Antalya Ticaret Borsası (ATB) eylül ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB Toplantı Salonu'nda yapıldı. Yönetimin 1 aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği mecliste, ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, tarım, ekonomi ve borsa çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Eylül ayının tarımla ilgili düzenlemeler ve destekleme ödemeleri bakımından oldukça hareketli bir ay olduğunu belirten Bülbül, tarımsal üretim planlama yönetmeliğini eleştirdi. Yönetmelik taslağını geniş katılımlı bir toplantıyla ele aldıklarını anımsatan Bülbül, tarımsal üretim planlama yönetmeliğine yönelik değerlendirme ve önerilerini yazılı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'na ilettiklerini kaydetti. Yayımlanan yönetmelikle il düzeyindeki teknik komitelerde meslek örgütlerine 5/15 oranında yer verildiğini, merkezdeki kurul üye sayısının azaltıldığını, ancak hiçbir meslek örgütüne yer verilmediğine dikkati çeken Bülbül, “Üretim planlamasının temelini oluşturacak kapasite ve talep bilgisine yönelik bir alım garantisi sunulmamıştır. Yönetmeliğin bu şekliyle pek motive edici olmadığını söylemek gerekir. Bu konudaki beklentilerimizin farklı olduğunu bakanlığa iletilen görüşlerimizde de belirttik. Planlamanın, ilk aşamada stratejik ürünler için uygulanacağı ifadesinin nasıl uygulanacağını merakla beklemekteyiz" diye konuştu.

Tarımda sözleşmeli üretim yönetmeliğinin de yayımlandığını anımsatan Halil Bülbül, yönetmelikle sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılmasının öngörüldüğünü belirtti. Bülbül, “Yönetmelikte dikkat çeken bazı konular şunlardır; Sözleşmenin bir nüshasının da bakanlık birimine teslim edilmesi, tarafların bakanlık kayıt sisteminde var olması, sözleşme konusu varlıkların sigorta ettirilmesi ve devam eden sözleşmelerin bir yıl içinde yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmesidir. Aslında sözleşmeli üretim uzun bir süredir uygulanıyordu, ancak yeni düzenleme ile yaygınlaştırılması öngörülmüş, uyuşmazlıklarda arabuluculuğa ve bakanlık kayıt sistemiyle entegre hale getirilmesi gibi konular düzenleme kapsamına alınmıştır. Yeni düzenlemenin sektörümüze hayırlı olmasını diliyorumö" diye konuştu.

2023 yılı tarım destekleme ödemelerinin ödenmeye başladığını belirten Bülbül, "Bu ödemelerin yaklaşık 1.5 milyar TL civarında olacağını, bizzat bakanımızın ifadesinden anlıyoruz. Süt desteği iki taksitte, diğer desteklemeler ise tek bir ödeme olarak gerçekleştirilecek. Destekleme ödemelerinin yetersiz olmasına rağmen, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

BANKALAR KREDİDE İSTEKSİZ

ATB Başkan Vekili Bülbül, ekonomiye ilişkin değerlendirmede de bulundu. Seçimden sonra uygulamaya konan rasyonel zemin kararları ile resmi enflasyonun yarısı seviyesine yükseltilen politika faizinin tepeden tırnağa tüm faizlerde zıplamaya neden olduğunu kaydeden Bülbül, tüketici kredileri kısıtlanırken selektif ticari kredilerin ön plana alındığını belirtti. Artan kredi maliyetlerine rağmen bankaların kredi vermekte isteksiz davrandığını söyleyen Bülbül, “Enflasyon oranlarından arındırarak kredi artışlarını incelersek görüyoruz ki yıllık reel kredi büyümesi yüzde 20'nin altında seyretmektedir. Özellikle tarımsal kredi büyümesinde uzun bir süredir ülkemiz ortalamasının altında bir kredi kullanım artışımız bulunmaktadır. Tarımsal kredi kullandırma limitleri günün şartlarına uygun olarak artırmalıdır. Mevcut limitlerin iki katına çıkarılması, ihtiyacı reel olarak karşılamaya yardımcı olacaktır" diye konuştu.

ZEYTİNDE YOK YILI

Antalya'da geçen yıl zeytin üretiminin rekolte ve kalitede çok iyi bir dönem geçirdiğini anımsatan Halil Bülbül, bu yıl zeytinde 'yok yılı' olduğunu ifade etti. Geçen yıl resmi olarak 73 bin ton zeytin rekoltesi elde edildiğini belirten Bülbül, bu yıl zeytin üretimi için uygun olmayan hava koşulları ve periyodisitenin etkileri gibi faktörlerin yanı sıra yeni meyve verecek ağaç sayısındaki artışda dikkate alınarak 45-50 bin ton civarında zeytin rekoltesi beklendiğini söyledi. Nar, kesme çiçek ve armut gibi pek çok ürün için hasat döneminin başladığını kaydeden Bülbül, bereketli bir sezon diledi.

BORSA TARIMIN YANINDA

Antalya Ticaret Borsası olarak yaklaşık 3 yıldır yeşil mutabakat konusundaki çalışmaları sürdürdüklerini, bu alanda farkındalık yaratmaya devam ettiklerini söyleyen Bülbül, “Sektörümüz için özgün bir adım atarak, 'Tarımsal Karbon Ayak İzi Hesaplama' yazılımını sektörün kullanımına sunduk. Ayrıca, 9 farklı online panel düzenleyerek, uzman konuşmacılarla üyelerimizi ve sektör temsilcilerini online olarak buluşturduk. Meslek komitelerimizden gelen talep üzerine 4 Ekim tarihinde, 'Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Tarım' başlıklı bir eğitim etkinliği düzenleyeceğiz. Bu konuda ilgi duyan tüm üyelerimizi ve faydalanmak isteyen herkesi bekliyoruz. Kentimiz ve sektörümüz için yeşil mutabakatın gerekliliklerini anlamak ve uygulamak adına kapsamlı eğitimler, paneller ve etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Geçen hafta Alanya'da yaşanan orman yangınında 190 hektar orman alanının kül olduğunu, sayısız canlı türünün kaybedildiğini belirten Bülbül, “Yangından etkilenen hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yangınla mücadelede emek veren herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Son yıllarda hızla artan orman yangınları konusunda daha gelişmiş teknolojilerin kullanılması ve yangınları önlemeye yönelik tedbirlerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda daha fazla çaba harcamalı ve doğal yaşamımızı korumalıyız" dedi.

ATB Meclisi'nde üyeler, sektörlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

TEKELİOĞLU, ACİL SU SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI..! TEKELİOĞLU, ACİL SU SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI..!

Editör: ADEM AYDIN