KAŞ

KAŞ ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİNDEN ORMANIMIZA SAHİP ÇIKALIM!

  KAŞ’TA PINARBAŞI MAHALLESİ ORMANLlK ALANlN İHALESİNİ PROTESTO ETTİLER

   Kaş'ın Pınarbaşı Mahallesindeki 20 bin 400 metrekarelik ormanlık alanın 18 Ekim tarihlerinde 20 yıllığına ihale usulü kiralanması basın açıklamasıyla protesto edildi. Pınarbaşı Orman Yangın kulesi gözetleme binası önünde yapılan basın açıklamasına CHP Antalya Milletvekilleri Aykut Kaya, Aliye Coşar, CHP Kaş İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan, Kaş Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci, Hacer Bilgiç, CHP Kaş Kadın Kolları Başkanı Özden Engin Akça, Kaş Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı İbrahim Gölgeci,  Çukurbağ Mahallesi Muhtarı Erol Demirtepe, Kaş Turizm ve Çevre Derneği yönetim kurulu üyeleri, Kaş Çevre Platformu yönetim kurulu üyeleri ve vatsndaşlar katıldı.

   CHP Kaş İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan yaptığı konuşmada;" Milletvekillerimiz Aliye Coşar, Aykut Kaya, İlçe Yöneticilerimiz, Meclis Üyelerimiz Kadın Kollarımız, Kaşlı Hemşehrilerimiz ve Muhtarımız ile Konaklamalı Pınarbaşı mahallesi Orman ihalesinin basın açıklamasını katıldık. Bu düzenlemeden acilen geri adım atılmalı, Ormanlarımızı Doğal yaşam alanı olarak bırakılmalıdır. Hem toplumsal direnişimiz Hem Yargı yolu ile itirazlarımız devam edecek. Ormanlarımıza Sahip çıkacağız."Dedi.

CHP ANTALYA MİLLETVEKİLLERİ ALİYE COŞAR VE AYKUT KAYA KAŞ PlNARBAŞI ORMANLlK ALANDA TEPKİ BASlN AÇIKLAMASlNA KATILDlLAR

 CHP Antalya Milletvekilleri Aykut Kaya ve Aliye Coşar, Kaş’ın yemyeşil alanın ihaleyle katledilmesine karşı çıktılar. CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya ve Aliye Coşar Kaş’ın Pınarbaşı Mahallesi’ne yapılması planlanan Çadır kampına tepki gösterdi. Aykut Kaya, “Yazın burası yangın riskinden dolayı mangal yapılmasına bile izin verilmeyen bir yer. Şimdi ben soruyorum; ‘bu ilaheyle burada bir çadır kamp alanı oluşturmak bir tezatlık oluşturmuyor mu” dedi.

    CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya ve Aliye Coşar çok sayı da partili ile Kaş ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Kaş’ın Pınarbaşı Mahallesi’ni bulunan 20.400 metrekarelik ormanlık alan Konaklamalı Orman Parkı adı altında 20 yıllığına kiralanarak ranta açılacak olmasına tepki gösterdi.

BİR TEZATLIK OLUŞTURMUYOR MU’

Bu alanın çok stratejik bir alan olduğuna ve yangın gözetleme kulelerinin burada olmasına değinen CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya yaptığı konuşmada; “Bugün Kaş ilçemizde, Pınarbaşı Mahallesi’nde arkamda gördüğünüz orman alanın ihalesiyle alakalı endişelerimizi görüşlerimizi eleştirilerimiz paylaşmak üzere Kaşlı hemşerilerimizle burada toplanmış bulunuyoruz. Çok stratejik bir alanda bahsediyoruz. Tepe bir noktandan bahsediyoruz. Bakın şurada orman yangın gözetleme kulesi var. Burası Kaş ilçemizden Kasaba Ovası’na, Gömbeye kadar her yere hakim bir konumda bulunan bir alan ve yangın riskinin de yükse olduğu bir alandan bahsediyoruz. Orman yangınlarıyla mücadele eden bir coğrafyadayız. Dolayısıyla burası yangın risklere karşı, gözetleme anlamında kullanılan, yazın mangal yapılmasına bile izin verilmeyen bir yer. Yangın risklerinden dolayı. Şimdi ben soruyorum, ‘bu ilaheyle burada bir çadır kamp alanı oluşturmak bir tezatlık oluşturmuyor mu kıymetli hemşerilerim?’ Öncelikle bu güvelik sorunu tespit etmemiz gerekiyor” dedi.

GÖZETLEME KULELERİ KÜLTÜR EVİ OLACAK

Buradaki gözetleme kulelerinin kültür evi olmasına tepki gösteren Kaya, “Diğer bir konu, ihaleye baktığımız zaman buradaki yangın gözetleme kulesinin kültür evi olarak kullanılacağı öğreniliyor. Yani bu da bir tezatlık oluşturmuyor mu kıymetli hemşerilerim? Siz burada hakim bir tepe noktada yangınlara karşı mücadele verirken, yangınları tespit edilmesi için kullanılan bir yeri, nasıl kültür evi olarak kullanırsınız ayrıca ihalenin detaylarına baktığımız zaman, çadır alanına 80 metrekarelik bir alan veriliyor. Ülkemizde bunun birçok örneğini gördüğümüz için kaygılarımız maalesef kaybolmuyor” şeklinde konuştu.

DÜNYANIN 10 TANE ÖNEMLİ YÜRÜYÜŞ YOLUNDAN BİR TANESİNE SAHİBİZ’

Dünyanın diğer ülkelerinde böylesine önemli yerlere bir çivi bile çakılmadığına dikkat çeken Antalya Milletvekili Aykut Kaya, “Bunun dışında burası Fellos Antik Kenti’ne yakın. Tarihi Likya Yolu’nun güzergahında olan stratejik bir yer. Bakın dünyanın 10 tane önemli yürüyüş yolundan bir tanesine sahibiz. Dünyanın diğer ülkelerinde bir çivi bile çakamazken o yürüyüş yollarında biz burayı çadır kamp alanına açıyoruz. Farklı farklı şeyler yaptırıyoruz. Yani yazık! Bu güzel doğamıza, bu güzelliğimize, bu zenginliğimize, yazık ediyoruz. Yani bizim beklentimiz şu; Mükemmel bir tarihi ve kültürel mirasın üzerindeyiz. Bizim doğanının üzerine bir şeyler yaparak değil doğayı mevcut olan yapıyı koruyarak burayı zenginleştirmeliyiz. Dolayısıyla biz burada yürüyüş yoluna sahip çıkacağız, koruyacağız. Mevcut doğal alanları korumakla mükellefiz” dedi.

'BİZLER MİLLETVEKİLLERİ OLARAK, TBMM’DE BUNUN MÜCADELESİNİ SİZLER ADINA VERECEĞİZ’

Kaş ilçesinin pek çok endemik bitki türün ev sahipliği yaptığına ve bura için sonuna kadar mücadele vereceklerini söyleyen Kaya, ”Kaş ilçemiz Türkiye’nin en zengin endemik bitkilerinin olduğu bir coğrafya. Yurt dışından insanların bu endemik bitkileri görmeye geliyorlar. Ve Kaş’ın özelliğine baktığımız zaman butik bir coğrafyadan bahsediyoruz. Doğasıyla tarihi kültürel mirasıyla burası zengin bir yer. Yanı burada yapılaşmanın önüne geçerek, endemik bitkileriyle, tarihiyle kültürel mirasıyla bizim buraya sahip çıkmamız gerekiyor.  Biz mevcut bu cennete köşe bu yerin ihale edilmesine karşı çıkıyoruz. Bizler milletvekilleri olarak, TBMM’de bunun mücadelesini sizler adına vereceğiz. Bundan önce de Kaş’ın sorunlarını defalarca dile getirmiştik. Dile getirmeye devam edeceğiz” diyerek konuşmasına son verdi.

KAŞ ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİNDEN ORMANIMIZA SAHİP ÇIKALIM!

PINARBAŞIMIZA SAHİP ÇIKALIM!

Kaş Çevre ve Kültür Derneği adına yapılan açıklamada” Pınarbaşı’nda Ne Yapılmak İsteniyor?

   18 Ekim’de Pınarbaşı Mahallemizde ‘konaklamalı’ orman parkı ihalesinin yapılacağı duyurulmuştur. Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı duyuruda, Pınarbaşı Mahallesi yerleşimine bitişik 20 bin 400 m2’lik orman arazisinin Phellos Antik Kentine giden kadim Likya Yolunu ve Orman Yangın Gözetleme Kulesini içine alacak şekilde ihale ile 20 yıllığına özel işletmeye kiralanacağı belirtilmiştir. İhalede her biri 80 m2’lik alana sahip 30 ayrı Çadırlı Kamp Alanı ile her biri 80 m2’den oluşan 20 ayrı Karavan Kamp Alanı’nı da içeren Pınarbaşı Orman Parkı, Mayıs 2022’de çıkarılan Orman Parkları Yönetmeliği çerçevesinde imar planı şartı da aranmadan uygulamaya konulacaktır. Bu durum yaklaşık 100-150 kişi kapasiteli bir otel kullanımını imar kanunundan da kaçırarak ‘orman parkı’ adı altında orman arazisine monte etmek anlamına gelmektedir.  Sonuç olarak; Yaz aylarında yangın riski nedeniyle yerel halkın girişine bile izin verilmeyen Pınarbaşı’ndaki ormanlık alanın ‘Konaklamalı Orman Parkı’ olarak kiralanmak istenmesi İdarenin çelişkili yaklaşımını ortaya koymaktadır. Açık ki Anayasa’ya, Orman Kanunu’na, ilgili yasa ve yönetmeliklere aykırılık teşkil eden Orman Parkları Yönetmeliği, orman arazilerine yönelik rant ve yapılaşma saldırısının yeni bir biçimi olarak uygulamaya konulmuştur. Pınarbaşı Mahallelisinin bir bütün olarak karşı çıktığı ihale için Pınarbaşı Muhtarı İbrahim Gölgeci ve mahalleli itiraz dilekçelerini Kaş Kaymakamlığı’na ve Orman İlçe Müdürlüğüne iletmiş ve ihalenin iptalini istemiştir. Rant projelerinin bir yenisi olan, orman arazilerini yapılaşmaya açan yönetmelik iptal edilmelidir! Pınarbaşı Konaklamalı Orman Parkı İhalesinin iptali için, tüm orman varlığımızı tehlikeye atan yönetmeliğin iptali için, halkımızı Pınarbaşı Mahallelisine desteğe davet ediyoruz!”dedi.