KAŞ

KAŞ ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİNDEN: ORMAN ARAZİLERİ YAPlLAŞMA VE RANTA İZİN VERİLEMEZ

   Kaş’ta yazın halkın girişine dahi izin verilmeyen ormanlık alana otel yapılacak!

   Kaş Çevre ve Kültür Derneği, orman arazilerinin yapılaşmaya ve ranta açılmasına izin veren yönetmeliğe tepki gösterdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada yaz aylarında yangın riski nedeniyle ormana halkın girişinin bile engellendiği vurgulandı, kiralama ihalesinin yargıya taşınacağı belirtildi.

   Kaş Çevre ve Kültür Derneği, orman arazilerinin yapılaşmaya ve ranta açılmasına izin veren Orman Pakları Yönetmeliği'nin iptal edilerek kamu yararı gözeten düzenlemeler getirilmesi talebiyle yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Orman Genel Müdürlüğü’nün ülke genelindeki orman arazilerini ‘Orman Parkı’ adı altında 20 yıllığına kiralamasıyla ilgili haberler son günlerde kamuoyunun gündeminde tartışma yaratmıştır. Orman varlığı bakımından ülkemizde ilk sırada yer alan Antalya da bu kiralamalardan yoğun olarak etkilenen iller arasındadır” denildi.

KONAKLAMALI ORMAN PARKI DEMEK OTEL DEMEK"

Kaş’ın Bezirgan Mahallesi’nde Düdenardı Mevkii’nde bulunan 20 bin metrekareden fazla orman arazisinin 5 Eylül 2024 tarihinde yapılan ihale ile 20 yıllığına özel bir şirkete kiralandığına vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bezirgan ve Kalkan’da yaşayan vatandaşların 53 itiraz dilekçesi vermesine karşın ilgili İdare bu konuda geri adım atmamış, itirazları reddederek kamuya ait orman arazisini konaklamasız orman parkı olarak kiraya vermiştir. Kaş Bezirgan Mahallesi’nde tepki çeken kiralamayla ilgili ilçe halkımızın endişeleri sürerken Pınarbaşı Mahallemizde de başka bir orman parkı ihalesinin yapılacağı duyulmuştur. Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı duyuruda, Pınarbaşı Mahallesi yerleşimine bitişik 20 bin 400 metrekarelik orman arazisinin 18 Ekim 2024 tarihinde Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nde yapılacak ihale ile 20 yıllığına özel işletmelere kiralanacağı belirtilmiştir. İhale dosyasında yer verilen bilgilere göre yaz aylarında yangın riski nedeniyle yerel halkın girişine bile izin verilmeyen Pınarbaşı’ndaki ormanlık alanın ‘konaklamalı orman parkı’ olarak kiralanmak istenmesi İdarenin çelişkili yaklaşımını ortaya koymaktadır. Bu durum, yaklaşık 100-150 kişi kapasiteli bir otel kullanımını imar kanunundan da kaçırarak ‘orman parkı’ adı altında orman arazisine monte etmek anlamına gelmektedir.”

“YARGIYA TAŞIYACAĞIZ!”

Dernek, Bezirgan ile ilgili kiralama ihalesini yargıya taşıtacağını da açıkladığı açıklamada, “Pınarbaşı’ndaki orman yağmasına karşı da hukuk mücadelesi başlatacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Geçtiğimiz Eylül ayında Artvin ilimizde Reşit Kibar adlı bir vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı, Cankurtaran bölgesindeki geniş orman arazilerinin ‘Orman Parkı’ adı altında yapılaşmaya açılması girişimi sırasında yaşanmıştır. Artvin’de yaşanan cinayet, ormanlarını, sularını, ağaçlarını ve üzerinde yaşadığı coğrafyayı savunmaya çalışan insanımızın nasıl bir vahşi rant saldırısıyla karşı karşıya kaldığını göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

KONU: ORMAN PARKLARI YÖNETMELİĞİ

Orman arazilerini yapılaşmaya açan yönetmelik iptal edilmelidir!

“Geleceğimizin teminatı olan orman arazilerinin yapılaşarak ranta açılmasına izin veren Orman Pakları Yönetmeliği iptal edilerek kamu yararı gözeten düzenlemeler getirilmesini talep ediyoruz…”

Orman Genel Müdürlüğü’nün ülke genelindeki orman arazilerini ‘Orman Parkı’ adı altında 20 yıllığına kiralamasıyla ilgili haberler son günlerde kamuoyunun gündeminde tartışma yaratmıştır. Orman varlığı bakımından ülkemizde ilk sırada yer alan Antalya da bu kiralamalardan yoğun olarak etkilenen iller arasındadır.

Kaş ilçesi Bezirgan Mahallesi’nde Düdenardı Mevkii’nde bulunan 20 bin m2’den fazla orman arazisi 5 Eylül 2024 tarihinde yapılan ihale ile 20 yıllığına özel bir şirkete kiralanmıştır. Bezirgan ve Kalkan’da yaşayan vatandaşların 53 itiraz dilekçesi vermesine karşın ilgili İdare bu konuda geri adım atmamış, itirazları reddederek kamuya ait orman arazisini Konaklamasız Orman Parkı olarak kiraya vermiştir.

Bezirgan’da kiralamaya konu olan orman arazisi, arkeolojik sit alanını da içermesinin yanında aynı zamanda yaban keçilerinin de yaşam alanı niteliğindedir. Bezirgan halkından bir çobanın da hayvancılık yaptığı arazideki kiralama işlemi tüm itirazlara rağmen idare eliyle gerçekleştirilmiş, yerel halkın görüş ve iradesi yok sayılmıştır. Derneğimiz ve Bezirganlı vatandaşlar, söz konusu kiralama ihalesini yargıya taşıyarak Antalya İdare Mahkemesi’nde açılan dava ile idari işlemin iptalini talep etmiştir.

Değerli basın mensupları, Kaş Bezirgan Mahallesi’nde tepki çeken kiralamayla ilgili ilçe halkımızın endişeleri sürerken Pınarbaşı Mahallemizde de başka bir orman parkı ihalesinin yapılacağı duyulmuştur. Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı duyuruda, Pınarbaşı Mahallesi yerleşimine bitişik 20 bin 400 m2’lik orman arazisinin 18 Ekim 2024 tarihinde Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nde yapılacak ihale ile 20 yıllığına özel işletmelere kiralanacağı belirtilmiştir. İhale dosyasında yer verilen bilgilere göre yaz aylarında yangın riski nedeniyle yerel halkın girişine bile izin verilmeyen Pınarbaşı’ndaki ormanlık alanın ‘Konaklamalı Orman Parkı’ olarak kiralanmak istenmesi İdarenin çelişkili yaklaşımını ortaya koymaktadır.

Pınarbaşı Konaklamalı Orman Projesi için hazırlanan öneri planda, söz konu alanda 250 m2 taban alanı bulunan Kır Lokantası, 100 m2’lik Sıhhi Tesis Kompleksi, 30 m2’lik depo, 40 m2’lik ibadethane, 30 m2’lik yöresel ürünler satış ünitesi, 15 m2’lik de giriş kontrol ünitesi inşa edilebilecektir. Her biri 80 m2’lik alana sahip 30 ayrı Çadırlı Kamp Alanı ile her biri 80 m2’den oluşan 20 ayrı Karavan Kamp Alanı’nı da içeren Pınarbaşı Orman Parkı girişimi, Mayıs 2022’de çıkarılan Orman Parkları Yönetmeliği çerçevesinde imar planı şartı da aranmadan uygulamaya konulacaktır. Bu durum, yaklaşık 100-150 kişi kapasiteli bir otel kullanımını imar kanunundan da kaçırarak ‘orman parkı’ adı altında orman arazisine monte etmek anlamına gelmektedir. Anayasa’ya ve Orman Kanunu’na ve ilgili yasa ve yönetmeliklere aykırılık teşkil eden Orman Parkları Yönetmeliği, orman arazilerine yönelik rant ve yapılaşma saldırısının yeni bir biçimi olarak uygulamaya konmuştur. Geçtiğimiz Eylül ayında Artvin ilimizde Reşit Kibar adlı bir vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı, Cankurtaran bölgesindeki geniş orman arazilerinin ‘Orman Parkı’ adı altında yapılaşmaya açılması girişimi sırasında yaşanmıştır. Artvin’de yaşanan cinayet, ormanlarını, sularını, ağaçlarını ve üzerinde yaşadığı coğrafyayı savunmaya çalışan insanımızın nasıl bir vahşi rant saldırısıyla karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Kaş Çevre ve Kültür Derneği olarak Bezirgan’la ilgili kiralama ihalesini yargıya taşıdığımız gibi Pınarbaşı’ndaki orman yağmasına karşı da hukuk mücadelesi başlatacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. 

KAŞ ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİ

Editöre notlar: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi M. Doğan Kantarcı’ya göre 28 Mayıs 2022 tarihinde ResmiGazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Pakları Yönetmeliği Anayasa’nın 169. Maddesi’yle çelişmektedir.

Yönetmeliğin amaç ve kapsamını düzenleyen 1. Maddesi’nde, “Bu Yönetmeliğin amacı, Devlet ormanlarında Orman Genel Müdürlüğünce mevcut ve tesis edilecek orman parklarının ayrılmasına, onanmasına, planlanmasına, planlarının uygulanmasına, geliştirilmesine, işletilmesine, işlettirilmesine, yönetilmesine ve iptaline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir” ifadeleri yer almaktadır. Prof. Dr. Kantarcı, Anayasa’nın 169. maddesine uyumlu olmadığına işaret ettiği düzenlemenin geçersiz olduğunu savunuyor: “Yukarıda 6831 sayılı Orman Kanununa ek 16. madde hakkında sıralanmış olan görüşler kapsamında da geçersizdir.”