Lezzetinin yanı sıra fındığın yapısında bol miktarda lif vardır.Kalp sağlığını destekler,kanser riskini en aza indirir.Yüksek kan şekerinin dengelenmesini sağlayan fındık aynı zamanda sindirim ve üreme sağlığına da iyi gelir.

Fındık, “Corylus” ağacından elde edilen bir yemiş türüdür. Fındık yetiştiriciliğinde ülkemiz başta yer alırken; İtalya, İspanya ve ABD’de de fındık yetiştirilmektedir. Tatlı bir tada sahiptir ve çiğ olarak yenebilir, kızartılabilir veya ezme olarak tüketilebilir. Fındık kullanımı tarihin eski zamanlarından beri yaygındır. Likörler ve kahvelerde aroma maddesi olarak kullanılırken, fındık yağı kızartmalarda kullanılmaktaydı. Güçlü bir antioksidan olan fındık, vejetaryenler için ideal bir protein kaynağıdır. Fındık, yüksek kaloriye sahip olsa da, harika bir besin profiline sahiptir. 100 gram fındık, günlük ihtiyacın %30’undan fazlasını karşılayan 15 gram protein; yaklaşık %35 ini karşılayan 38 gram diyet lifi içerir. Ayrıca günlük yağ ihtiyacınızın %93’ünü karşılayan, kolesterol ve sodyum içermeyen, zengin ve sağlıklı bir yağ kaynağıdır. Fındıkta iyi miktarda E vitamini, magnezyum, B6 vitamini, fosfor, potasyum ve çinko bulunur. Ek olarak, kalp dostu omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içerir. İçerdiği yüksek yağ ve kalori miktarı yüzünden fındık tüketiminden çekinilmektedir, ancak uygun porsiyonlarda alındığında, günlük ihtiyacımız olan proteini, lifi, doymamış yağları ve birçok önemli vitamin ve minerali sağlayabilir. Fındık, kalp hastalığı ve diyabetle savaşabilen, beyin fonksiyonlarını artıran ve hatta kilo vermenize yardımcı olabilecek bileşikler içerir.

BURUN KILLARINI AĞDA VE CIMBIZLA ALMAK TEHLİKELİ Mİ BURUN KILLARINI AĞDA VE CIMBIZLA ALMAK TEHLİKELİ Mİ

Bir fincan fındık, günlük E Vitamini ihtiyacının yaklaşık %86’sını karşılar. Aynı zamanda iki güçlü antioksidan olan A ve C vitaminlerini içerir. Bu vitaminlerin birlikte çalışması sonucu oluşan sinerjik etki, cildinizdeki ince çizgiler ve kırışıklıkların oluşmasını önler, böylece yaşlanma belirtilerini geciktirir. E vitamini, fındık yağı ile birlikte cildi nemlendirmeye yardımcı olur. Cildi yumuşatır, renk tonu eşitsizliğinin giderilmesinde etkilidir. Cildinize direkt olarak uygulayabileceğiniz fındık yağı, doğal bir güneş koruyucusu olarak işlev görür.

Fındık, kalp hastalıklarına karşı mücadelede iyi bilinen bir savaşçıdır. Kalp sağlığını desteklerken, kötü türdeki LDL kolesterolü azaltmaya ve iyi türdeki HDL kolesterolü arttırmaya yardımcı olan, çok miktarda doymamış yağ asidi içerir. Amerikan Beslenme Derneği tarafından yürütülen çalışmalar, fındık ve diğer yemişlerin tüketiminin, yangı azalmasını ve kan lipitlerinin iyileşmesini sağladığını göstermiştir. Fındık, ayrıca kalsiyum ve potasyum dengesini düzenlemeye yardımcı olan ve tansiyon için çok önemli olan miktarda magnezyum içerir.

Diyabetik bir diyet planı yaparken, trans yağlar veya doymuş yağlar yerine tekli doymamış yağları seçmeye odaklanmak önemlidir. Fındığın tavsiye edilen porsiyonlarda, zararlı “kötü” yağlı yiyeceklerin yerine tüketilmesi, kilo alma konusunda endişelenmeden, “iyi” yağların faydalarını elde etmede harika bir yoldur. 2015 yılında Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, diyabet hastaları günlük beslenmelerini yemişlerle tamamladıklarında ilginç bir sonuç ortaya çıkmıştır.  Yemiş tüketen bireylerin kolesterol seviyelerinin azaldığı sonucuna varılmıştır.

Editör: ADEM AYDIN