kaybının 125,5 hektar, 220 futbol sahası büyüklüğünde olacağını belirten Akoy, “Bu kayıp, bölgede çiftçilik, hayvancılıkla geçimini sürdüren halka büyük ekonomik zarar verecektir. Otoyol güzergahı üzerinde 454 bitki cinsinin yayılım alanı bulunmaktadır. Bunun 22'si endemik türdür. Otoyol sadece Kaş'ta yetişen Likya orkidesi, Kaputaş andızotu gibi nesli tehlike altında olan endemik türlerin yayılım alanı üzerinden geçmektedir. Flora üzerine getirdiği yıkımın yanında fauna yani yaban hayatı da (hem yol yapımı sırasında gerçekleşecek patlatmalarla hem de sonrasında doğal yaşamı ikiye bölerek) geri dönülmez şekilde olumsuz etkileyecektir. Projede 118 hektar tarım alanı, 57 hektar toplam orman alanı, 44 hektar zeytinlik alan ve 95 hektar makilik vejetasyon alanı olmak üzere toplam 321 hektar alan tahrip olacaktır. Raporda otoyol güzergahında bulunan sadece 26,75 hektar orman alanında 66 bin 73 adet ağacın kesileceği ifade edilmiştir" diye konuştu.
ÜNLÜ KAPUTAŞ PLAJINDAN KÖPRÜ GEÇECEK
Kaş'ın temel gelir kaynağının turizm olduğuna dikkati çeken Akoy, “Bu turizm Antalya'daki diğer bölgelerden farklı olarak kitle turizm değil, ekoturizm adı verilen kültür ve doğasına dayalı butik turizm türüdür. Yapılacak yol, doğal koruma alanlarına, ÖÇK bölgelerine, arkeolojik sit alanlarına ve bu alanlardaki ekolojik çeşitliliği olumsuz etkileyerek, Kaş'ın turizm girdisine, turist profiline de zarar verecektir. Projede Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'nin tanıtım yüzü olarak kullandığı 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Kaputaş'ın üzerine köprü yapıldığı görülmektedir. Onlarca antik kente, doğal koruma alanlarına, özel çevre bölgelerine, milli parklara, dağ köylerine, koylara ve eşsiz manzaralarına erişen hem sahilden hem dağ köylerinden geçen mevcut yollar, yapılmak istenen Kaş-Kalkan Otoyoluna yegâne alternatiftir ve öyle kalmalıdır. Kaş halkının talebi mevcut yolların iyileştirilmesi yönündedir" diye konuştu.
HABİTAT İKİYE BÖLÜNECEK
Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Gökçe Coşkun ise otoyolun Akdeniz kıyısında eşsiz bitki örtüleri üzerinden geçeceğini belirterek, “Alanda bulunan makilik alanlar ne yazık ki bu otoyol projesi ile yok edilecek. Habitat ikiye bölünecek. Özellikle kara memelileri için bu durum oldukça önemli. Popülasyonları yol yüzünden çöküşe dahi gidebilir. Ülkemiz için eşsiz bir alanda yapılacak bir yol çalışmasında ilk olarak yaban hayatı koridorları düşünülmeliydi. Beymelek lagünü yolu. Makilik alan ile lagün arasından geçen yol birçok kara memelisinin sonu oluyor" diye uyardı.
GÜZERGAHTAKİ KUŞ CENNETİ
Demre ve Kaş arasında kalan bu alanın birçok çalı bitkisine sahip tepelerden oluştuğunu da anlatan Coşkun, “Bu alanlar ülkemize göç eden ötleğen gibi türlerin ilkbaharda konakladığı ve üreme gösterdiği noktalar. Bu otoyol yapımı için bu alanlarda uzun vadeli gözlem ve kayıtlar yapılmalı. Yapılacak otoyol ile karaboğazlı ötleğen, bıyıklı ötleğen, Kıbrıs ötleğeni ve çöl ötleğeni gibi Akdeniz kıyıları için değerli türlerin ne kadar etkileneceği tespit edilmeli. Ama ne yazık ki bu projeyi yapanlar veya onayacak kişiler bu canlılardan bihaberdir. Otoyol güzergahına yakın Beymelek ve Demre Kuş Cenneti olmak üzere birçok biyoçeşitlilik noktası bulunmaktadır. Özellikle Demre Kuş Cenneti, Antalya için en önemli sulak alanlardan biri. Hala flamingoların uğradığı hatta kışladığı noktalardan. Beymelek sahiline yakın olarak geçen otoyol kısmı burada bulunan sazlıkları ve kıyı ekosistemini etkileyebilir" dedi.