Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler.Keçiboynuzu balgam söktürücü özelliğiyle öksürük tedavisinde kullanılır.Akciğerleri temizler,sigaranın yaptığı hasarı azaltmaya çalışır.Alerjik hastalıklara,astım ve bronşite iyi gelir.

Keçiboynuzu (Ceratonia Siliqua) veya harnup, baklagiller familyasından olup gelen bir ağaçtır. Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişen keçiboynuzu ağacının keçiboynuzu adı verilen bakla görünümlü meyveleri hep lezzetli bir atıştırmalık hem de sağlıklı bir besindir. Keçiboynuzunun yaygın kullanılan bir diğer adı ise harnuptur.

Kalpten kansere, diyabetten hipertansiyona kadar pek çok hastalıktan sağlıklı ve dengeli beslenme sayesinde korunabiliriz. Sağlıklı beslenmede mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken bitkiler arasında keçiboynuzu da bulunur.

Keçiboynuzunun içerdiği çözünmez posa, polifenoller ve taninler ile sağlığa olumlu etkileri bulunur. Özellikle antioksidan özelliğiyle de kalp-damar sağlığına yarar sağlar.

KALSİYUM DEPONUZU DOLDURUN

   Potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir minerallerinden zengin olan keçiboynuzunun, toplam posa miktarı yüksek. Çözünür ve çözünmez posa içeriği dışında iyi bir kalsiyum kaynağı olarak özellikle kadınlar ve çocuklar tarafından tüketilmesi daha da önem taşır. Kadınların ilerleyen yaşlarda kemiklerinde kalsiyum kaybı olduğu için osteoporoza (kemik erimesi) karşı önlem alınmasını sağlayan keçiboynuzu, çocukların kemik gelişiminde de kalsiyum depolarını doldurmaya yarar.

KABIZLIĞI ÖNLER

   İçeriğinde bulunan çözünmez posa, bağırsak ve sindirim sistemine de olumlu etkiler sağlar. Vücuttaki suyun tutulmasını sağlayarak bağırsak içinde besinlerin hareket etmesine yardımcı olur. Sindirilemez bir özelliği olması nedeniyle bağırsakların süpürgesi görevini görür, dışkıya yumuşatarak hacim kazandırır. Böylece kabızlığı önler. Süte kakao yerine keçiboynuzu unu koyup içebilirsiniz.

KANSERE KARŞI SAVAŞI DESTEKLER

   Keçiboynuzu önemli miktarda yoğunlaştırılmış tanen içerir. Suda çözünebilen bu polifenoller, kanser ve diğer ciddi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilecek antikanserojenik ve antimutajenik özelliklere sahiptir.

KALP-DAMAR SAĞLIĞINI KORUR

GRİP TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE AĞIR SONUÇLARA NEDEN OLUR GRİP TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE AĞIR SONUÇLARA NEDEN OLUR

   Kan kolesterol düzeyinin normalin üzerinde olduğu durumda düzenli olarak keçiboynuzu unu tüketilmesi üzerine yapılan bir çalışmada, kan kolesterol düzeyi ve LDL kolesterolü (kötü kolesterol) üzerine olumlu sonuçlar elde edildi. Yapılan çalışma gereği, kan kolesterol düzeyi normalin üzerinde olan kişiler 2 ay boyunca çiğ şekilde 10 gram keçiboynuzu unu tüketti. Su, süt veya yoğurda katılarak keçiboynuzunun 2 ay tüketilmesi sonucunda değerlerin normale döndüğü gözlendi. Buna benzer yapılan çalışmalar, keçiboynuzunun kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerde de koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılabildiğini gösterir. LDL kolesterol ve total kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğundan dolayı hiperlipideminin azalmasını sağlar, kanı temizleme özelliği bulunur ve damar tıkanıklığı riskini azaltır.

ÖKSÜRÜK TEDAVİSİNDE DE KULLANILIR

   Keçiboynuzunun sindirim sistemi ve kalp-damar sağlığının yanı sıra başka faydaları da bulunur. Keçiboynuzunun bu faydaları şöyle sıralanır:

Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler.

Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılır.

Akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır.

Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir.

GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK BİR BESİNDİR

   Şeker içeriği yüksek bir gıda olan keçiboynuzu, içerdiği yüksek miktarda suda çözünmeyen diyet lifi dolayısıyla glisemik indeksi düşük gıdalar sınıfında yer alır. Bu nedenle diyabeti ve insülin direnci olan kişiler porsiyon kontrolü sağlayarak tüketebilirler.

Editör: ADEM AYDIN