Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi koordinatörlüğünde yürütülen Avrupa Birliği Erasmus+ Yükseköğretim Alanındaki İşbirliği Ortaklıkları (KA220) Programı kapsamında, “EnhancingPracticesandStrengtheningCoreCompetencies in DisasterNursingthroughthe Learning HUB (ECoDN-HUB)” (Afet Hemşireliğinde Çoklu Öğrenme Araçlarıyla Uygulamaların Geliştirilmesi ve Temel Yetkinliklerin Güçlendirilmesi) adlı proje açılış toplantısı, 13 Aralık 2024 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Projenin amacı, afet hemşireliği alanında uygulamaların güçlendirilmesi ve temel yetkinliklerin artırılmasıdır. ECoDN-HUB, afetlerde hemşirelerin karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, farklı ülkelerden işbirlikleriyle afet hemşireliğinde en iyi uygulamaların yaygınlaştırılması ve eğitim materyallerinin oluşturulması planlanmaktadır.

Açılış toplantısına, proje ortakları ve ilgili paydaşlar katıldı. Katılımcılar, afet hemşireliğinin önemini vurgulayarak, projede yer alan faaliyetlerin afet durumlarında hemşirelerin etkin müdahale kapasitesini arttıracağına olan inançlarını dile getirdi.

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Proje Koordinatörü Prof. Dr. Zeynep ÖZER’in yaptığı açılış konuşmasında, projenin afet hemşireliğine katkı sağlayarak, hemşirelerin afet yönetiminde daha etkili ve yetkin olmasını amaçladığını belirtti. Prof. Dr. ÖZER ayrıca, Avrupa Birliği destekli projelerin uluslararası işbirlikleri için önemli fırsatlar sunduğunu ve bu tür projelerin, küresel sağlık sorunlarıyla başa çıkmada güçlü bir araç oluşturduğunu ifade etti.

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nin koordinatör olduğu projede, 2 yerel 3 yabancı olmak üzere 6 kurumdan oluşan bir ortaklık yapısı bulunmaktadır. Yerel ortaklar; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi  veKoç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’dir. Yabancı ortaklar; Abo Akademi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, JihoceskaUniverzita V CeskychBudejovicichHemşirelikFakültesiveUniversitatea De Vest Din Timisoara Teknoloji Fakültesi’dir.

Açılış toplantısına proje partnerleri, Türkiye HemşirelerDerneği Başkanı, çok sayıda hemşire ve öğrenciler katılmıştır. Proje koordinatörü Prof. Dr. Zeynep Özer’in proje tanıtımı ve iyi dilekleri belirtmesi ile başlamış ve Türkiye Hemşireler Derneği Başkanı Doç. Dr. Azize ATLIBAŞ ve Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi adına Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Öznur KÖRÜKCÜ’nün konuşması ile devam etmiştir.

SALOMON CAPPADOCİA ULTRA TRAİL’DE KAYITLAR BAŞLADI SALOMON CAPPADOCİA ULTRA TRAİL’DE KAYITLAR BAŞLADI

Daha sonra projede partner kurum olarak yer alan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi adına Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Gülcan KATI’nın iyi dilek konuşması ile devam etmiştir.

Koç Üniversitesi adına Prof.Dr. Sevilay Şenol Çelik, Abo Akademi Üniversitesi adına Prof. Dr. LisbethFagerström, JihoceskaUniverzita V CeskychBudejovicichÜniversitesiadınaProf. Dr.ValérieTóthová, Universitatea De Vest Din Timisoara Üniversitesi adına Prof. ClaudiuBoțoc konuşmalarını yapmıştır.

Proje, Avrupa'nın çeşitli üniversiteleri ve sağlık kurumlarıyla işbirliği yaparak, afet hemşireliği alanındaki en iyi uygulamaları belirlemeyi, eğitim modülleri geliştirmeyi ve afet durumlarında hemşirelerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırmayı amaçlamaktadır. Eğitimde güçlendirme, pratik uygulamalar ve afet müdahale stratejilerinin etkili bir şekilde öğretimi için çoklu öğrenme araçları geliştirelecektir.

Proje, önümüzdeki iki yıl boyunca, afet durumlarına yönelik sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve bu alandaki eğitim faaliyetlerinin güçlendirilmesi için önemli bir adım olacaktır. Ayrıca, proje süresince uluslararası düzeyde bir ağ oluşturularak, afet hemşireliğinde ortak bir dil ve standartların belirlenmesi hedefleniyor.

Bu tür projeler, küresel sağlık krizlerine daha hazırlıklı ve etkili bir yanıt verilebilmesi için kritik öneme sahiptir. "EnhancingPracticesandStrengtheningCoreCompetencies in DisasterNursingthroughthe Learning HUB" (ECoDN-HUB), afet hemşireliği alanındaki yetkinliklerin güçlendirilmesine yönelik önemli bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.

Projenin 8 adet faaliyetleri bulunmaktadır. Faaliyetler;

1.            Projedeki katılımcılara eğitim faaliyetleri kapsamında Romanya’da 5 gün senaryo yazma ve AR/VR araçları geliştirme eğitimi

2.              Öğrenciler, hemşireler ve hemşirelik eğitiminde görev alan öğretim elemanlarının katılımı ile AR/VR pilot vaka çalışmaları

3.            ECoDN-HUB- senaryo yazımı ve AR/VR geliştirme kılavuzu,

4.            AR/VR senaryolarının geliştirilmesi, AR/VR videolarının geliştirilmesi,

5.            Afet hemşireliği farkındalığı konusunda animasyon hazırlanması,

6.            Afet hemşireliği el kitabı hazırlanması,

7.            Makale yayımlanması,

8.            Ulusal seminerlerin düzenlenmesi, uluslararası/ulusal kongre/konferanslarda proje sunumu,

Proje sonuçları ve çıktıları tüm ortak ülkelerin dillerine çevrilmesi ve projenin web sitesinde yayınlanması, çoğaltıcı faaliyetler, sosyal medya paylaşımları, eğitim materyalleri ve müfredat, makale yayımlanması ve kongrelerde sunum ile yaygınlaştırılacaktır.

Editör: ADEM AYDIN