Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Aliye Coşar, son zamanlarda Antalya genelinde yaşanan çevre ve doğa katliamlarına dair açıklamalarda bulundu. CHP’li Coşar, siyasi iktidarın rant elde etme adına şehrin her yanında bir talan projesi olduğunu vurguladığı açıklamasında şunları ifade etti;
AKP’NİN BİTMEYEN RANT VE TALAN SEVDASI
Vatandaşın yaşadığı yoksulluk ve geçim sıkıntısı AKP’nin gündeminde değildir. AKP iktidarının tek gündem maddesi var o da rant. Antalya’da son bir yılda Elmalı’nın meralarına GES, Akseki’nin ormanlarına maden ocağı, Kemer Göynük’te sahile beş yıldızlı otel, Konyaaltı Doyran Deresine HES, Kaş Pınarbaşı ve Bezirgan’da orman arazisine tesis, Kemer’de içinde Selçuklu Av Köşkü’nün bulunduğu ormana tesis, Muratpaşafalezlerinin ranta açılmak isteniyor. Tek tek bakıldığında yaratılan rant düzeninin yeni hedeflerinin Antalya’nın geleceğini yok edeceği görülmektedir.
ANTALYA’DA DOĞA KATLİAMLARI DURMUYOR
Akseki Değirmenlik Köyünde orman arazisi bir gecede resmi gazetede yayınlanan kararla orman statüsünden çıkartılıyor ve süreç içinde maden ocağı açılması için çalışmalar başlıyor. Maden ocağı Akseki’nin ormanlarına, doğal yaşama ve ekosisteme telafisi olamayan tahribatlar verecek.
Tarım ve hayvancılık yapan Elmalı’daki üç köyün kullandığı meralar GES projesinin kurbanı oluyor, köylünün üretimi ve geçim kaynakları yok ediliyor.
Kemer Göynük sahili beş yıldızlı bir otel yapılması için yandaş bir şirkete sunuluyor, sahilin ve doğanın kaderi bir yandaş şirketin insafına terkediliyor. Kemer’de bu yetmez gibi içinde Selçuklu Av Köşkü’nün bulunduğu orman arazisi 22 Ekim 2024’de yapılaşmaya açılmak için ihaleye çıkartılıyor. Hem doğa hem de tarih ranta kurban edilmek üzere.
Kaş Bezirgan Seyir Tepesi ihale ile halkın kullanımından alınıp, yirmi yıllığına kiraya verilmesi, yine 18 Ekim 2024 tarihinde Kaş’ta su kaynakları ile bilinen Pınarbaşı’nda 20403 metrekare alanında kiraya verilmesinin önü açılmaktadır, Kaş’ın eşsiz doğasına ihanet ediliyor.
Konyaaltı İlçesi Gökdere Köyü’nde yer alan 120 bin m2’lik orman arazisi 15 Ekim 2024 tarihinde orman parkı adı altında ihaleye çıkartılıyor.
Orman parkı adı altında yapılan bu ihalelerde Antalya ilk sıralarda yer almaktadır. Anayasa ve Orman Kanunu’na göre ormanları korumakla görevli iktidar, ormanlarımızı bir yönetmelik marifetiyle parsel parsel kiraya açıyor, anayasa ve kanunları yok sayıyor.
Antalya’nın dünyaca ünlü doğal mirası falezlerinin bir kısmı ResmiGazete’de yayınlanan kararname ile “kesin korunacak hassas alan” olmaktan çıkarıldı. Akdeniz ile özdeşleşen canlılara ev sahipliği yapan, milyonlarca yılda oluşan falezler, bir gecede çıkartılan karar ile ranta açıldı.
Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunan Doyran ve Geyikbayırı mahallelerine HES yapılması planlanmaktadır. Doyran’da doğa katliamına yol açacak HES Projesinde kullanılacak 108 dönüm arazinin % 95’i orman, % 5’i ise vatandaşın tarım arazisidir. Küresel iklim krizi nedeniyle zaten kuraklık yaşanan bölgede halkın tüm tepkilerine rağmen HES yapılmak istenmektedir.
ANTALYA’NIN DERELERİ, SAHİLLERİ, ORMANLARI TEHLİKEDE
Tarihi, doğası, coğrafyası ile dünya da ülkemizin turizm markası olan Antalya’nın sahillerinden ormanlarına, derelerinden meralarına kadar tüm coğrafyası ile tehdit altındadır. Antalyalılar, sivil toplum örgütleri gerek kendi bölgeleri, gerekse talan tehdidi altındaki diğer bölgeler için hukuki mücadelelerini veriyor. Halkın talana ve ranta karşı verdiği bu mücadeleye AKP iktidarı kayıtsız kalmakta ancakiktidar yarattığı rant ekonomisine dayalı sermayeyi ise korumaya ve desteklemeye devam ediyor. Antalya’nın doğasını, ormanlarını, sahillerini, derelerini ranta ve talana teslim etmeyeceğiz.
Antalya’ya söz verilen yatırımları yapmak konusunda olabildiğince yavaş olan siyasi iktidar, söz konusu Antalya’nın derelerine kurulacak HES’ler, ormanlarını yok edecek maden ocakları ve ranta açılacak sahilleri olduğunda çok hızlı oluyor.