“BÖLGESİNDE GÜÇ SAHİBİ, DÜNYADA SÖZ SAHİBİ BİR TÜRKİYE İÇİN SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAŞTA OLMAK ÜZERE HER SEKTÖRDE DAHA FAZLA ÇALIŞIYORUZ. DÜŞÜK TEKNOLOJİLİ ÜRÜN İHRACATINA DAYALI YAPIDAN ADIM ADIM ORTA-YÜKSEK TEKNOLOJİLİ BİR ÜRETİM YAPISINA GEÇTİK.”
MESS TÖRENİNDEKİ ÖDÜLLER, DEPREM BÖLGESİNDEKİ KADINLARIN ELİNDEN
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından düzenlenen 'İş Güvenliğinin Yıldızları Ödül Töreni' Kuruçeşme'de yapıldı. Törene, katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin istikrarlı büyüme trendini sürdürmek için dijital dönüşümün en önemli başlıklardan biri olduğunu belirterek, “Bölgesinde güç sahibi, dünyada söz sahibi bir Türkiye için sanayi ve teknoloji başta olmak üzere her sektörde daha fazla çalışıyoruz. Düşük teknolojili ürün ihracatına dayalı yapıdan adım adım orta-yüksek teknolojili bir üretim yapısına geçtik.” dedi.
TÜRKİYE’DE 450 KURULUŞ İŞ SAĞLIĞI KONUSUNDA BELGELENDİRİLDİ
Bakan Kacır, "Geride bıraktığımız 21 yılda büyük bir sanayi ve teknoloji ekosistemi inşa ettik. Bu ekosistem ile Türkiye'yi küresel bir üretim ve teknoloji üssüne dönüştürmekte kararlıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde birçok alanda büyük atılımlara imza attık. Teknoloji üreterek, alın teri dökerek Cumhuriyetimizin ikinci asrını 'Türkiye Yüzyılı' olarak inşa ediyoruz. Tabi, bunları yaparken her zaman insan odaklı bir yaklaşım sergilemeye gayret ettik. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' sözünü şiar edindik. Türk Standartları Enstitümüz 2001 yılından bu yana gerçekleştirdiği belgelendirme ve standardizasyon çalışmaları ile ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi çalışmalarına öncülük ediyor. TS 18001 ile başlayıp TS EN ISO 45001 ile devam eden İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi çalışmalarında bugüne denk 450 kuruluşumuzu belgelendirdik. Ama hep birlikte bu sayıyı arttırmak için çalışmalıyız" şeklinde konuştu.
YÜKSEK TEKNOLOJİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Bakan Kacır, "Bizler de 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken bu düsturu, bu anlayışı geleceğe taşımaya devam edeceğiz. İnsanımıza güvenli, emniyetli ve huzurlu bir çalışma iklimi oluşturacağız. Kıymetli Katılımcılar, 'Tam Bağımsız Türkiye' vizyonuyla, 'Milli Teknoloji Hamlesi' hedeflerimiz istikametinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımızla yeni teknolojileri geliştiren ülke idealimize adım adım yaklaşıyoruz. Bu doğrultuda; paradigma değişimlerini yakalayan, çağın gereklerini karşılayan bir anlayışla hareket ediyoruz. Bölgesinde güç sahibi, dünyada söz sahibi bir Türkiye için sanayi ve teknoloji başta olmak üzere her sektörde daha fazla çalışıyoruz. Düşük teknolojili ürün ihracatına dayalı yapıdan adım adım orta-yüksek teknolojili bir üretim yapısına geçtik. Sanayi ve teknoloji gelişim yolculuğumuz devam ederken, istikrarlı büyüme trendimizi sürdürmemiz için, dijital dönüşüm önemli kritik başlıklarımızdan biri. MESS'le yol arkadaşlığımız bu açıdan da oldukça kıymetli. Başarılı
yürüyüşümüze en büyük örneklerden biri MEXT Teknoloji Merkezi. Sanayimizin dijital dönüşüm süreçlerine rehberlik etmek, dijital dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla kurulan MEXT Teknoloji Merkezi, firmalarımızın dijital dönüşüm yolculuğunun lokomotifi rolü üstleniyor. 10 binlerce kişiye dijital yetkinlikler kazandırıyor. Uluslararası heyetlerle bir araya geldiğimizde, dijital dönüşüm çalışmalarında MEXT'i ülkemizin gözde çalışmalarından örnek gösteriyoruz. Sanayimizin yeni teknolojileri benimsemesini MEXT'le hızlandırıyor, iş birliklerini MEXT'le artırıyor ve dijital dönüşüm vizyonumuzu MEXT'le geliştiriyoruz" dedi.
Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "MESS; 64 yıllık yolculuğuyla, ülkemiz çalışma hayatı içinde güzide bir yere sahip. Temsil ettiği 268 işveren üyesinde doğrudan 230 bin emekçimiz istihdam ediliyor. Dolaylı olarak ise istihdam edilen kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. MESS, "Yeni nesil sendikacılık" anlayışıyla Türkiye'nin iş barışına önemli katkılar sunuyor. İşveren sendikası olarak MESS'in işçi sağlığına ve iş güvenliğine gösterdiği hassasiyet bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Çünkü işçi sağlığı ve iş güvenliğinin üç tarafı bulunuyor: İşveren, işçilerimiz ve elbette devlet" diye konuştu.
İŞ KAZALARININ YÜZDE 95’İ ÖNGÖRÜLEBİLİR VE ÖNLENEBİLİR
Ödül törenindeki konuşmasında, çalışma hayatını dönüştürürken yeni teknolojilerin İSG alanında özellikle kazaların önlenmesi için yeni imkanları da beraberinde getirdiğini vurgulayan MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “Bilimin ve teknolojinin geldiği seviye itibarıyla iş kazalarının yüzde 95'i öngörülebilir ve önlenebilir. Sıfır iş kazası hedefine ulaşmak dijital çözümler ile artık daha kolaylaşıyor. İmalat sanayimizi üretimin ve çalışma hayatının dijital geleceğine hazırlamak için kurduğumuz MEXT Teknoloji Merkezimiz dijital İSG çalışmalarımızın da odağında yer alıyor. Bu merkezde en çok önem verdiğimiz konuların başında çalışma arkadaşlarımızın iş ortamındaki sağlığı ve güvenliği yer alıyor. Vazgeçilmez hedefimiz ise sıfır kaza çözüm sağlayıcılarla iş birliği içinde sunacağımız yeni dijital çözümlerle
PROGRAMIN ÖDÜLLERİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ KADINLARIN ELİNDEN
Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan da katıldı. Törende ayrıca deprem bölgesindeki kadınlar tarafından el emeğiyle yapılan ödüller Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak sahiplerine verildi. 5 Kategoride Toplam 33 Ödül 5 kategoride 33 ödülün verildiği yarışmada, ödül almaya hak kazanan projeler iki aşamada belirlendi. Projeler ilk aşamada, alanında uzman kişilerden oluşan Teknik Komite tarafından ön elemeden geçti. İkinci aşamada ise halk oylaması ve jüri değerlendirmesiyle ile ödül sahipleri belirlendi. Cumhuriyetimizin 100. Yılı vesilesiyle, bugüne kadar en çok başvuru yapan ve ödül alan 6 MESS üyesi şirkete İSG 100. yıl özel ödülü verildi.