Muğla Büyükşehir Belediyesi Bafa Zeytinyağı Üretim Tesisi'nin açılışını düzenlediği törenle gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, üreticilerle, kooperatiflerle, kadın üreticilerle hep birlikte Muğla'nın verimli topraklarında ürettiklerini, tarım, turizm ve kültür kenti Muğla'yı geleceğe koruyarak ve tüm değerleri ile taşımak için çalıştıklarını söyledi.
2021 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi ve S.S. Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi arasında 'Zeytin ve Zeytinyağı Üretiminde Verimliliğin ve Kalitenin Arttırılması' projesi kapsamında protokol imzalandı. Protokol kapsamında; Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Milas ilçesi, Gölyaka Mahallesi, 101 ada 42 parsel numaralı taşınmazda Butik Zeytin ve Zeytinyağı Üretim Tesisi kuruldu. Tesiste saatte yaklaşık 700 kg zeytin sıkımı yapılı, vatandaşlara filtreleme, şişeleme ve iklimlendirilmiş depolama hizmeti sunulacağı bildirildi. Üretimin yanı sıra tadım eğitimlerinin verileceği, toplantı ve sergileme alanları oluşturulan tesisin özellikle Latmos yolu üzerinde yer aldığı için dışarıdan ziyaretlere açık olan bir turizm merkezi haline gelmesi hedeflendiği de belirtildi.
Bafa Zeytinyağı Üretim Tesisi'nin açılışı Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışa CHP Muğla Milletvekilleri Gizem Özcan, Süreyya Öneş Derici, CHP Muğla İl Başkanı Zekican Balcı, CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Aras, CHP Milas Belediye Başkan adayı Fevzi Topuz, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışta konuşan üretici, kooperatif ortağı Pelin Dumanlı, "Genç yaşımda ben burada zeytinyağımı ürettim. Zeytini yüceltmeye devam edeceğiz. Bizler zeytine gönül veren üreticiler olarak bu bayrağı sonsuza dek yaşatacağız" dedi.
Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mustafa Aksakal da konuşmasında, "Kooperatif olarak nitelikli zeytinyağı elde etmek amacıyla başlattığımız oluşumun meyvelerini alıyoruz. Amacımız dünya çapında yarışabilir düzeyde ürün elde etmek. Memecik zeytinini daha iyi daha nitelikli haline getirip dünya piyasasında duyurmak amacıyla çalışıyoruz" diye konuştu.
'GENÇLERİN KÖYLERDEN UZAKLAŞMADIĞI TARIMSAL ÜRETİM KALİTESİNİ YARATMAMIZ GEREKİYOR'
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise üreticilerle, kooperatiflerle, kadın üreticilerle hep birlikte Muğla'nın verimli topraklarında ürettiklerini, tarım, turizm ve kültür kenti Muğla'yı geleceğe koruyarak ve tüm değerleri ile taşımak için çalıştıklarını söyledi. Başkan Gürün, "10 yıl önce bir vizyon ortaya koyarak tarım konusunda ne yapabiliriz, nerden başlayabiliriz diye çalıştık. Türkiye'nin en donanımlı Toprak ve su analiz laboratuvarını kurduk. Burada Türkiye'de hiç olmayan bir şey yaptık. Toprak analizleri yaparak toprağın yapısını belirledik. Bu yapıya uygun olarak bu tarlada hangi ürünler dönüm başına daha fazla geliri getiriri hesaplayarak üreticilerimizin yanında oluyoruz. Bu tesise distilasyon ve şişeleme ile ilgili malzemeleri de aldık. Memecik zeytini 800 ile 1000 polifenol içeriği ile müthiş bir değer. İspanya'da zeytin üretiminin düşmesi nedeniyle ülkemiz öne çıkıyor. Şu an zeytinyağı fiyatları çok yüksek değerde. Erken hasat ve soğuk sıkım üreticinin aklına yatmış durumda. Bu tekniğe göre bu tesiste üretim yapılacak ve kalite çok daha yükseğe çıkacak. Gençlerin köylerden uzaklaşmadığı köylerine döndüğü tarımsal üretim kalitesini yaratmamız gerekiyor" diye konuştu.
Bodrum Belediye Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Aras da konuşmasında, zeytinin yaşamı temsil ettiğini belirtip, "Zeytine dokunan geleceğe, yaşama çocuklarımıza dokunmuş olur. Bundan sonra da tarım politikalarımız gelişerek devam edecek. Bu güzel tesis Milas'a, Muğla'ya hayırlı olsun" dedi.