Kaş ilçesine bağlı Sütleğen Mahallesi'nin suyla çalışan son un değirmeni, teknolojiye ve geçen zamana inat yaklaşık bir asırdır dönüyor. Geçmişte köylünün un fabrikası görevini yerine getiren su değirmenleri, bir bir tarih oluyor. Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Sütleğen Mahallesi’nin son su değirmeni, teknolojiye ve geçen zamana direnerek bir asırdır dönüyor. 87 yaşındaki Hüseyin Orakçı, dedesinden ve babasından kalan su değirmenini çocukluğundan beri döndürüyor.
Değirmen en az yüz yıllık. 1970’li yıllarda Sütleğen Mahallesi’ndeki 9 su değirmenin sonuncusu olarak dönmeye devam ediyor. Bazı eski değirmenlerin su kanalı görevini saçtan yapılmış kanalı ve taşları, terkedilmiş olarak duruyor. Orakçı’nın değirmeni, Torsların doruklarından gelen buz gibi su ile, dönmeye devam ediyor. 87 yaşındaki değirmenci Hüseyin Orakçı, buğdayları hak usulü denen yöntemle öğütüyor. 10 kile buğdaydan yarı kile hak alıyor. Bir kile buğday yaklaşık 7 kilo geliyor. Bu hesapla 70 kilo buğdaydan, 3,5 kilo buğdayı hak olarak alıyor. Değirmene buğday getiren kişi hak vermek istemezse, 10 kile buğdayı ıuna çevirmek için 10 lira ödemek zorunda. Değirmen 12 ay dönüyor. Günde ortalama 25 kile buğday öğütüyor.
Üç çocuk babası Hüseyin Orakçı yaptığı konuşmada”Bu su değirmeni bana dedemden, babamdan kaldı. Ben bu su değirmenini döndürüyorum. Bu su değirmenin unu lezzetli ve insan sağlığına yaralı olur. Bu değirmen yüz yılın üzerinde dönüyor. Ben de bu değirmeni, Cenab-ı Allah izin verdikçe çalıştırmaya devam edeceğim. Bu bir tarihi esere “diye konuştu.
Sütleğen Mahallesi Muhtarı Mesut Uçar ise yaptığı konuşmada”Mahallemiz Sütleğen’de 1970’li yıllarda 9 su değirmeni vardı, faal olarak çalışan. Zamana ve teknolojiye yenik düştüler. Bir bir kapandı. Şu anda bir tane su değirmenimiz var. Bununda ayakta kalmasını, çalışmasını istiyoruz. Yetkililerden de bu konuda yardım bekliyoruz dedi.
Editör: TE Bilisim