DRAMA HERKES İÇİN HAKTIR
Çağdaş Drama Derneği Antalya Temsilciliği 27 Kasım Dünya Yaratıcı Drama Günü’nü ‘Yaratıcı Dramanın Farklı Disiplinlere Etkisi ve Rolü” paneliyle kutladı. Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi işbirliğiyle düzenlenen panel kütüphanenin konferans salonunda gerçekleşti. Panelin açılış konuşmasını Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi Müdürü Muharrem Dal yaptı. Dal, halkın kütüphaneye olan ilgisini artırmak için uyguladıkları kütüphane faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Çağdaş Drama Derneği ile yaptıkları iş birliği protokolü kapsamında düzenlenen faaliyetlere değinen Dal, 24 saat hizmet verecek yeni bir kütüphanenin de müjdesini verdi. Drama çalışmalarını bu kütüphanede de aktif olarak sürdürmeyi hedeflediklerini belirten Dal, “Amacımız, kütüphaneleri gündelik yaşam ile iç içe, ülkemize, topluma, bireye faydalı bir yaşam alanına dönüştürebilmektir” dedi.
Derneğin Antalya Temsilcisi Bil. Uzm. Algül Kalay İnce ‘Dünden Bugüne Yaratıcı Drama’ konulu konuşmasına ‘merhaba’ etkinliği ile başladı. Kalay İnce, dramanın dışarıdan sadece oyun oynamak gibi algılandığını ancak bu oyunların canlandırmalarla geliştirildiğini ve her drama atölyesinin mutlaka bir kazanım odağında gerçekleştiğinin altını çizdi. Atölye sonunda yapılan değerlendirme etkinliklerinin de dramanın olmazsa olmazlarından olduğunu belirten Kalay İnce derneğin Antalya faaliyetleri hakkında da bilgi verdi.
Panelde derneğin Antalya Temsilcilerinden Fazilet Karaduman da sınıfında uyguladığı Fen Bilimlerinde Yaratıcı Drama çalışmaları hakkında örnekler verdi. Öğrencileriyle yaptığı drama atölyelerinden sonra aldığı geri dönütleri de paylaşan Karaduman, yaratıcı dramanın temelinde bulunan yaparak ve yaşayarak öğrenmenin altını çizdi.
Panele, PDR ve Yaratıcı Drama sunumuyla Öğr. Gör. Fazilet Barçın Kara, Okul Dışı Öğrenme Ortamlarında Yaratıcı Dramanın Kullanımı sunumuyla Esra Yılmaz, Dışavurumcu oyun (jeux dramatiques) sunumuyla Nadire Can, Çocuklarla Felsefe Atölyelerinin Yaratıcı Drama İlişkisi sunumuyla Seçkin Kaplan, Yaratıcı Dramanın Tiyatro İle İlişkisi sunumuyla Esra Yazıcıoğlu ve Yaratıcı Dramanın Kütüphane Hizmetlerindeki Yansımaları sunumuyla Oğuz Kuru da katkı sundu.
İnteraktif şekilde gerçekleşen panelde katılımcılara drama atölyelerinde kullanılan bazı çalışmalar da uygulamalı olarak gösterildi. Panelin sonunda 27 Kasım Dünya Yaratıcı Drama Günü kapsamında Prof. Dr. Ömer Adıgüzel tarafından kaleme alınan ulusal bildirge okundu. Bildirgede Dramanın eğitim programındaki yerinin önemi ve eğitim programlarının her kademesinde dramanın yer alması gerekliliği vurgulandı. Her birey için "Drama Haktır" denilen bildirgede, “Her Zaman, Herkes İçin ve Her Şeye Rağmen Drama" felsefesi odağında drama çalışmalarının yürütülmesinin önemine değinildi.