ANTALYA’DA 2024 TURİZM SEZONU NASIL GEÇİYOR ?

   Türkiye’de turizmin başkenti olarak bilinen Antalya, turizm etkinlikleri ile en başta gelen şehirler arasındadır. Türkiye’nin en kalabalık beşinci ili olmasının yanında yaz sezonu ile gelen yabancı turistler ile 2024 yılında 15,3 milyonu buldu. Dışarıdan gelen turist sayısı rekor seviyelere çıktı. Otel sahiplerinin çoğu da uzun yıllardır Temmuz Ağustos ayı yaz sezonunda düşmediklerini, dolulukların %70 seviyeye ulaştıklarını bildirdi.

   Yerli turist ise bayramlarda doluluk oranında büyük rakamlara ulaştığı fakat bayram sonunda büyük bir azalma olduğu ancak Ağustosun ikinci haftasından sonra biraz artış gösterdiği söylenmiştir. Okullar açılması ile Eylül ayından itibaren rakamlar daha da düştüğü görülmüştür. Antalya’nın Türk turizminin rakibi aşırı yoğunluk yaşarken, yerli halk turizminin düşmesi nedenleri nelerdir? Antalya’da yaşanan sorunun kaynağı yerli turist açısından nelerdir?

   Sektör temsilcileri döviz maliyetlerinin arttırdığını, buna bağlı olarak maliyette masrafların çoğaldığını dile getirmişlerdi. Buna bağlı olarakta yüksek fiyat talep etmek zorunda kaldıklarını söyledirler. Kurlar enflasyona göre %30 geride ise bir kişi maliyetinin 40 $ dan 52 $’a çıkması beklersek, işletme fiyatlarının 12 $ artması gerekir. Fakat Antalya’da satış fiyatlarında %100 ‘ün üzerinde artmıştır. Sektör liderleri bu fiyat artışının normal olduğunu söyleseler bile enflasyon rakamları Türkiye’de yerli turistin zorluk çektiğini göstermektedir. 

   Turizmin lokomotof şehri olan Antalya, istikrarlı bir artış sağlamak için uğraştıklarını söyleyen Bakan Ersoy,  "Amacımız, dünyada eşi bulunmayan arkeolojik varlığımızı hem mümkün olan her parçasıyla kültür turizmimize kazandırmak hem de gelecek nesillerimize bu muazzam mirası eksiksiz ulaştırmaktır. Antalya'mız bu projenin en önemli ayaklarından birisi. Kazılardan restorasyon ve teşhir işlerine kadar adeta bir seferberlik başlattık. Kemer'in çok kıymetli kültürel miras alanları olan Phaselis, Olympos ve Idyros antik kentlerimizdeki arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarımıza bakabilirsiniz. Projemizin ortaya çıkardığı farkı görmek bizi daha da motive ediyor. Dolayısıyla bu toprakların emanetini, ülkemiz ve milletimiz için en yüksek faydaya dönüştürmek için canla, başla çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

   Ayrıca 3 antik kentimiz için toplam 145 milyon bakanlıktan ödenek sağladıklarını bildirdi. Umarız gelecek sezonda Antalya için kent turizminden ve tarımdan gelen fonlar ile yeni yatırım alanlarına yönlendirecek bir yerel kalkınma planı oluşturulup, bölgesel açısından güzel adımlar atmış oluruz.