ŞİRKET ARAÇLARI VE KİRALIK ARAÇLAR HIZLA ELEKTRİKLİLEŞECEK

   Türkiye’nin önde gelen elektrikli araç şarj istasyon ağı şirketlerinden Sharz.net, özellikle ticari amaçlı kullanılan şirket araçları ve şirket filo kiralama araçlarında önümüzdeki dönemde hızlı bir biçimde “elektriklileşme” görüleceğine dikkat çekti. Dünyada hızla artan araç sayısına ve buna bağlı olarak artan hava kirliliğine değinen Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, “Tüm araç üreticileri bir süredir yeni model elektrikli araçlarını pazara çıkarma yarışına girdi.Yerli otomobilimiz Togg’un satışa sunulması ile birlikte elektrikli otomobil farkındalığı çok arttı. Türkiye’deki toplam 26 milyon aracın 7 milyondan fazlası ise ticari amaçla kullanılan araçlar ve bu araçlar tükettikleri yaklaşık24 milyon ton akaryakıtı her yıl gaz olarak atmosfere saçıyor.

Sharz Genel Koordinatörü Ece Şengönül 6-1    Özellikle şehir merkezlerinde, ciddi bir çevre kirliliği yaratıyorlar. Emisyon oranlarını düşürmek ve sürdürülebilirlik adımlarını takip etmek ile birlikte yakıt tüketim ekonomi sağlamak isteyen şirketler hızla elektrikli araçlara geçmeye başlayacak. Şu anda yaklaşık 3 milyon şirket aracı ve 245 bin operasyonel filo kiralama aracı bulunuyor. 2030’a kadar karayollarında olması tahmin edilen  yaklaşık 1milyon elektrikli aracın, 550 bin adedininticari amaçla kullanılacağını öngörüyoruz. Özellikle şehir merkezlerinde dolaşacak bu araçlar için, şarj istasyonu altyapısını da buna göre kurgulamak gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

   Türkiye’nin birçok şarj operatörüne altyapı sağlayan Sharz.net, ticari amaçla kullanılan araçların bireysel araçlara göre 3-4 kat fazla trafikte daha yoğunseyir etmesi nedeniyle hava kirliliğinde büyük ölçüde rol oynadığına dikkat çekti. Sharz.net, araç filosuna sahip şirketlerin bunu göz önünde bulundurarak hızla elektrikli araç teknolojisine geçiş yapacağı yönünde açıklamalarda bulundu.

   Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, “Bir şahıs aracı yılda ortalama 10-15 bin kilometre yol yapmasına karşılık ticari araçlar yılda 30-40 bin kilometre yol kat ediyor. Özellikle şehir içinde dolaşmakta olan hafif ticari araçlar, taksiler, otobüsler veya şirket araçları hava kirliliğinin önemli etkeni oluyor. Ayrıca bu araçlar şehir içinde çok kilometre yapmamalarına rağmen yoğun trafikte beklerken çalışan motorlarından havaya sürekli Co2 salımı gerçekleştiriyor. Yakıt tüketimi fazla olan bu araçların elektrikliye geçmesi hem şirketlere ekonomi sağlayacak hem de şehir içerisindeki hava ve ses kirliliğinin ortadan kaldıracaktır.”dedi.

ANTALYA’DA TURUNCU KOD MESAİSİ ANTALYA’DA TURUNCU KOD MESAİSİ

   Başlayan bu dönüşüme ilişkin değerlendirmede bulunan Şengönül,“Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki 6-7 yıllık süreçte elektrikli araca geçiş noktasında hem bireysel araçlarda hem de şirket ile filo kiralama araçlarında ciddi bir artış olacağını tahmin ediyoruz. 2030 yılında Türkiye’de 1 milyon elektrikli aracın trafikte olması beklenirken, bu sayının %55’inin ticari amaçla kullanılan araçlardan oluşacağınıöngörüyoruz. Şarj istasyonu altyapısını da buna göre kurgulamak gerekiyor.Bu dönüşümle beraber enerji tüketim verimliliğini hesaplayan yazılımlara ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca şirket personeline göre elektrik tüketim kısıtlamaları, bölgesel seyahat kısıtlamaları yapabilecekleri yönetim yazılımlarına ihtiyaç doğacak. Sharz.net bu konudaki deneyimlerini kendi elektrikli araç filo şirketi müşterileri ile paylaşıyor. Ayrıca elektrikli araç filoları Sharz.net istasyonları ve 20’den fazla ayrı şarj ağı işleticisinin Şarj Kulübü adı altında ortak kullanabileceği binlerce istasyonu da kullanarak elektrikli araç ile seyahat alanlarını genişletebilecekler.” ifadelerine yer verdi.

Editör: ADEM AYDIN