Antalya Büyükşehir Belediyesi, Boğaçayı'nda geçmişte yaşanan büyük taşkın ve sellere karşı koruyucu önlem amacıyla 'Boğaçayı Taşkın Önleme ve Rekreasyon Alanı Projesi'ni hayata geçirecek. Boğaçayı köprüsünün kuzeyinden yaklaşık 1200 metre uzunluğundaki alanda planlanan dere ıslahı ve yaşam alanlarını kapsayan projeyle ilgili olarak Boğaçayı Bilim Kurulu bir değerlendirme toplantısı ve saha incelemesi gerçekleştirdi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde akademisyenler, ilgili meslek odaları ve kurum kuruluş temsilcileri ile alanında uzman isimlerden oluşturulan Boğaçayı Bilim Kurulu'na, Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaçayı'nda gerçekleştireceği 'Taşkın Önleme ve Rekreasyon Alanı Projesi' hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantıda görüş alışverişi yapan kurul üyeleri daha sonra projenin yapılacağı Boğaçayı'nda incelemelerde bulundu.
İLK PROJE EKOLOJİK DENGEYİ BOZDU
Bilim Kurulu üyelerine projeyle ilgili sunum yapan Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, geçmiş dönemdeki yönetim tarafından Boğaçayı'nda uygulanan projenin sonuçlarına kamuoyunun şahit olduğunu belirterek şunları söyledi: “2017 yılında başlatılan projenin ilk etabı, Boğaçayı'nın 750 metrelik bölümüne yatların ve denizin içeri girmesi hayal edilerek ortaya atılan, ekolojik dengeyi bozan bir projeydi. Projeye o günlerde sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve bilim insanları karşı çıkmıştı. Boğaçayı'nda yaklaşık 750 metre uzunluğunda, 200 metre genişliğindeki alanda, çok sayıda betonarme perdeler yapılarak 2019 yılında hayata geçirildi. Yapılan diğer hata da denizi içeri alacağız diye bu alanda 2.5 metre derinliğinde bir kazı yapılması oldu. Bütün bunlarla maalesef doğal denge tamamen bozuldu."
KIYI EROZYONU, ÇAMUR, SİNEK VE KOKU
1. Etap projesinin Boğaçayı'na verdiği zararları tek tek anlatan Dr. Cem Oğuz, şunları aktardı:
“Beklediğimiz sonuçlar 2019 Mayıs'tan sonra ortaya çıkmaya başladı. Yaz aylarında su akışı olmadığı için bu alan gölet haline geliyor. Sucul bitki ve yosunlaşma başlıyor. Görüntü kirliliği yaşanıyor. Şu ana kadar burada 8 bin 929 ton sucul ot ve 62 ton da fiziksel atık çıkardık. Kazılan 2.5 metre derinliğin bazı kısımları tamamen doldu. Yukarıdan gelen rüsubat yani kum, çakıl gibi malzemeler bu alanın kazılması nedeniyle kıyıya ulaşmadığı için kıyıda erozyon başladı. 2020 yılında bilim insanlarının araştırmasına göre 1.2 metreye varan bir kıyı gerilemesi tespit edildi. Sudaki oksijen dengesi bozuldu. Dipte biriken hidrojen sülfür nedeniyle koku başladı. Durgun su nedeniyle sinekler arttı."
Boğaçayı'nın bir taşkın havzası olduğuna dikkat çeken Dr.Cem Oğuz, “2003, 2009 ve 2015 yıllarında ciddi büyük taşkınlar yaşandı. Taşkınla ilgili önlemleri almak zorundayız. Belediyemizin yapacağı projenin önceliği burada taşkını önlemek" dedi.
Başkan Danışmanı Şehir Plancısı Alper Gökçay ise Boğaçayı'nda 47 bin 300 metrekarelik bir alanda yeşil alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, kuş gözlem istasyonları ve skate park gibi imkanların sunulacağı rekreasyon alanı oluşturulacağını açıkladı.
STK BAŞKANLARININ GÖRÜŞLERİ
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, projenin Antalya'ya faydalı olacağına inandığını söyledi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Çeltik, “Son projeyle alakalı 2 kaygımız vardı. Biri taşkın problemi, biri de yeraltı suyu problemi. Arazilere baktık. Kaygılarımızın yersiz olduğunu gördük" dedi.
Antalya Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Funda Yörük ise 1. Etap'ta yapılan hataları Büyükşehir Belediyesi'nin yeni projesinde görmediklerini belirterek, “Bize aktarılan taşkın projesinde set taşlarının beton değil doğal taşlardan oluşturarak yapılacağını söylenmesi bizler için umut verici oldu" diye konuştu.