ATAY USLU: BARAK KİLİMLERİNİ VE BARAK RENKLERİNİ CANLANDIRIYORUZ.
TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu Kaş Yayla Barak Mahallesinde mahalleli ile bir araya geldi, “Barak Kilimi dokuma projesiyle” kilim dokumaya başlayan mahalleli ile buluştu.
Milletvekili Atay Uslu, medeniyet değerlerine sahip çıktıklarını anlatarak, dokuma tezgahlarını inceledi, ilmek attı, kök boya ile iplik boyadı, kadın kooperatifi üyeleri ile Barak Türkleri ve kültürü üzerine sohbet etti.
KÜLTÜRÜMÜZE VE DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ.
Ziyaret esnasında düşüncelerini ifade eden AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu; “Bu toprakların ve medeniyetimizin kültürüne ve değerlerine sahip çıkmaya devam ediyoruz. Barak Kilimlerini Dokumaya Destek Veriyoruz..
“Sahil Barak” mahallemizi, yeni adıyla Kaş Boğazcık Mahallemizdeyiz. Mahallemizde, köyümüzde, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, Sahil Barak Kadın Kooperatifi işbirliği ile hayata geçen projeyle yeniden Barak Kilimlerini ve Barak renklerini canlandırıyoruz.
KADINLAR DUYGULARINI İLMEK İLMEK BARAK KİLİMLERİNE İŞLİYOR…
Bu kapsamda Eski Köy okulu yeniden restore edilerek içerisine dokuma tezgâhları kuruldu. Tamamen geleneksel yöntemler ve doğal kök boyalarla iplikler renklendiriliyor. Atalarımızdan aktarılan ve adeta genlerde gizlenmiş yetenekler yeniden açığa çıkıyor ve köyde yaşayan kadınlar Barak desenli kilimleri ilmek ilmek dokuyorlar.
Kalkınma ajansı desteği ile hayata geçen projeyle Barak Kilimlerini ve Barak renklerini yeniden canlandırıyoruz.
BARAK KİLİMLERİ 3-4 YÜZYILDIR TEKELİ YÖRESİNDE DOKUNUYOR.
Baraklar Anadolu’ya yerleşen Türk Boylarının en etkin ve üretken kollarından biridir. Bu boy 1100’lü yıllardan itibaren Anadolu’da farklı noktalara konuşlanmış ve son olarak yaklaşık 3 yüzyıldan beri Tekeli yöresine -Antalya Kaş çevresine- yerleşmiştir.
Barak Kilimleri, zengin bir kültüre sahip Barak Türk Boyu’nun, Kaş bölgesinde, birkaç yüzyıldır varlığını devam ettirdiği bir kilim türüdür.
Kilimler ilmek ilmek dokunur, motifler kilimlere işlenir.
Dokuyan sadece bir kilim dokumaz; kilime duygularını, düşüncelerini, sevgisini yansıtır…
Barak dokumalarında renkler çok canlıdır: Sarı, mor, çivit mavi, kırmızı, yeşil, al ve pembe renkler aynı anda kilimleri güzelleştiriyor.
Oda yaygısı olarak kullanılanlara, “Sergi”, “Yaygı Kilimi”; Duvar askısı veya oda bölmesi için kullanılanlara “Bölgü”, “Askı Kilimi”; Örtü için kullanılanlara , “Yüklük örtüsü”, “Battaniye”; Göçlerde devenin üzerine çekilen ve en görkemlisi olanlarına da “Göç Kilimi” denir.
Bu projeye sahip çıkan Kaş Belediye Başkanımız Mutlu Ulutaş’ı kutluyoruz. Emeği geçen Hocalarımıza, proje ekibine, Mahalle muhtarımıza, Kadın Kooperatifimize teşekkür ediyoruz ”.
KAŞ BELEDİYESİNDEN DESTEK
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş Barak kilimlerini dokuma projesine ilk günden itibaren destek veren Milletvekili Atay Uslu’ya teşekkür ederek şunları ifade etti: “Milletvekilimiz Atay Uslu’ya gerek BAKA gerekse Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde projemizin kabulü ve desteklenmesi için verdikleri destek için çok teşekkür ederiz. Boğazcık Köyü’nde Barak Kültürünü Yaşatma Merkezi, kök boya atölyesi ve kilim dokuma tezgahları ile bir kültür hazinemizin yeniden hayat bulmasını sağlıyoruz. Projeye desteğimiz devam ediyor. Proje büyüyerek devam edecek, kültürel, ekonomik, turistik ayaklarıyla mahallemize ve ilçemize katkı sağlayacak”.