Genel

DATÇA NURLU BADEMİNİN COĞRAFİ İŞARETİ TESCİLLENDİ

    Muğla'nın Datça ilçesinin cinsi ve aroması ile meşhur nurlu bademine coğrafi işareti tescillendi. Datça Nurlu Bademi ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MUTSO) coğrafi işaretli ürün sayısı 7'ye, Muğla'nın coğrafi işaretli ürün sayısı 29'a yükseldi. MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, "Önemli olan, coğrafi işaret ile değeri tescillenen bu ürünlerimizi katma değer açısından hak ettiği noktaya taşıyabilmek" dedi.

MUTSO, Datça'nın iri ve standart boyu ile lezzetinin yanı sıra dağlık ve çok kısıtlı alanlarda yetişmesi nedeniyle çok az miktarda üretildiği için en çok tercih edilen badem türü olan nurlu bademi için 07 Eylül 2021 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne tescil başvurusu yapıldı. Analiz raporların ardından nurlu bademin coğrafi işareti geçen 24 Kasım'da tescillendi. Datça Nurlu Bademi 1504 sayılı tescil numarası ile Türkiye'nin ve Muğla'nın coğrafi işarete sahip ürünler arasına girdi. Tescillenen Datça Nurlu Bademi ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MUTSO) coğrafi işaretli ürün sayısı 7’ye, Muğla’nın coğrafi işaretli ürün sayısı 29’a yükseldi.

Konuya ilişkin açıklama yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “Mücadelemizi Muğla’mızın değerlerine sahip çıkmak amacıyla sürdürüyoruz. Datça Nurlu Bademinin hak ettiği değeri bulması amacıyla başlattığımız coğrafi işaret süreci tamamlanmış durumda. Datça Nurlu Bademimizin coğrafi işaretinin Datçalılar başta olmak üzere ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Ancak sıklıkla dile getirdiğimiz üzere, bu tek başına bir başarı değil. Önemli olan, coğrafi işaret ile değeri tescillenen bu ürünlerimizi katma değer açısından hak ettiği noktaya taşıyabilmek. Bunun için tüm kurumlarımızın, paydaşlarımızın ve elbette ki üreticilerimizin sorumluluk alarak el birliği ile çalışması gerekiyor" dedi.

NURLU BADEMİN DİĞER BADEMLER DEN AYIRAN OZELLİKLERİ

Datça nurlu bademi diğer bademlerden ayıran özellikler şöyle: "Coğrafi sınırda yetişen 'Prunus Amygdalus Batsch' türü bademlerdir. Dış kabuğu kahverengi renk ve tonlarında olup üç katmanlıdır. En dışta sert, nispeten kaygan, pütürlü ve delikli, orta kısmında süngerimsi görünümlü ama sert ve sağlam bir tabaka bulunur. Süngerimsi tabakanın içinde kökten uca doğru uzanan kanallar vardır. Dış kabuktaki delikler bu kanallara bağlı olup bademin gelişim sürecinde besin maddelerini taşır ve daha sonra da kabuğun hava almasına yardımcı olur. Datça Nurlu Bademi nispeten büyük ve tatlıdır. Kabuğu oldukça serttir. Kabuğu sert, meyvesi bilinen örneklerden daha iri ve tatlıdır. Ağustosta diğer badem cinslerine göre 15 gün daha geç olgunlaşır."

Datça nurlu bademinin yetiştirildiği yerlerin kuzey ve güney rüzgârlarının etkisi altında olduğu alanlardır. Datça nurlu bademi, yaş badem, kabuklu kurutulmuş badem, çiğ badem içi ve kavrulmuş badem içi olarak tüketiciye arz edilir. Datça Nurlu Bademi uygun iklim ve yetiştiricilik koşullarında toplam yağ oranı yüzde 40-50 arasında değişiklik gösterir."