FİNİKE-DEMRE-KAŞ  DEVLET YOLU PROJESİ İÇİN TOPLANTI

   Finike-Demre-Kaş Devlet Yolu projesi için Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'nda ÇED raporu toplantısı yapıldı.

  Kaş Belediye Meclis Üyesi Meral Çıyan Şenerdi yaptığı açıklamada;" Finike-Demre-Kaş devlet yolu projesinin Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığında ÇED Raporu 2. İDK ( inceleme - değerlendirme kurulu) toplantısına katıldık. Bu otoyol projesinin güzergah seçiminin yanlışlığını, çevre, tarım, hayvancılık açısından bir yıkım projesi olduğunu, kültür varlıklarına tehdit oluşturduğunu, turizmine zarar vereceğini Raporun ortaya koyduğu bilimsel gerçekleri esas alarak anlattık.

Bu kadar olumsuz etkisi bu kadar açıkça görülürken ve rapora geçmişken ÇED OLUMLU çıkarsa… sözün bittiği yerdir."Dedi.

 DEMRE BELEDİYE BAŞKANl GÜLSÜM CENGİZ:50 YILLIK YOL İÇİN 2500 YILLIK TARİHİ TEHLİKEYE ATAMAYIZ

  Ankara'da Finike-Demre-Kaş Devlet Yolu Projesi konulu toplantı yapıldı.

   Demre Belediye Başkanı Gülsüm Cengiz toplantıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada;"Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyemiz Ünal Çetinkaya, Finike, Kaş ilçelerimizin temsilcileri ile birlikte Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda gerçekleşen Finike - Demre - Kaş Devlet Yolu Projesi konulu toplantıya katılarak bu projenin ilçemize vereceği zararlar hakkında görüşlerimizi dile getirdik. Yapılması planlanan yol ile ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun ortaya koyduğu bilimsel verileri esas alarak oluşabilecek her türlü zararı anlattık. Yapılacak olan yol projesi sonucunda ortaya çıkacak olan 16 milyon metreküplük hafriyatın nasıl bertaraf edileceği ile ilgili bir planlama yapılamamışken, bu projenin başlatılması sosyal ve ekonomik hayat için geri dönülemez bir tahribata yol açacaktır."Dedi.

 50 YlLLlK YOL İÇİN 2500 YILLIK TARİHİ TEHLİKEYE ATAMAYlZ

   Demre Belediye Başkanı Gülsüm Cengiz: "50 yıllık yol için 2500 yıllık tarihi tehlikeye atamayız."

   Demre ve Kaş ilçeleri sınırlarında yapılması planlanan 4 şeritli bölünmüş yol projesiyle ilgili ÇED sürecinde sona gelindi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda gerçekleştirilen İDK toplantısında, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğünün projelendirdiği duble yolla ilgili hazırlanan rapor değerlendirildi.  4 Ocak'ta ÇŞİD Bakanlığında gerçekleşen İDK(İnceleme Değerlendirme Komisyonu) toplantısına, Demre Belediye Başkanı ve Meclis üyesi, Finike Belediye Başkan Yardımcısı, Kaş Meclis üyesi, Kaş Çevre ve Kültür Derneği ve vatandaşlar katıldı.

   Demre Belediye Başkanı Gülsüm Cengiz ve Meclis üyesi Ünal Çetinkaya ve vatandaşlar toplantıda, mevcut üç şeritli yola alternatif olarak planlanan Demre-Kaş duble yolunun hem içme suyu olarak hem tarımsal sulamada kullanılan yeraltı su kaynaklarına, tarım arazilerine, arkeolojik alanlara ve ilçe halkının ekonomisine zarar vereceğini ilettiler.

   Duble yolun Hoyran Antik kentinin ortasından geçerek Antik şehri ikiye böldüğü bir çok yerde Antik kentlere teğet geçtiğini tünel açılırken yapılacak patlatmaların Arkeolojik alanlara zarar vereceğini, tarihi Likya yolunun bir çok yerde duble yol ile kesiştiği bilgisini komisyona verdiler.

* Finike Belediye Başkan Yardımcısı Sıdıka Gökyar Kızılca, yolun coğrafi işaretli Finike portakalı tarım arazilerine zarar vereceğini, Finike halkının projeyi bu haliyle kabul etmediğini dile getirdi.

   Kaş adına söz alan meclis üyesi Meral Ç. Şenerdi, yolun 321hektar alanı tahrip edeceğini, bu alan içinde 118hektar kıymetli tarım arazisi, 44hkt zeytinlik, 60hkt orman, 95hkt makilik alan bulunduğunu ileterek, yolun sadece Kaş'ta yetişen Likya Orkidesi, Kaputaş Andızotu'nun bulunduğu alanlardan geçeceğini, flora ve fauna üzerinde geri dönüşü olmayan bir tahribata sebep olacağını iletti.

   Kaş Çevre ve Kültür Derneği temsilcisi Ahmet Murat Akoy, Kaş'ın iki Özel Çevre Koruma Bölgesi, dört doğal sit, sekiz Antik kent, bir milli park farklı derecelerde sayısız Arkeolojik alanı, endemik türleri barındıran bio çeşitliliğiyle eşine az rastlanılacak zenginlikte bir coğrafya olduğunu. Bu sebeplerle Türkiye'nin önemli turizm noktalarından birine dönüştüğünü, yapılacak projenin Kaş- Kalkan arasındaki yamaçlarda hızla yapılaşmaya sebep olacağını, yolun sahilden görülecek şekilde yamaçlardan derin bir yara gibi geçip, Türkiye'nin turizmde tanıtım yüzü olan Kaputaş'tan köprü ile geçilecek olmasının yaratacağı görsel kaybında nitelikli turist profilini etkileyeceğini ileterek, "Bu yapılaşma yetersiz altyapı ve su kaynaklarına artı yükler getirerek denizel ve karasal kirliliği artıracak, Kaş'ın yerel üzerinden işleyen turizm ekonomisine, mevcut turizm yapısına zarar verecektir" dedi.

   Temsilcilerin tamamı mevcut yolların iyileştirilmesini, köprü, viyadük, tüneller ve kamulaştırma ile maliyeti 2021 yılında öngörülen 2 milyarlık bütçenin çok üstünde olacak yolun halka vergi yükü olarak yansıyacağını, ülkenin şu an ki ekonomik un durumunda bunun kaynak israfı olacağını ilettiler.

KAŞ'TA PAZAR GÜNÜ YENİ YlL  KERMESİNE DAVET KAŞ'TA PAZAR GÜNÜ YENİ YlL  KERMESİNE DAVET

   İDK toplantısı sonucu komisyon, 12milyon m3 molozun döküleceği alanların üç ilçede de bulunmaması, Altyapı Genel Müdürlüğüyle mutabık kalınmadığı ve Tarım Müdürlüğünün tarım dışı kullanıma onay vermemesi üzerine Karayollarına eksikleri tamamlaması için süre verdi. Komisyon KGM eksikleri tamamlandıktan sonra ÇED sonucunu açıklayacak.

Editör: ADEM AYDIN